Мобілізація з захворюванням на цукровий діабет

Доброго дня. В березні місяці 2023 року в мене був виявлений цукровий діабет 2 го типу. Пройшов курс лікування в стаціонарі клініки Інституту ендокринології м. Київ. Виписаний з діагнозом - інсулінозалежний цукровий діабет 2-го типу, рекомендована доза інсуліна 38-40 одиниць. Перед початком лікування рівень цукру в крові складав 14,9 ммоль/л. В червні 2023 був направлений військоматом на ВЛК. За висновком ВЛК визнаний " обмежено придатним до проходження служби " , після чого військовий квиток був вилучений військоматом під розписку і вручена повістка з вимогою з"явитись до військомату через 30 діб( якщо не викличем раніше). Чи правомірний такий висновок ВЛК? Якщо ні то як можна його оскаржити. Мені 48 років офіцер запасу (вийськова кафедра інституту). Дякую.
06.07.2023 14:29 1737

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
739 відгуків (738 +) (1 -)
Консультацій: 1869
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

Лікарі ВЛК при винесенні постанови про ступінь придатності до служби керуються Розкладом хвороб Наказу Міноборони № 402, в якому міститься перелік захворювань, та вказівки щодо встановлення ступеня придатності до служи по кожному захворюванню.

При цьому практично всі статті Розкладу хвороб розподілені на такі пункти:

"а" - непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку;
"б" - Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально;
"в" - Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально;
"г" - придатні до служби.

Цукровий діабет відноситься до статті 13 Розкладу хвороб. 

Відкриваємо Пояснення щодо застосування статті 13:

До пункту "а" належать: стійкі, значно виражені розлади, зумовлені тяжкими формами цукрового діабету з високою гіперглікемією (більше 13,7 ммоль/л) і глюкозурією, ацетонурією, схильністю до частих гіпоглікемічних станів, кетозом, універсальною ангіопатією (ретинопатія, гломерулосклероз тощо), які потребують для компенсації вуглеводного обміну 60 одиниць інсуліну на добу і більше;

До пункту "б" належать: цукровий діабет середньої тяжкості з помірною гіперглікемією (не більше 13,7 ммоль/л) та глюкозурією. Компенсація вуглеводного обміну досягається пероральним уживанням цукрознижувальних препаратів або введенням інсуліну до 60 одиниць на добу на фоні постійної дієтотерапії. 

До пункту "в" належать: форми цукрового діабету з невисокою гіперглікемією (8-9 ммоль/л), яка легко нормалізується дієтою, працездатність хворого збережена.

Враховуючи ваші показники щодо рівня цукру в крові 14,9 ммоль/л, - це відноситься до пукнту "а" статті 13.

Але враховуючи ваші показники щодо рекомендованої дози інсуліну 38...40 одинниць, - це відноситься до пункту "б" статті 13.

Але для застосування пункту "а" статті 13 недостатньо мати аналізи з рівнем уцукру більше за 13,7 ммоль/л. Треба ще й отримати замісну терапію інсуліна на рівні не менше ніж 60 одиниць на добу.

Ви пишете:  "Перед початком лікування рівень цукру в крові складав 14,9 ммоль/л", але не пишете - який рівень цукру був після лікування. Мабуть рівень становив менше ніж 13,7 ммоль/л - саме тому вам в призначили не 60 одиниць інсуліна на добу, а 38-40.

Враховуючи зазначене, така форма захворювання підпадає під ознаки пункту "б" статті 13.

Отже, за статтею 13-б непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально.

У відповідності до пункту 20.4. "Положення про військово-лікарську експертизу", за статтями (пунктами статей) Розкладу хвороб, що передбачають індивідуальну оцінку непридатності до військової служби або обмежену придатність осіб, які пройшли медичний огляд за графами II, III, ВЛК приймає одну з таких постанов:
- "непридатний до військової служби в мирний час, обмежено придатний у воєнний час";
- "обмежено придатний до військової служби".

Вам зробили запис "обмежено придатний до військової служби", що повністю відповідає як пункту  20.4. "Положення", так і статті 13-б Розкладу хвороб. В мирний час вас могли б визнати і повністю непридатним, але з урахуванням воєнного часу запис в постанові ВЛК "обмежено придатний" в даниому випадку абсолютно законний. Підстав для перегляду постанови ВЛК я не вбачаю.

.

Якщо залишились питання, або щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

Також на пошту можете уточнити - який саме рівень цукру зафіксований в остаточному діагнозі після проведеного лікування.

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram