Відстрочка під час академки і закон про 25 років

Добрий день. Я зараз навчаюсь на магістра і мене цікавлять 2 питання.

1) Чи буде в мене відстрочка, якщо я візьму академ-відпустку на рік?

2) Чи правда, що вийшов закон, де сказано, що в армію не забирають тих хлопців яким до 25 років і які не мають військового досвіду?
04.07.2023 12:56 1295

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
744 відгука (743 +) (1 -)
Консультацій: 1881
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

1. Перелік осіб, які не підлягають мобілізації, наведений в статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". У відповідності до вищезгаданої статті, не підлягають мобілізації військовозобов’язані - здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

Академічна відпустка – це форма реалізації права здобувачів фахової передвищої та вищої освіти на перерву у навчанні, яка надається у зв’язку з виникненням обставин, які унеможливлюють виконання освітньо-професійної, освітньої чи наукової програми.

В "Положенні про академічні відпустки", затвердженого Наказом Міносвіти №191/153 від 06.06.1996 р.  вказано, що академічна відпустка - це перерва у навчанні, право на яку студент отримує у випадку зниження працездатності внаслідок порушень функцій організму, які зумовлені гострими захворюваннями, що потребують тривалого відновлювального лікування; загостреннями хронічних захворювань або частими захворюваннями (понад один місяць за семестр); анатомічними дефектами, які не дають змоги провести відновлювальне лікування під час навчання.

Вказане Положення втратило чинність в 2018 році на підставі відповідного Наказу Міносвіти. Тепер кожен ВНЗ в своїх внутрішніх нормативних документах самостійно прописує всі моменти щодо надання академічної відпустки, але загальні положення залишаються дійсними для всіх навчальних закладів. При цьому переважна більшість ВНЗ продовжує застосовувати норми, наведені в Положенні:

Право на академічну відпустку мають особи, які навчаються на денній та заочній формі навчання:
- у закладах фахової передвищої освіти та здобувають освітньо-професійний ступінь фахового молодшого бакалавра;
- у закладах вищої освіти та здобувають ступінь молодшого бакалавра, бакалавра, магістра, доктора філософії або доктора наук.

Академічна відпустка може бути надана у зв’язку з:

- станом здоров’я;
- призовом на строкову військову службу у разі втрати права на відстрочку від неї;
- сімейними обставинами;
- з вагітністю та пологами;
- доглядом за дитиною до досягнення нею віку 3-х років, а у разі, коли дитина хворіє та потребує домашнього догляду – до досягнення дитиною 6-річного віку;
- участю у програмах академічної мобільності;
- іншими обставинами, що мають безпосереднє відношення до студента, належним чином обґрунтовані і мають документальне підтвердження.

Студент має право один раз отримати академічну відпустку під час навчання на бакалавраті і один раз – під час навчання в магістратурі.

Повернення з академічної відпустки: Здобувач освіти, у якого завершився термін академічної відпустки, повинен не пізніше двох тижнів до початку навчального семестру, подати заяву про повернення на навчання. Якщо студент не приступив до навчання після завершення академічної відпустки – його відраховують.

Отже, виходячи з аналізу вищевказаних норм, можна зробити висновок, що під час академічної відпустки студент не втрачає свій статус здобувача освіти, а тому може бути мобілізованим лише за власним бажанням, або у випадку відрахування.

В той же час, академвідпустка - це не відрахування. Це перерва у навчанні.  Наприклад в паузі між семестрами студент також не здобуває освіту на денній формі навчання, але ж від цього він не втрачає право на відстрочку. 

При цьому після завершення академвідпустки студенту непотрібно здавати іспити для продовження навчання, а натомість гарантується продовження здобуття освіти за раніше обраною формою та спеціальністю.

Це також зазначено в Законі України "Про вищу освіту". Частина 2 статті 46 Закону: Здобувач вищої освіти має право на перерву у навчанні у зв’язку з обставинами, які унеможливлюють виконання освітньої (наукової) програми (за станом здоров’я, призовом на строкову військову службу у разі втрати права на відстрочку від неї, сімейними обставинами тощо). Таким особам надається академічна відпустка в установленому порядку. Такі особи не відраховуються із складу здобувачів вищої освіти.

Висновок: академвідпустка - це не відрахування, отже особа продовжує залишатися студентом, тому щодо цієї особи діють норми статті 23 ЗУ "Про мобілізацію", а отже така особа не підлягає мобілізації.

2. Чи правда, що вийшов закон, де сказано, що в армію не забирають тих хлопців яким до 25 років і які не мають військового досвіду? - немає такого закону. Напевно, Ви маєте на увазі зміни, прийняті Верховною Радою щодо моменту переходу із статусу призовника в статус військовозобов'язаного. Тобто зменшення призовного віку з 27-ми до 25-ти років.

Закон прийнято, але станом на сьогоднішній день ще не підписано Президентом. В разі підписання особа віком 25 років переходить в статус військовозобов'язаного і (теоретично) може бути мобілізована - але лише в тому випадку, якщо у цієї особи немає підстав для відстрочки, наведених в статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Щодо наявності чи відсутності військового досвіду - цей критерій ніколи і не був визначальним при вирішенні питання щодо мобілізації.

Якщо щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram