Звільнення з військової служби

Доброго дня
Чоловік 56р
Мобілізований з 1 дня.
Маю хвору мати похилого віку визнану ЛКК як таку яка потребує догляду
(В довідці ще вказано що потребує догляду від сина (такого то такого)
Чи маю право на звільнення з військової служби??
Або які уточнюючі документи ще потрібно мати

20.07.2023 13:20 441

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
246 відгуків (245 +) (1 -)
Консультацій: 793
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне

Відповідно до абзацу п’ятого пункту «г» пункту другого частини 3 статті 26 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» підставою для звільнення зі служби військовослужбовців під час воєнного стану є сімейні обставини або інші поважні причини (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу), а саме - у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), що підтверджується відповідним медичним висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я.

Отже, Ви можете звільнитися з військової служби у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за хворою матір’ю.

Для звільнення з військової служби Вам необхідно скласти рапорт. Рапорт маєте подавати на свого безпосереднього командира (командиру взводу - його підлеглий, командиру роти - командир взводу, комбату - комроти). Не варто без відома Вашого безпосереднього командира (начальника) нести рапорт начальнику штабу, наприклад. Тобто, Ви пишете у шапці на командира ВЧ, але передаєте рапорт через безпосереднього командира.

До рапорту варто додати наступні документи:

- копії паспортів;
- нотаріально посвідчену копію довідки ЛКК;
- нотаріально посвідчену копію свідоцтва про народження;                                                                                        - документ, який підтверджує спільне проживання/реєстрацію (за наявності). 

Рапорт необхідно скласти у 2 екземплярах: один екземпляр разом з додатками – для військової частини, другий, може бути і без додатків – на якому Вам проставлять відмітку про прийняття та реєстрацію документа.

Якщо йде відмова або саботування прийняття рапорту - відправляйте його на юридичну адресу військової частини рекомендованим листом Укрпоштою.

Якщо відповідь на рапорт не отримуєте все одно - звертайтеся з оскарженням бездіяльності ВЧ до вищестоячого командування (ОК, МОУ).

Далі додаємо зразок рапорту (його необхідно доповнити вашими даними)

Командиру В/ч №___

Рапорт

Прошу Вас звільнити мене, ______________________________________

(звання, ПІБ) ______________________________________________________________,

з лав Збройних сил України через сімейні обставини у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за хворою матір’ю  ___________ (ПІБ), яка потребує постійного стороннього догляду на підставі довідки лікарсько-консультативної комісії (№___ дата, заклад ОЗ), що передбачено абзацом 5 пп. Г п.2 ч.3 ст. 26 ЗУ «Про військовий обов'язок і військову службу» та Постанови КМУ від 12 червня 2013 р. № 413 «Про затвердження переліку сімейних обставин та інших поважних причин, що можуть бути підставою для звільнення громадян з військової служби та зі служби осіб рядового і начальницького складу».

Підтверджуючі документи додаю:

________________________________

________________________________

________________________________

________________________________

________________________________

«___»___________ 2023 року                                                  _________(звання, підпис, прізвище та ініціали)


Якщо у Вас є уточнюючі питання, можете написати на електронну пошту pravoizachita@gmail.com

Будемо вдячні за відгук щодо отриманої консультації.

Успіхів Вам!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram