Виїзд за кордон

Доброго дня, я маю проблеми з головою та хребтом. Чи можуть мені дозволити виїхати за кордон? Маю постійний головний біль, який під час нервового напруження приводить до криз. А зараз ще проблема з хребтом. Чи взагалі, можуть мене мобілізувати з таким станом здоров`я. Мені 51 рік, і я ніколи не служив.
Мені достатньо письмової консультації.
Дякую

18.07.2023 08:53 439

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
246 відгуків (245 +) (1 -)
Консультацій: 793
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне

Питання перетину кордону чоловіками від 18 до 60 років під час дії воєнного стану регулюється Правилами перетинання державного кордону громадянами України, які затверджено Постановою КМУ від 27 січня 1995 р. № 57.

Відповідно до зазначених Правил, під час правового режиму воєнного стану можуть виїхати за кордон чоловіки, зокрема, які за станом здоров'я визнані непридатними до військової служби та виключені з військового обліку при наявності підтверджуючих документів.

Ступінь придатності до військової служби, перелік хвороб, розладів здоров’я та проведення ВЛК регулюється Положенням про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, яке затвердженно наказом Міністерства оборони України від 14.08.2008 № 402.

Відповідно у зазначеному Положенні є Розклад хвороб зі статтями та пунктами захворювань, а також з Поясненнями до статтей захворювання та таблицями додаткових вимог до стану здоров’я.

У кожній статті є пункти "а","б", "в", які регулюють ступінь порушення функцій організму та враховуються при визначенні ступеня придатності до служби.

Хвороби хребта (дорсопатії) та їх наслідки М40-М54 (кіфоз і лордоз, сколіоз, остеохондроз хребта, спондилоліз, спондилолістез, ураження міжхребцевих дисків, інші дорсопатії) регулює, зокрема, стаття 64 Розкладу хвороб.

При встановленні ступеня придатності до військової служби ВЛК керується Поясненнями щодо застосування статей Розкладу хвороб, станів та фізичних вад (це Додаток 2 до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України).

Відповідно до Пояснень до статті 64:

до пункту "а" належать:

інфекційний спондиліт з частими (два та більше разів на рік) загостреннями, значними порушеннями функцій та стійкою втратою працездатності;

травматична спондилопатія (хвороба Кюммеля);

спондилолізний спондилолістез III-IV ступенів (зміщення більше ніж наполовину поперечного діаметра тіла хребця) з постійно вираженим больовим синдромом;

деформуючий спондильоз та міжхребцевий остеохондроз шийного відділу хребта, що супроводжуються функціональною нестабільністю II-III стадій (зміщення тіл хребців більше 3 мм під час функціональних проб) та вертебробазилярною недостатністю;

деформуючий спондильоз і міжхребцевий остеохондроз грудного та поперекового відділів хребта, що супроводжуються глибокими пара- та тетрапарезами з порушеннями функцій сфінктерів, із синдромом бокового аміотрофічного склерозу, а також поліомієлітичним, каудальним, судинним, компресійним, вираженим больовим синдромом та статокоординаторними порушеннями після тривалого (не менше 3 місяців) стаціонарного лікування без стійкого клінічного ефекту;

фіксовані викривлення хребта (кіфози, сколіози IV ступеня) з різкою деформацією грудної клітки (реберний горб та інше) та значним порушенням функції зовнішнього дихання III ступеня за рестриктивним типом.

До пункту "б" належать:

остеохондропатії хребта (кіфози, структурні та неструктурні сколіози III ступеня) з помірною деформацією грудної клітки та порушенням функції зовнішнього дихання II ступеня за рестриктивним типом;

інфекційний спондиліт з нечастими загостреннями (1 раз на рік та рідше);

поширений (ураження трьох та більше міжхребцевих дисків або тіл хребців у кожному з відділів хребта) деформуючий спондильоз II ступеня та міжхребцевий остеохондроз з множинними масивними клювоподібними розростаннями в ділянці міжхребцевих сполучень та полірадикулярним синдромом без стійкого клінічного ефекту після повторних (два та більше разів на рік) стаціонарних лікувань;

спондилолізний спондилолістез II ступеня (зміщення на половину поперечного діаметра тіла хребця) з больовим синдромом;

стан після вилучення міжхребцевого диска (для обстежуваних за графою I Розкладу хвороб).

До пункту "в" належать:

фіксовані викривлення хребта, які супроводжуються ротацією хребців (сколіоз II ступеня, остеохондропатичний кіфоз з клиноподібною деформацією трьох та більше хребців зі зниженням висоти передньої поверхні тіла хребця на 3 мм і більше);

обмежений (ураження трьох та більше міжхребцевих дисків або тіл хребців в одному або двох відділах хребта) деформуючий спондильоз та міжхребцевий остеохондроз з больовим синдромом;

спондилолізний спондилолістез I ступеня (зміщення на 1/4 поперечного діаметра тіла хребця) з больовим синдромом.

Відповідно до наданих медичних висновків, вбачаються незначні порушення функцій організму за цими захворюваннями за п. "б", "в" ст.64, які передбачають встановлено обмеженої придатності або придатності до військової служби. 

З захворюваннями хребта можливо отримати непридатність до військової служби лише за пунктом "а" ст. 64 Положення з виключенням з військового обліку, але для цього потрібно мати стійки порушення функцій організму, про які зазначено у пункті "а", та мати відповідні медичні висновки та результати обстежень, які підтверджують захворювання.

Якщо ВЛК визнає Вас непридатним до військової служби за пунктом "а" статті 64 та Ви будете виключені з військового обліку, то це надасть Вам можливість виїхати за кордон.

Що стосується проблем з головним болем, то для визначення причини та рівня порушення функцій організму, а головне - до якого виду захворювання відноситься патологія (судини, кровообіг, неврологія), потрібно мати медичні висновки вузьких спеціалістів, зокрема невропатолога та нейрохірурга, а також відповідні результати обстежень. За наданими вами результатами МРТ визначити ймовірність ступеня непридатності неможливо.

Отже, підсумовуючи викладене, виїхати за кордон можливо, якщо за станом здоров'я Ви будете визнані непридатним до військової служби та виключені з військового обліку. Встановлює непридатність до військової служби ВЛК на підставі медичного огляду з врахуванням діагнозів лікарів та медичних обстежень. 

Рішення щодо придатності до служби ВЛК оформлює у вигляді постанови (довідки) та робиться відмітка у військовому квитку про виключення з військового обліку.

І лише при наявності довідки ВЛК про непридатність до військової служби та відмітки про виключення з військового обліку можна перетнути кордон.

Якщо у Вас є уточнюючі питання можете написати на електронну пошту pravoizachita@gmail.com

Будемо вдячні за відгук щодо отриманої консультації.

Успіхів Вам! 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram