Відстрочка від мобілізації

Добрий день. У зв‘язку з нововеденнями в законах чи можу я отримати відстрочку. (Повістку вже отримав на 31.07.23р)Батько дружини інвалід 2 групи проживає знами. Маю 3-є дітей старший повнолітній навчається у воєнній академії третій курс.Я один в сім`ї.Мої батьки пенсіонери мати має третю групу.Дружина працює групи не має.Якщо можна зразок заяви на тестя

30.07.2023 16:15 871

Консультація виконавця

Галина Токмач
Юрист Мирноград
У сервісі: 4 роки
133 відгука (133 +) (0 -)
Консультацій: 458
Топ 3 спеціалізації:
  • Трудове право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго вечора!

Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань, пов’язаних із проходженням військової служби під час дії воєнного стану" (законопроект 9342) вже набрав чинності і абз.11 ч.1 ст.23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" почав діяти в новій редакції, а саме:

"- які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи, за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати."

У вашої матері III група інвалідності, тому у даному випадку права на відстрочку за абз.11 у Вас немає.

Якщо говорити про батька дружини з II групою інвалідності, то на жаль, після цих змін права відстрочку у Вас також немає. Раніше для підтвердження права на відстрочку Вам було б достатньо надати документи, які підтверджують родинні зв'язки з батьком дружини та його інвалідність II групи. Тепер же потрібні також ті, які підтверджують відсутність інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону утримувати батька вашої дружини (у нього такі особи є).

Сімейний кодекс України  (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14/conv#n381):.

Стаття 75. Право одного з подружжя на утримання

1. Дружина, чоловік повинні матеріально підтримувати один одного.

2. Право на утримання (аліменти) має той із подружжя, який є непрацездатним, потребує матеріальної допомоги, за умови, що другий із подружжя може надавати матеріальну допомогу.

3. Непрацездатним вважається той із подружжя, який досяг пенсійного віку, встановленого законом, або є особою з інвалідністю I, II чи III групи.

Стаття 198. Підстави виникнення обов'язку батьків утримувати повнолітніх дочку, сина

1. Батьки зобов'язані утримувати своїх повнолітніх непрацездатних дочку, сина, які потребують матеріальної допомоги, якщо вони можуть таку матеріальну допомогу надавати.

Стаття 202. Підстави виникнення обов'язку повнолітніх дочки, сина утримувати батьків

1. Повнолітні дочка, син зобов'язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги.

ХХХ

Раджу Вам розглянути варіант з відстрочкою за абз.10 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

"зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;...

Тобто, для отримання відстрочки потрібно отримати висновок ЛКК про потребу вашої матері чи батька дружини в постійному догляді (звичайно, якщо про це не зазначено у довідці до акту огляду МСЕК або ІПР).

Це може бути:

висновок 080-4 о https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0510-21#Text 

або

висновок № 080-2/о https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0511-21#Text.

На практиці також вимагають довідку про отримання компенсації на догляд (видається УСЗН у разі оформлення догляду на непрофесіній основі, більш детально про це https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/859-2020-%D0%BF#Thttps://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0639-22#n7 та https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0221-21#n19) або Акт встановлення факту здійснення догляду. Він складається на підставі звернення особи, за якою здійснюється догляд або яка здійснює догляд, до районної держадміністрації або виконавчого органу ради із заявою про здійснення такого догляду. Якщо особа, яка потребує постійного догляду (в т. ч. особа з інвалідністю I чи II групи) є взятою на облік ВПО, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання цієї ВПО. На підставі звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи чи особи, яка здійснює догляд, РДА або ОМС не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складає акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням.

Пишіть, якщо виникнуть питання.
Буду вдячна за ваш відгук, всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram