Чи можливий вступ на магістратуру зі військовим квитком старого зразка?

Доброго дня. Я проживаю не в Україні вже три роки. Тобто виїхав до війни. Маю білий військовий квиток. Знятий з обліку.
Але наразі вступаю на магістратуру до українського вузу і стикнувся з тим що потрібно оновити квиток. А ризик що я не виїду з країни назад але при цьому оновлю квиток, дуже великий.
Підкажіть будьласкам чи є якісь може правки у новому законі,
для тих хто не перебував у країні в момент початку війни? Бо я читаючи не знайшов подібної інформації.
Вищій заклад не має чіткої відповіді на це теж. Дякую.
01.07.2023 23:43 899

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
150 відгуків (150 +) (0 -)
Консультацій: 759

Вітаю!

ОФІЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ 

https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-kordonu-pid-chas-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu-Pitannya-vidpovid/

Яке законодавство визначає порядок перетину кордону Українцями у воєнний час:

«Правила перетинання державного кордону громадянами України», затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57

Закон України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України»

Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (зокрема стаття 23).

Виїзд чоловіка, якщо він виключений з військового обліку:

За змістом п. 2-6 Правил категорії осіб, яким дозволяється виїзд за межі України, визначено частиною першою статті 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Виїзд дозволено, виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 3 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (якщо особа у встановленому порядку оформила інвалідність)

Виїзд дозволено, виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 16 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (щодо особи, знята з військового обліку на підставі рішення ВЛК про непридатність до військової служби із виключенням з військового обліку)

Чоловіки, які мають документи з територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) з відміткою/записом «знятий з військового обліку» – дана відмітка/запис не підтверджує ані інвалідність, ані непридатність до військової служби у воєнний час за станом здоров’я, а тому рекомендуємо звернутися до ТЦК та СП;

Обмежено придатні у військовий час – не можуть перетинати кордон.

Остаточне рішення буде прийматися в пункті пропуску представниками Державної прикордонної служби України за результатами вивчення всіх документів та з’ясування усіх обставин та фактів.

Виїзд чоловіків, які постійно проживають за кордоном:

Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які постійно проживають за кордоном можуть виїжджати за наявності відповідних відміток в паспортному документі, згідно ст. 4 ЗУ «Про порядок виїзду з України і в’їзду гр. України» якими  можуть бути:

для осіб які виїжджають вперше – штамп про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання;

для осіб, які постійно проживають за кордоном – штамп про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання та відмітка (штамп) про взяття на постійний консульський облік у закордонній дипломатичній установі України або перебування такого громадянина на постійному консульському обліку підтверджується довідкою про перебування на консульському обліку, яка формується з використанням засобів відомчої інформаційної системи Міністерства закордонних справу України.

Виїзд чоловіків, які мають робочу візу країни ЄС:

Для підтвердження підстав перетину державного кордону України на виїзд, крім документів, що підтверджують особу необхідно надати документи, що підтверджують статус особи, яка не підлягає призову на військову службу під час мобілізації та має право на виїзд з України.

Візи іноземних країн, які видаються чоловікам - громадянам України, не підтверджують постійне проживання в цих країнах та не дають  право на  виїзд військовозобов’язаним.

Виїзд чоловіків, які мають право тимчасового проживання у країні ЄС

та

Виїзд чоловіків, які прийняті на тимчасовий консульський облік за кордоном:

Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які постійно проживають за кордоном – мають право на виїзд з України, але:

Громадяни України, які постійно проживають за кордоном, підлягають консульському обліку.

 Під час перетинання державного кордону України такі особи мають надати відповідний паспортний документ з відмітками Державної міграційної служби України «Оформлено виїзд на постійне проживання» та дипломатичної установи України «Прийнятий на консульський облік».

Виїзд студентів-чоловіків:

Виїзд не дозволяється.

Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які є здобувачами передвищої та вищої освіти, асистенти – стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти в Україні не підлягають призову на військову службу під час мобілізації,

але

дана категорія громадян не має права виїжджати за кордон, так як ця категорія зазначена в абзаці другому частині третьої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну  підготовку та мобілізацію», а не у частині першій цієї статті.

А тому, відповідно до п. 2-6 Правил, дана категорія громадян не має права виїжджати за межі території України.

ххххххх

В Україні порядок призову на військову службу громадян регулюють два ключові закони:

  • Закон України "Про військовий обов'язок і військову службу";
  • Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

У цих законах перелічені категорії громадян, які не підлягають призову під час загальної мобілізації.

"Законом України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" визначено перелік осіб, які не підлягають призову під час мобілізації. Відповідно до абзацу другого частини статті 23 Закону, призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають: здобувачі професійної (професійно-технічної), професійної вищої та вищої освіти, асистенти-стажери, аспіранти й докторанти, які навчаються за денною чи дуальною формами здобуття освіти".

хххххххх

ДЛЯ ОНОВЛЕННЯ ВІДМІТОК В ВІЙСЬКОВОМУ КВИТКУ ВАМ ПОТРІБНО ПРОЙТИ ВІЙСЬКОВО-ЛІКАРСЬКУ КОМІСІЮ, ЯКЩО У ВАС НЕ ПУНКТ "А".

АВТОМАТИЧНО, БЕЗ ПРОХОДЖЕННЯ ВЛК, ВАС НЕ ВИЗНАЮТЬ НЕПРИДАТНИМ ДО ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ З ВИКЛЮЧЕННЯМ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ. 

"Білим квитком" заведено називати військовий квиток призовників, які за станом здоров’я непридатні до військової служби та/або тих, що не служили у збройних силах.

Такий квиток нічим не відрізняється за кольором від звичайного, це один і той самий документ, однак, в «білому» квитку є позначка про придатність призовника.

"Білим" квиток прозвали за часів СРСР. Тоді справді непридатні до служби в армії чоловіки отримували документ на аркуші білого кольору.  А документ, на якому стояла позначка «придатний до служби», був червоного кольору.

Звільняються від мобілізації лише ті громадяни які мають "білий" квиток категорії “Непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку”.

Чоловіка, який визнаний непридатним до військової служби за пунктом «а» статті з Наказу № 402, не будуть ставити знову на облік, він залишається непридатним під час воєнного стану.

ЯКЩО У ВАС НЕ ПУНКТ "А" ВАМ ПОТРІБНО БУДЕ ПРОХОДИТИ ВІЙСЬКОВО-ЛІКАРСЬКУ КОМІСІЮ. 

ДЛЯ ВИЇЗДУ ЗА КОРДОН ВАМ ПОВИННІ НАДАТИ ДОВІДКУ ВЛК, В ЯКІЙ ПОВИННО БУТИ ЗАЗНАЧЕНО, ЩО ВИ НЕПРИДАТНИЙ ДО ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ З ВИКЛЮЧЕННЯМ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ. ТАКА САМА ПОЗНАЧКА ПОВИННА БУТИ В ВІЙСЬКОВО-ОБЛІКОВОМУ ДОКУМЕНТІ.
АБО У ВІЙСЬКОВОМУ КВИТКУ ПОВИННА БУТИ ОНОВЛЕНА ПОЗНАЧКА, ЩО ВИ ЗА СТАНОМ ЗДОРОВ'Я (ВКАЗА СТАТТЯ РОЗКЛАДУ ХВОРОБ) НЕПРИДАТНІ ДО ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ З ВИКЛЮЧЕННЯМ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ. 
В Україні правила оцінки стану здоров’я військовозобов'язаних, резервістів та призовників здійснюється за Наказом № 402 про Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України. Він стосується строковиків під час весняного та осіннього призову і військовозобов'язаних та резервістів під час загально чи часткової мобілізації.
Законодавством України встановлено три категорії непридатності до військової служби:
  • обмежено придатний;
  • непридатний до військової служби у мирний час, але обмежено придатний у воєнний час;
  • непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку.
Усі чоловіки, віком від 18 до 60 років, можуть отримати повістки від територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військкоматів), які направляють їх на проходження обстеження військово-лікарської комісії (ВЛК). 
Загалом висновок ВЛК дійсний 12 місяців. Під час воєнного стану повторну медкомісію проходять навіть ті, хто пройшов її планово незадовго до мобілізації. За цей період обставини могли змінитися і людина, яку визнавали раніше придатною, може, наприклад, тепер мати причини для відстрочення чи навпаки.
Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram