Отримати висновок ЛКК про потребу в сторонньому догляді

Вітаю!
Порадьте, будь ласка, що можна зробити в даній ситуації, щоб отримати висновок ЛКК про потребу в сторонньому догляді.

Моя бабуся має 84 роки. У 2020 році була визнана комісією ЛКК, як особа, яка потребує постійного стороннього догляду, що записано у її медичній картці. З того часу має постійного доглядальника з управління соц. захисту, який регулярно до неї навідується. Зараз я проживаю та доглядаю за нею, тому виникла необхідність засвідчити це документально.

Першим чином ми звернулись до сімейного лікаря, щоб отримати витяг висновку ЛКК. Він направив бабусю до лікарів, які вписали в медичну картку анамнез та підтвердили попередній діагноз. Після цього сімейний лікар підтвердив діагноз "Церебральний атеросклероз" та відправив нас на комісію. Членами ЛКК були зовсім інші лікарі, від тих що були в 2020. Комісія відбулась дуже провально. Мою бабусю, яка самостійно майже не може пересуватись, та має постійний тремор, ніяк не оглянули, а завзято почали критикувати мене, що ніби то хочу "відкосити від армії". Також аргументами були, що часи змінились і раніше такі висновки видавали всім, а зараз необхідно відповідати вимогам 1 групи інвалідності, щоб його отримати. І саме абсурдне, цитую: "Регулярно до мене навідується пацан з СБУ і питає де я взяв то, де взяв інше. Я працюю тут 43 роки, і до мене буде приходити такий синок з військомату, як ти і вказувати, що я маю робити, такого не буде". Потім лікарі просто встали й пішли. Я не очікував такого результату, тому не подумав просити, щоб вони написали відмову. Можливо нам потрібно було написати заяву на проведення ЛКК, тому вони мали б відповісти на неї письмово.

Власне, що можна зробити в даному випадку, щоб все ж отримати висновок, чи можливо витяг висновку ЛКК 2020 року, чи є якісь методи отримати цей витяг в управлінні соц. захисту.
Дякую за відповідь.

18.07.2023 15:33 820

Консультація виконавця

Галина Токмач
Юрист Мирноград
У сервісі: 4 роки
133 відгука (133 +) (0 -)
Консультацій: 461
Топ 3 спеціалізації:
  • Трудове право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Також аргументами були, що часи змінились і раніше такі висновки видавали всім, а зараз необхідно відповідати вимогам 1 групи інвалідності - у даному випадку вашій бабусі були зобов'язані видати висновок за формою № 080-2/о

Відповідно до пункту 2 Інструкції щодо заповнення форми первинної облікової документації № 080-2/о «Висновок про наявність когнітивних порушень у громадян похилого віку, унаслідок яких вони потребують надання соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі», затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України 09 березня 2021 року № 407, висновок призначений для реєстрації когнітивних порушень які виникають при захворюваннях (органічні психічні розлади (F00-F09), розумова відсталість (F70-F79), порушення рухової активності (паралічі), соціальна дезадаптація, інвалідність І групи тощо). Когнітивні порушення можуть спостерігатися у симптокомлексі наступних розладів психіки (F10-F19), шизофренія (F20), первазивні розлади розвитку (F84), нейродегенеративні захворювання (хвороба Альцгеймера, Паркінсона тощо), судинні захворювання головного мозку (інсульти, інфаркти мозку, церебральний атеросклероз), нейроінфекція, наслідки черепно-мозкової травми, новоутворення, метаболічні порушення та інтоксикації, аутоімунні захворювання, генетичні захворювання тощо.

Раджу подати скаргу на ім'я голови ЛКК або відразу на ім'я керівника закладу охорони здоров'я з вимогою видати вашій бабусі відповідний висновок, а в разі відмови - оформити її в письмовому вигляді для подальшого оскарження у передбаченому законодавством порядку.

Така скарга повинна відповідати вимогам, наведеним у ст.5 Закону України "Про звернення громадян".

До скарги додайте копію медичної картки з відповідним записом про діагноз "Церебральний атеросклероз".

Якщо буде потрібна моя допомога, можете писати на пошту Alexlawyer@i.ua

Буду вдячна за ваш відгук, всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram