навчаюсь, хочу отримати актуальний військовий квиток, для цього влк... які потім можуть бути типи повісток і ризики?

доброго дня.
мені 33, місто Київ. закінчив віськову кафедру, в цьому році встипув на аспірантуру. на
руках тільки приписне.
мені потрібно отримати військовй квиток для робочих питань. ( для отримання
офіційного виїзду на благодійний івент через мінкульт. сам мінкульт вимагає
показати дійсний військовий квиток )

збираюсь іти в ТЦК, писати заяву на вістрочку, пройти ВЛК і отримати хочаб
тимчасовий військовий квиток...

Питання стосовно щодо ризиків у майбутьному- які можуть бути повістки, які
відповідальності за них, де можу отримати ці повістки.
( варіанти якшо буду
досі навчатись, та якшо закінчу навчання і втрачу відстрочку )

03.07.2023 12:58 670

Консультація виконавця

Галина Токмач
Юрист Мирноград
У сервісі: 4 роки
136 відгуків (136 +) (0 -)
Консультацій: 469
Топ 3 спеціалізації:
  • Трудове право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

1. Відповідно до абз. 2 ч. 3 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

При цьому пп.8 п.1 Правил військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів передбачено, що призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні особисто повідомляти в семиденний строк органам, в яких вони перебувають на військовому обліку, про зміну персональних даних, зазначених у статті 7 Закону України “Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів”, а також надавати зазначеним органам документи, що підтверджують право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

Отже, для отримання відстрочки Вам потрібно взяти довідку про навчання в аспірантурі на денній формі та подати її до ТЦК/військкомату разом із письмовою заявою на відстрочку. Маю зразок заяви, по якому всі мої клієнти-аспіранти успішно отримували відстрочку.

Також із собою потрібно мати паспорт та військово-обліковий документ (посвідчення про приписку до призовної дільниці).

2. Є ризик того, що Вас притягнуть до адміністративної відповідальності за порушення правил військового обліку згідно ч.2 ст.210 КУпАП (штраф 850-1700 грн).

3. Так, Вас можуть направити на ВЛК. Однак, незалежно від її результатів Ви будете мати право на відстрочку. Головне - до моменту завершення медкомісії подати письмову заяву на відстрочку та довідку про навчання в аспірантурі на денній формі. Заяву готуєте в 2-х примірниках, щоб на вашому поставили дату отримання та реєстраційний індекс/вхідний номер. Якщо не захочуть приймати, відправляєте поштою рекомендованим листом із описом вкладення та повідомленням про вручення.

4. Законодавством визначено лише форму повістки (Додаток 11 до Порядку ПОВІСТКА), а не її види. На практиці спочатку вручають повістку на уточнення облікових даних, потім на ВЛК, а якщо особу за результатами медогляду визнають придатною чи обмеженою придатною, то повістку на відправку.

Однак, після оформлення відстрочки протягом строку її дії вручення Вам повістки малоймовірне. Просто завжди носіть із собою паспорт та військово-обліковий документ із записом про відстрочку чи відповідну довідку на бланку військкомату (можна копії) і в разі виникнення ситуації, коли Вам захочуть вручити повістку, просто покажіть ці документи. Упевнена, це вирішить ситуацію у позитивному ключі.

5. Відповідно до пункту 20 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів, затвердженого постановою КМУ від 30 грудня 2022 року № 1487, військовий облік ведеться на підставі даних паспорта громадянина України та військово-облікових документів.

Військово-обліковими документами є:

для призовників - посвідчення про приписку до призовної дільниці;

для військовозобов’язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного;

для резервістів - військовий квиток.

Можете ознайомитися:

ПОРЯДОК видачі, зберігання та знищення військових квитків осіб рядового, сержантського і старшинського складу​ - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0582-17#Text

ПОЛОЖЕННЯ про військовий квиток осіб рядового, сержантського і старшинського складу​ - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/582/2016#Text

ПОРЯДОК виготовлення, видачі та знищення тимчасового посвідчення військовозобов’язаного​ - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1511-17#Text

Якщо буде потрібна допомога, можете звертатися з прямим питанням або писати на пошту Alexlawyer@i.ua

Буду вдячна за ваш відгук, всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram