Мобілізація

Вітаю. Ситуація наступна. У дружини старенький батько інвалід 2 гр,+ діагноз епілепсія. Дружина працює,ненормативний графік. Чоловік виходить на роботу раз в два тижні ненадовго. Брат дружини в ЗСУ,далеко. Тобто чоловік єдиний хто може бути належно біля батька.
Є закон що відстрочка від мобілізації можлива за доглядом батьків дружини без потреби документального оформлення.
Чи дійсно непотрібно оформлювати цей догляд? Тоді як це працює ,наприклад, при вручені повістки за межами воєнкомату? Які дії краще прийняти? Дякую
03.07.2023 12:38 816

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
146 відгуків (146 +) (0 -)
Консультацій: 740

Вітаю!

1.

НАЖАЛЬ,  ПІСЛЯ ВНЕСЕННЯ ЗМІН В ЗАКОНОДАВСТВО, ЧОЛОВІК ЖІНКИ, ЯКА МАЄ БАТЬКА ІНВАЛІДА ДРУГОЇ ГРУПИ, НЕ БУДЕ МАТИ ПРАВА НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ З ЦІЄЇ ПІДСТАВИ. 

Верховна Рада України скоротила перелік осіб, які можуть отримати відстрочку від призову на військову службу. Якщо президент Зеленський підпише закон №9342, то до лав ЗСУ зможуть мобілізувати тих чоловіків, які мають родичів з інвалідністю. 

Дотепер відстрочку від мобілізації можна було отримати за умов, що у військовозобовʼязаного є родич з інвалідністю I чи II групи - дружина (чоловік), батьки або батьки дружини (чоловіка). Ця ж причина могла бути і підставою для звільнення в запас, якщо таких родичів має мобілізований до лав ЗСУ.

Після підписання закону президентом Зеленським не служити можна буде лише в тому випадку, якщо в родині більше немає інших людей, здатних утримувати особу з інвалідністю.

У законі №9342 зʼявився абзац 11 частини І статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" зі словами "за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати". 

РОБОТА ДОНЬКИ НЕ Є ПОВАЖНОЮ ПРИЧИНОЮ ДЛЯ ВИЗНАННЯ, ЩО ВОНА НЕ МОЖЕ ДОГЛЯДАТИ ЗА БАТЬКОМ.

МОЖЕТЕ СПРОБУВАТИ ВИЗНАТИ БАТЬКА ОБМЕЖЕНО ДІЄЗДАТНИМ (ЧЕРЕЗ ОРГАН ОПІКИ) ТА ВСТАНОВИТИ НАД НИМ ПІКЛУВАННЯ ТА ПРИЗНАЧИТИ ПІКЛУВАЛЬНИКАМИ ДОНЬКУ ТА ЗЯТЯ.

Опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров'я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов'язки (ч.1 ст. 55 Цивільного кодексу України).Опіка встановлюється над малолітніми особами (віком до 14 років, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування), та фізичними особами, які визнані недієздатними (ч.1 ст. 58 Цивільного кодексу України).Піклування встановлюється над неповнолітніми особами (віком від 14 до 18 років, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування), та фізичними особами, цивільна дієздатність яких обмежена (ч.1 ст. 59 Цивільного кодексу України).

Опіка або піклування встановлюються за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки чи піклування, або за місцем проживання опікуна чи піклувальника (ч.1 ст. 62 Цивільного кодексу України).

Опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю (ч.2 ст. 63 Цивільного кодексу України).Опікуна або піклувальника призначає орган опіки та піклування, крім випадків, встановлених ст. 60 ЦКУ і лише за її письмової згоди.

Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов'язки опікуна чи піклувальника (ч.4 ст. 63 Цивільного кодексу України).

Також може бути призначено одного або кілька опікунів або піклувальників.

АЛЕ ТРЕБА МАТИ НА УВАЗІ, ЩО ОПІКА НАД ІНВАЛІДОМ 2 ГРУПИ ВСТАНОВЛЮЄТЬСЯ ТІЛЬКИ ЯКЩО ОСОБА ПСИХІЧНО ХВОРА .

ДО ВІДОМА:

Епілепсія – хронічне поліетіологічне нервово-психічне захворювання з прогредієнтним перебігом, яке виявляється двома основними групами симптомів: пароксизмальними розладами (нападами) і більш або менш стійкими психічними порушеннями.

Пароксизми (напади) при епілепсії можуть бути представлені судомними, сенсорними чи їхніми психічними еквівалентами, що характеризуються розладами свідомості. При епілепсії порушується діяльність нервової системи, змінюється психіка, знижуються розумові здібності.

Психічні порушення сприяють формуванню специфічних змін особистості (епілептичний характер та епілептичне недоумство).

Великий епілептичний напад супроводжується судомами всієї мускулатури, порушенням дихання (обличчя стає синюшним, з рота витікає піна), настає мимовільне сечовипускання й дефекація. Після нападу, який триває до 2-2,5 хвилин, хворий засинає. Спогади хворого про події під час нападу відсутні.

ПОСТІЙНИЙ ДОГЛЯД ТО ЗОВСІМ ІНША СПРАВА.

2.

ОТРИМАВШАЯ ПОВІСТКУ ОСОБА ЗАБОВЯЗАНА ПРИБУТИ ДО ТЦКСП (ВІЙСЬКОМАТ) ТА ВЖЕ ТАМ НАДАТИ ДОКУМЕНТИ, ЩО ПІДТВЕРДЖУЮТЬ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ. 

САМА ВІДСТРОЧКА ОФОРМЛЮЄТЬСЯ В ТЦКПС, ПРО ЩО РОБИТЬСЯ ВІДПОВІДНИЙ ЗАПИС У ВІЙСЬКОВО-ОБЛІКОВОМУ ДОКУМЕНТІ. 

ДЛЯ ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ НЕОБХІДНО:

  • ОСОБИСТО ЗВЕРНУТИСЯ ДО ТЦКСП (ВІЙСЬКОМАТ) ІЗ ЗАЯВОЮ ПРО НАДАННЯ ВІДСТРОЧКИ, ДОДАВШИ ПІДТВЕРДЖУЮЧИ ДОКУМЕНТИ. 
  • ПРОЙТИ ВІЙСЬКОВО-ЛІКАРСЬКУ КОМІСІЮ. 
  • ОТРИМАТИ ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ. 

ЗАЯВИ НАДІСЛАНІ ПОШТОЮ НЕ РОЗГЛЯДАЮТЬСЯ. 

ЗА ПЕРШЕ НЕ ЗЯВЛЕННЯ ПО ПОВІСТЦІ - АДМІНІСТРАТИВНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ (ШТРАФ).

Якщо ви не з’явились за першою офіційною повісткою, на вас можуть накласти адміністративний штраф.

Якщо людина, яка отримала повістку вдруге протягом року і не з'явилася, може бути покарана більш суворим штрафом. Відповідно до статті 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення штраф у такому випадку може дорівнювати 5100 гривень.

Кримінальна відповідальність настає для осіб, які пройшли військово-лікарську комісію, визнані придатними та отримали мобілізаційне розпорядження.

Кримінальна відповідальність накладається виключно після проходження медкомісії, якщо призовник не з’явився до військкомату на наступну повістку.

Якщо військовозобов’язаний тричі чи більше разів ігнорує повістки, його вже можуть притягнути до кримінальної відповідальності.

Національній поліції України надано право здійснювати адміністративне затримання військовозобовʼязаних при порушенні законодавства про мобілізаційну підготовку та мобілізацію та доставляти їх до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (статті 259 та 262 КУпАП, частина третя статті 38 Закону України "Про військовий обовʼязок і військову службу").

◇ Статтею 336 Кримінального кодексу України передбачена кримінальна відповідальність за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram