Відкриття ФОП в умовах війни

Цікавить як відкрити ФОП у будівельній галузі?

14.07.2023 17:48 410

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
245 відгуків (244 +) (1 -)
Консультацій: 789
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне

Перед тим, як відкрити ФОП, потрібно визначитись з системою оподаткування та правильно обрати види діяльності (код КВЕД - Класифікація видів економічної діяльності).

Види діяльності (КВЕДи) для здійснення підприємницької діяльності у будівельній сфері можуть бути за наступними кодами КВЕД  - 41 (Будівництво будівель), 42 (Будівництво споруд), 43 (Спеціалізовані будівельні роботи). Обрати необхідний КВЕД (номер кода та підпункт) можна за допомогою класифікатора видів економичної діяльності за посиланням https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/vb457609-10#Text

Що стосується обрання системи оподаткування – є дві системи: спрощена та загальна.

На спрощеній системі ФОП сплачує 2 податки: єдиний податок (ЄП) та єдиний соціальний внесок (ЄСВ).

На загальній системі ФОП сплачує три податки від суми чистого доходу: ЄСВ 22,0% (однак не менше ніж від мінімальної зарплати), ПДФО (податок на доходи фізичних осіб) – 18,0% та військовий збір у розмірі 1,5%.

Після того, як вже визначились з системою оподаткування та з КВЕД, можна реєструвати ФОП. Реєстрація ФОП можлива в онлайн-режимі або при особистому відвідування державного реєстратора. 

Реєстрація ФОП онлайн відбувається з допомогою застосунка "Дія" при наявності ключа КЕП (кваліфікований електронний підпис). Детальна інформація за посиланням https://diia.gov.ua/services/reyestraciya-fop

Отже, при відкритті ФОП в онлайн-режимі потрібно авторизуватися в "Дії", заповнити спеціальну форму онлайн, додати свій електронний підпис та дочекатися опрацювання заявки у застосунку. Процедура автоматичної реєстрації ФОП проста та складнощів не виникає. Реєстрація ФОП через “Дію” відбувається через декілька хвилин.

Реєстрація ФОП офлайн відбувається при зверненні до державного реєстратора. Для реєстрації подається  заява на відповідному бланку та копія паспорту (при собі треба мати оригінал паспорту). Подати заяву можна  будь-якому держреєстратору через Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП). 

Протягом 24 годин, з моменту подачі заяви, держреєстратор повинен Вас зареєструвати як ФОП. 

Якщо Ви обрали спрощену система оподаткування, то можна починати підприємницьку діяльність одразу після реєстрації онлайн, не відвідуючи податкову службу. 
Якщо обрали загальну система оподаткування, то після реєстрації  потрібно зареєструвати Книгу обліку доходів, яка ведеться в паперовій або електронній формі. Також потрібно зареєструвати її в податковій за місцем вашої реєстрації.

Уточнюючі питання можете написати на електронну пошту pravoizachita@gmail.com

Будемо вдячні за відгук щодо отриманої консультації

Успіхів Вам!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram