Мобілізація . Відстрочка від призову.

Доброго вечора. Скажіть будь ласка, чи можуть забрати в армію хлопця 21 рік, в цьому році закінчив навчання в університеті, бакалавра, і поступає
в магістратуру( здав екзамени, по результатам повинен пройти, але повідомлення про зарахування до університету буде в кінці серпня),А ще треба з`явитись в воєнкомат ( не по повістці, а тому ,що не знайшов дома посвідчення з воєнкомату для подання з заявою до вступу). Чи може він відмовитись від проходження медкомісії і відмовитись підписати контракт, якщо ваєнкомат буде на цьому наполягати. І будь ласка напишіть статті, на які можна опиратися і як поводитись в воєнкоматі в такому випадку.

07.07.2023 21:22 662

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
750 відгуків (749 +) (1 -)
Консультацій: 1895
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

1. Щодо можливої мобілізації:

У відповідності до ч. 1 ст. 15 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу", на строкову військову службу призиваються придатні для цього за станом здоров'я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу (далі - громадяни призовного віку).

У відповідності до ч. 9 ст. 1 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу", щодо військового обов'язку громадяни України поділяються на такі категорії:
- допризовники - особи, які підлягають приписці до призовних дільниць;
- призовники - особи, приписані до призовних дільниць;
- військовослужбовці - особи, які проходять військову службу;
- військовозобов'язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;
- резервісти - особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період.

Хлопцю 21 рік, отже він являється призовником.

У відповідності до ч.1 ст. 4 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу",  Збройні Сили України та інші військові формування комплектуються військовослужбовцями шляхом:
- призову громадян України на військову службу;
- прийняття громадян України на військову службу за контрактом.

У відповідності до ч.6 ст. 2 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу", Види військової служби:
- строкова військова служба;
- військова служба за призовом під час мобілізації, на особливий період;
- військова служба за призовом осіб із числа резервістів в особливий період;
- військова служба за контрактом
.

Строки проведення призову (призовів) громадян України на строкову військову службу визначаються Указом Президента України. Указом Президента від 11.04.2022 року № 230/2022 було скасовано призов на строкову військову службу на час дії воєнного стану та загальної мобілізації. Також внесено зміни до ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу", де з'явилася нова стаття 18-1: Під час дії воєнного стану призов на строкову військову службу не проводиться.

З цього часу під час проведення в Україні загальної мобілізації, комплектування вакантних посад у ЗСУ та інших військових формуваннях здійснюється за рахунок надходження військовозобов'язаних та резервістів.

Хлопцю 21 рік, він є призовником, тобто не являється ані військовозобов'язаним ані резервістом - а отже він не підлягає мобілізації. Але він має право добровільно підписати контракт на проходження військової служби.

Також слід зазначити, що Верховна Рада внесла зміни в ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу", та зменшила граничний вік для призовників з 27-ми до 25-ти років, але поки що закон про ці зміни ще не підписаний Президентом.

2. Щодо можливості відмовитися від проходження медкомісії:

У відповідності до ч.10 ст.1 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу", Громадяни України, які приписані до призовних дільниць або перебувають у запасі Збройних Сил України  чи проходять службу у військовому резерві, зобов’язані:
- прибувати за викликом ТЦК для оформлення військово-облікових документів (посвідчень про приписку до призовних дільниць, військових квитків, тимчасових посвідчень військовозобов’язаних), приписки, проходження медичного огляду;
- проходити медичний огляд та лікування в лікувально-профілактичних закладах згідно з рішеннями комісії з питань приписки, призовної комісії або військово-лікарської комісії відповідного ТЦК
.

У відповідності до п. 1.2. Наказу № 402, Військово-лікарська експертиза - це медичний огляд допризовників, призовників; військовослужбовців; військовозобов'язаних.

У відповідності до п. 1.1. Наказу № 402, Військово-лікарська експертиза визначає придатність за станом здоров'я до військової служби призовників, військовослужбовців та військовозобов'язаних.

Таким чином, відмова від проходження медкомісії (ВЛК) - це порушення законодавства. ВЛК проводиться не тільки для осіб, яких мобілізують. ВЛК проводиться для визначення ступеня придатності до військової служби навіть за умови що зараз з певних причин особа не підлягає мобілізації. Цей обов'язок діє на всіх осіб незалежно від віку, які не виключені з військового обліку.

В разі відмови від проходження ВЛК буде застосоване положення статті 210-1 КУпАП: порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, що в умовах особливого періоду передбачає накладення штрафу в розмірі від 3400 до 5100 грн.

3. Щодо відмови від підписання контракту:

як вже було зазначено, особа віком 21 рік може добровільно укласти контракт. Будь-які наполягання та примушення - незаконні. Ніхто не може змусити підписати контракт. Але якщо така ситуація дійсно виникне - рекомендую одразу ж дзвонити на гарячу лінію Міністерства оборони України. Додзвонитися важко, але можна. Тел. 0-800-50-04-42 додаткові телефони за посиланням на сайті Міністерства оборони: https://www.mil.gov.ua/kontakti/garyacha-liniya.html

Ваш дзвінок зареєструють, назвуть номер звернення. Запишіть його. Через деякий час (узгоджений при реєстрації скарги) передзвоніть, назвіть номер свого звернення і дізнаєтесь про результати розгляду скарги.

.

Якщо щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
  • Наталья
    Наталья
    4 роки

    Дякую за консультацію. Відповіли на моє запитання дуже швидко, чітко, все зрозуміло ,навіть немає додаткових запитань , все чітко розложено по полочках, на кожне запитання була відповідь .Коли ти знаєш закон, то навряд чи хто буде до тебе пристосовувати шантаж, і т.п. Дякую юристу, дякую сайту і її розробникам. Вже не раз мене виручали та допомогли зберегти мої гроші. Думаю що знання закону і в цьому разі нам допоможе.

Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram