Непридатний до військової служби з виключенням з війського обліку.

День добрий! В минулому році проходив влк. В війскьовому посвідченню маю запис:
Непридатний до військової служби з виключенням з війського обліку за гр 2 ст.40а Наказ МОУ №402\2008р.
Також маю довідку із ВЛК де записано:
Непридатний до військової служби з виключенням з війського обліку на підставі ст 40 а.

Чи маю я повторно проходити ВЛК кожних півроку? І чи потрібно взагалі повторно проходиит ВЛК?
Якщо маю, то закордон виїхати не сможу?

14.07.2023 20:56 6818

Консультація виконавця

Галина Токмач
Юрист Мирноград
У сервісі: 4 роки
133 відгука (133 +) (0 -)
Консультацій: 462
Топ 3 спеціалізації:
  • Трудове право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго вечора!

1) Чи маю я повторно проходити ВЛК кожних півроку? І чи потрібно взагалі повторно проходиит ВЛК? - ні, не маєте. Оскільки були виключені з військового обліку військовозобов'язаних, а тому Вас навіть не можуть направити на ВЛК (вручити відповідну повістку).

Так, відповідно до норм Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою КМУ від 30 грудня 2022 р. № 1487, повістка може бути вручена лише певній категорії громадян, а саме: призовникам, військовозобов’язаним та резервістам.

Пунктом 3.8 глави 3 розділу II Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого наказом Міністра оборони України 14.08.2008  № 402, передбачено, що після закінчення медичного обстеження під час мобілізації ВЛК виносить щодо військовозобов’язаного одну із таких постанов:

"Придатний до військової служби";

"Тимчасово непридатний до військової служби (вказати дату повторного огляду)";

"Непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку".

Згідно пункту 3 частини шостої статті 37 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку.

Відповідно до пункту 79 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою КМУ від      30 грудня 2022 р. № 1487 (далі - Порядок), здійснюють взяття, зняття або виключення з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів у випадках, передбачених законодавством; проставляють у військово-облікових документах призовників, військовозобов’язаних та резервістів відповідні відмітки про взяття їх на військовий облік, зняття та виключення з нього.

2) Якщо маю, то закордон виїхати не сможу? - Ви можете виїхати за кордон. Для цього потрібні наступні документи: закордонний паспорт, військовий квиток/тимчасове посвідчення військовозобов'язаного з відміткою про виключення з військового обліку військовозобов'язаних, довідка ВЛК.

Зазначене підтверджується роз'ясненнями, розміщеними на сайті Державної прикордонної служби України - https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

Якщо буде потрібна допомога, можете звертатися з прямим питанням або писати на пошту Alexlawyer@i.ua

Буду вдячна за ваш відгук, всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram