продовження відпустки військовослужбовцю

Як продовжити відпустку, не зявляючись в частині, хто має видати направлення на влк по місцю відпустки?
Отримав травму на службі, був прооперований, пересуваюсь на милицях. З`явитись в частину фізично складно. Рекомендації лікаря вимагають подальшого лікування.
Всі документи є.
На даний час я знахождусь у відпустці на 30 діб. До завершення відпустки залишилось два тижні.
Рекомендації оперуючого лікаря - 6 тижнів на милицях. Тобто після закінчення 30 діб відпустки я точно ще не зможу вільно пересуватись без милиць. І це є проблемою, я не зможу нормально доїхати та пройти влк по місцю, де є моя частина. Відношення з частиною на тлі цих подій не дуже хороші, тому мені треба чітко розуміти правову сторону.
В ТЦК повідомили, що це робиться лише в військовій частині. Якщо це так, як мені звернутись до в/ч, щоб отримати направлення на влк тут, по місцю мого знаходження?
Треба скласти перелік дій, як мені це зробити, якщо це можливо.
13.07.2023 10:14 937

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
146 відгуків (146 +) (0 -)
Консультацій: 742

Вітаю!
ЗАКОН УКРАЇНИ
Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань, пов’язаних із проходженням військової служби під час дії воєнного стану

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3161-IX#Text

Верховна Рада України постановляє:

I. Внести зміни до таких законів України:

1. У Законі України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" (Відомості Верховної Ради України, 1992 р., № 15, ст. 190 із наступними змінами):

2) у статті 10-1:

пункти 11 і 18 викласти в такій редакції:

"11. Військовослужбовцю на підставі висновку військово-лікарської комісії надається відпустка для лікування у зв’язку з хворобою або відпустка для лікування після поранення (контузії, травми або каліцтва) із збереженням грошового та матеріального забезпечення. Тривалість такої відпустки визначається характером захворювання, поранення (контузії, травми або каліцтва). Відпустка надається без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець. Загальний час безперервного перебування військовослужбовця в закладах охорони здоров’я та у відпустці для лікування у зв’язку з хворобою або у відпустці для лікування після поранення (контузії, травми або каліцтва) не може перевищувати чотирьох місяців підряд (крім випадків, коли законодавством передбачено більш тривалі строки перебування на лікуванні).

Після закінчення встановленого абзацом першим цього пункту строку безперервного перебування на лікуванні у закладах охорони здоров’я та у відпустці для лікування у зв’язку з хворобою або у відпустці для лікування після поранення (контузії, травми або каліцтва) військовослужбовець підлягає огляду військово-лікарською комісією для вирішення питання про придатність його до військової служби.

Після видання наказу про звільнення військовослужбовця з військової служби відпустка для лікування у зв’язку з хворобою або відпустка для лікування після поранення (контузії, травми або каліцтва) не надається";

3) у статті 262:

у частині другій:

у першому реченні слово "військовим" виключити;

доповнити третім реченням такого змісту: "Порядок направлення медичних та інших документів встановлюється Кабінетом Міністрів України";

частину третю викласти в такій редакції:

"В особливий період військовослужбовці, які згідно з висновком військово-лікарської комісії мають право на відпустку для лікування у зв’язку з хворобою або для лікування після поранення (контузії, травми або каліцтва) чи визнані непридатними до військової служби, направляються до територіального центру комплектування та соціальної підтримки для отримання документів з військової частини щодо надання відпустки або звільнення з військової служби у порядку, встановленому Міністерством оборони України. Військовослужбовці також мають право особисто подавати документи для оформлення відпустки для лікування у зв’язку з хворобою або відпустки для лікування після поранення (контузії, травми або каліцтва), а також для оформлення звільнення з військової служби у порядку, встановленому Міністерством оборони України".

II. Прикінцеві та перехідні положення

1. Цей Закон набирає чинності з дня його опублікування, крім підпункту 1 пункту 1, підпунктів 2 і 3 пункту 3, підпункту 1 пункту 5 розділу I цього Закону та пунктів 2 і 3 цього розділу, які набирають чинності через 30 днів з дня опублікування цього Закону, та застосовується у частині виплати додаткової винагороди з першого числа місяця, в якому опублікований цей Закон.

4. Кабінету Міністрів України:

вжити заходів щодо прийняття та/або оновлення нормативно-правових актів центральних органів виконавчої влади, що випливають із цього Закону;

встановити порядок передачі медичних та інших документів військовослужбовців, які перебували на лікуванні в закладах охорони здоров’я державної та комунальної форми власності та державних установах Національної академії медичних наук, до військових частин та/або територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки;

забезпечити набрання чинності нормативно-правовими актами, зазначеними в цьому пункті, не пізніше 30 днів з дня набрання чинності цим Законом.

30.06.2023 РОКУ ЗАКОН ВСТУПИВ В ДІЮ. 

хххххх

ЗАКОН УКРАЇНИ 

Про Статут внутрішньої служби Збройних Сил України

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/548-14#Text

262.

В особливий період медичні та інші документи направляються у електронному вигляді до військової частини військовим закладом охорони здоров’я або територіальним центром комплектування та соціальної підтримки. У разі неможливості направлення таких документів у електронному вигляді обов’язок по направленню документів у паперовому вигляді покладається на заклад охорони здоров’я або територіальний центр комплектування та соціальної підтримки.

Військовослужбовці, які згідно з висновком військово-лікарської комісії мають право на відпустку для лікування у зв’язку з хворобою або визнані непридатними до військової служби, за власною заявою направляються територіальним центром комплектування та соціальної підтримки за місцем лікування до місця проведення відпустки або для оформлення документів на звільнення.

хххххх

Розповіла в телегармі заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

Зазначається, що відтепер для оформлення відпустки за станом здоров'я чи звільнення з лав ЗСУ бійцям не потрібно повертатися до військової частини.

"У період дії воєнного стану воїни, які були визнані ВЛК непридатними до військової служби, або яким була призначена відпустка для лікування після хвороби чи поранення, направляються до Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, де з військової частини, за допомогою електронного документообігу, можна буде отримати необхідні документи щодо відпустки або звільнення з військової служби", - написала Маляр. 

https://censor.net/ua/news/3428233/poranenym_biyitsyam_sprostyly_oformlennya_vidpustky_i_zvilnennya_iz_zsu

ххххххх

  1. Якщо Ви перебуваєте на лікуванні або у відпустці за станом здоров’я, можна звернутись до керівника вашого ТЦК та СП. Керівник Вашого ТЦК та СП надають направлення на проходження ВЛК без повернення до військової частини. Якщо лікування відбувається в іншій територіальній одиниці, ніж Ваша в/ч, необхідно тимчасово стати на військовий облік у місцевому ТЦК та СП.
  2. Якщо Ви отримали(-ла) рішення ВЛК про продовження лікування\реабілітацію після стаціонарного лікування, то з лікувального закладу за рішенням ВЛК Вас переведуть до закладу охорони здоров’я, де є реабілітаційне лікування (Наказ МОЗ України від 16.03.2022 № 495 “Про організацію надання відновного лікування та реабілітаційної допомоги у сфері охорони здоров’я військовослужбовцям сил оборони”) або до реабілітаційного госпіталя в системі Міністерства оборони України.

ВАМ ТРЕБА ВСЕ РОБИТИ ЧЕРЕЗ ВАШ ТЦКСП (ВИ ПОВИННІ СТАТИ НА ТИМЧАСОВИЙ ВІЙСЬКОВИЙ ОБЛІК).

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram