мобілізація і навчання на денній формі

Доброго дня )
Будь-ласка, давайте пропозиції щодо консультації, якщо готові вточнити додаткові питання email листуванням.

Чи розповсюджується за законодавством відсрочка на всіх, хто навчається на денній формі, чи є якісь вікові обмеження для вступників (скажімо, вони мають бути не старшими за якийсь вік)?
Чи готуються якісь зміни в законодавстві на рахунок цих питань (наприклад, віку вступників), або чи можливі такі зміни в найближчі місяці або найближчий рік?
Чи не підлягають мобілізації студенти денної форми усіх вищих навчальних закладів без винятку або тільки ті, хто навчається у державних вищих навчальних закладах? Чи розповсюджується вона на студентів приватних вищих навчальних закладів? Наприклад, якщо розглянути МАУП чи Європейський університет, чи будуть підлягати мобілізації студенти цих приватних навчальних закладів?
Яка взаємодія студента с ТЦК передбачається для отримання відсрочки? Чи студент вже зразу при зарахуванні не підлягає мобілізації?

31.07.2023 01:10 950

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
739 відгуків (738 +) (1 -)
Консультацій: 1866
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

1. Щодо вікового цензу для отримання відстрочки в зв'язку з навчанням:

Перелік осіб, які не підлягають мобілізації, наведений в статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". У відповідності до вищезгаданої статті, не підлягають мобілізації військовозобов’язані - здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

Таким чином, законодавство не встановлює вікових обмежень для отримання відстрочки в зв'язку із навчанням. Єдине обмеження - це форма здобуття освіти. Заочна та вечірня форми не є підставми для отримання відстрочки, а тільки денна (дуальна) форма.

Раніше були обмеження щодо можливості вступу на денну форму (тільки до 35-ти років), зараз таких обмежень немає.

2. Чи готуються якісь зміни в законодавстві на рахунок цих питань (наприклад, віку вступників), або чи можливі такі зміни в найближчі місяці або найближчий рік? - на таке питання навіть народні депутати навряд чи зможуть надати чітку гарантовану відповідь, але станом на сьогоднішній день на сайті ВРУ немає зареєстрованих законопроєктів, які б запроваджували такі зміни. Та й загалом, з точки зору здорового глузду, малоймовірно очікувати на такі зміни.

3. Чи не підлягають мобілізації студенти денної форми усіх вищих навчальних закладів без винятку або тільки ті, хто навчається у державних вищих навчальних закладах? - не підлягають мобілізації всі студенти. Немає різниці, державний ВНЗ чи приватний. Закон не встановлює таких обмежень.

Всі вимоги вказані в статті 23 ЗУ Про мобілізацію:

а) хто не підлягає? - студенти денної або дуальної форми навчання;
б) де треба здобувати освіту на денній (дуальній) формі, щоб отримати відстрочку? -  професійна освіта; професійно-технічна освіта; фахова передвища освіта; фахова вища освіта (бакалаврат або магістратура); асистент-стажист; аспірантура; докторантура.

Виконуються вимоги а) та б) - отже, не підлягаєте мобілізації.

4. МАУП чи Європейський університет, чи будуть підлягати мобілізації студенти цих приватних навчальних закладів? - ні, якщо навчатися на денній (дуальній) формі.

5. Яка взаємодія студента с ТЦК передбачається для отримання відсрочки? Чи студент вже зразу при зарахуванні не підлягає мобілізації? - формально, якщо слідувати букві закону, то з моменту зарахування на денну форму навчання Ви вже не підлягаєте мобілізації. Без будь-яких довідок військкомату.

В той же час, Ви зобов'язані повідомляти свій ТЦК про всі важливі зміни в своєму житті, в тому числі і про початок навчання на денній формі. Тому необхідно прийти в ТЦК, надати підтверджуючі документи та отримати довідку про відстрочку. В разі ігнорування цих вимог, рано чи пізно будете оштрафовані за порушення правил військового обліку. Стаття 210 КУпАП: Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку в особливий період - тягнуть за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 1700 грн).

Алгоритм дій:

Для отримання довідки про відстрочку вам необхідно надати в свій ТЦК докази навчання (наприклад, копія наказу ВНЗ про зарахування на бакалаврат/магістратуру на денну форму навчання або довідка по формі 20). При цьому треба уважно читати видану довідку -  що саме там написано. Якщо вам вже виповнилось 27 років, то Ви не "призивник" на строкову службу по віку, тобто вважаєтесь "військовозобов'язаним", а не "призовником". Тому і довідка з навчального закладу має видаватись "військовозобов'язаному", а не "призовнику". Але часто мобілізаційні відділи ВНЗ не звертають уваги на такі "дрібниці", і виписують всім "форму 20" однаково змісту та зразка для "призовників". 

Тому (знову ж таки, тільки якщо вам вже виповнилось 27 років) необхідно щоб виписали таку довідку коректно, тобто щоб перед вашим ПІБ було вказано, що довідка видана не призовнику а військовозобов'язаному. Ну або хоча би щоб не було слова "призовник".

Наступний алгоритм дій:

- написати заяву про надання відстрочки;

- направити заяву в свій ТЦК листом Укрпоштою з описом вкладення (другий екземпляр опису цінного листа і квитанцію Укрпошти зберігаєте), а після отримання повідомлення з Укрпошти про доставку листа в ТЦК - можна йти туди особисто, з оригіналами всіх документів.

Документи:

- копія наказу або форма 20;
- ваш військово-обліковий документ;
- ваш паспорт;
- ваш ідентифікаційний код.

Навіщо направляти Укрпоштою заяву? Щоб в разі виникнення непорозумінь у вас на руках були докази, що Ви вже подали всі необхідні для відстрочки документи. 

Зразок заяви на відстрочку:

______________________________________________________________________________

                                                                                   Начальнику Святошинського РТЦК та СП

                                                                                   полковнику Онищенко Е.

                                                                                    

                                                                                   Кухарчука Миколи  Васильовича

                                                                                   адреса: _________________

                                                                                   тел. ________________

                                                                                                          

 

                                                                 Заява

                        про надання Довідки про відстрочку від мобілізації

           Повідомляю, що я являюся студентом денної форми навчання (вказати назву ВНЗ). Доказом цього є ___________ (назва документу з ВНЗ) виданий "__" _______ 2023 року.

         Перелік осіб, які не підлягають мобілізації, наведений в статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". У відповідності до вищезгаданої статті, не підлягають мобілізації військовозобов’язані - здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

Таким чином, я маю право на відстрочку від мобілізації.

            Враховуючи зазначене, Прошу Вас:

  • видати мені Довідку про відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації згідно до ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» як здобувачу фахової вищої освіти,  у зв’язку із навчанням за денною формою здобуття освіти в ____________________________________________________, що знаходиться _________________________________________.

 Додатки:

  1. копія паспорту;
  2. копія ідентифікаційного коду;
  3. копія документу про зарахування до навчання;
  4. копія військово-облікового документу.

Оригінали документів зобов'язуюсь надати під час особистого відвідування ТЦК.

З повагою,                                                                                                    Кухарчук М. В.

"__" серпня 2023 р.

_________________________________________________________________________________

Прийшли в ТЦК, надали оригінали документів, пройшли медогляд (ВЛК), отримали довідку про відстрочку. Хоча останнім часом почастішали випадки, коли військкомати не надають жодних довідок - немає бланків, немає бажання тощо. Але в любому випадку - чи видали таку довідку, чи не видали - Ви все рівно не підлягаєте мобілізації. Термін такої відстрочки 6 місяців, з можливістю продовження на наступні 6 місяців, і так допоки не закінчите навчання. 

.

Якщо щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram