Мобілізація

Вітаю Вас. Підкажіть будь ласка чи має право мій брат на відстрочку від служби в збройних силах України у зв`язку отримання його матір`ю інвалідності 1 групи літера А.

24.07.2023 20:27 580

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
246 відгуків (245 +) (1 -)
Консультацій: 793
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго часу доби

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне

Відповідно до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які мають одного із своїх батьків із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати.

Обов'язок утримувати непрацездатну особу або особу з інвалідністю з числа найближчих родичів покладається на дітей, на другого з подружжя особи з інвалідністю та на її батьків.

Згідно з частиною першою статті 202 Сімейного кодексу України повнолітні дочка, син зобов'язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги.

Згідно зі статтею 75 Сімейного кодексу України право на утримання має той із подружжя, який є непрацездатним та потребує матеріальної допомоги, за умови, що другий із подружжя може надавати матеріальну допомогу.

Відповідно до частини першої статті 198 Сімейного кодексу України батьки зобов'язані утримувати своїх повнолітніх непрацездатних дочку, сина, які потребують матеріальної допомоги.

Отже, для того, щоб брат мав право на відстрочку, у його матері не повинно бути інших працездатних осіб, які зобов'язані її утримувати, а саме - другого сина/дочки, чоловіка та батьків.

Непрацездатною особою є пенсіонери та особи з інвалідністю будь якої групи.

Якщо військовозобов'язаний (ваш брат) є єдиною працездатною особою, яка за законом зобов'язана утримувати матір, то він буде мати право на відстрочку.

Уточнюючі та додаткові питання можете написати на електронну пошту pravoizachita@gmail.com

Будемо вдячні за відгук щодо отриманої консультації.

Успіхів Вам!

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram