переоформлення нерухомого майна з боку людини, що знаходится на тимчасово окупованій території.

Мій батько перебуває у тимчасово окупованому Криму. За договором дарування на нього було оформлено будинок у Миколаївській області. Є люди, котрі готові його придбати. Батько готовий відмовитися від будинку у будь-який юридично коректний спосіб, у тому числі готовий записати відеозвернення. Довіреності, видані нотаріусами РФ, ясна річ, не котируються в Україні. У зв`язку з військовими діями виїхати до континентальної частини України він не може. Потенційні покупці наполягають на переоформленні будинку. Які є способи переоформлення власності у таких випадках? Чи можлива відмова від права власності у суді?
зворотній зв`язок : 0675118100. Олексій
01.08.2023 18:23 420

Консультація виконавця

Галина Токмач
Юрист Мирноград
У сервісі: 4 роки
133 відгука (133 +) (0 -)
Консультацій: 461
Топ 3 спеціалізації:
  • Трудове право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Якщо на підставі договору дарування будинку на вашого батька було зареєстровано право власності, про що внесено відповідні відомості до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, то на жаль, без особистої присутності вашого батька чи його представника по нотаріально посвідченій довіреності переоформити будинок по договору купівлі-продажу не вийде.

1. Які є способи переоформлення власності у таких випадках? - спосіб лише один, а саме укладання відповідного договору щодо відчуження будинку (особисто вашим батьком або його представником). Так, згідно пункту 1 частини першої статті 346 Цивільного кодексу України право власності припиняється у разі відчуження власником свого майна. При цьому, відповідно до частин третьої-четвертої статті 334 Цивільного кодексу України право власності на майно за договором, який підлягає нотаріальному посвідченню, виникає у набувача з моменту такого посвідчення або з моменту набрання законної сили рішенням суду про визнання договору, не посвідченого нотаріально, дійсним. Права на нерухоме майно, які підлягають державній реєстрації, виникають з дня такої реєстрації відповідно до закону.

Якщо говорити про довіреність, то окрім виїзду до неокупованої частини України залишається лише виїзд до іншої держави та звернення до консульської установи України за кордоном.

Так, пунктом 1.2 Положення про порядок учинення нотаріальних дій в дипломатичних представництвах та консульських установах України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України, Міністерства закордонних справ України від 27.12.2004 № 142/5/310, передбачено, що вчинення нотаріальних дій покладається на консульських посадових осіб (далі - консул), які працюють в дипломатичних представництвах та консульських установах України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1649-04#Text).

При цьому, згідно підпункту 1 пункту 1.3 консулами вчиняються такі види нотаріальних дій:

1) посвідчуються правочини (договори, заповіти, довіреності та ін.), крім іпотечних договорів, договорів про відчуження та заставу жилих будинків, квартир, дач, садових будинків, гаражів, земельних ділянок, іншого нерухомого майна, розташованого в Україні, а також крім договорів оренди, суборенди, емфітевзису земельних ділянок сільськогосподарського призначення;

2. ​Чи можлива відмова від права власності у суді? - ні, у суді неможливо. Відповідно до статті 347 Цивільного кодексу України особа може відмовитися від права власності на майно, заявивши про це або вчинивши інші дії, які свідчать про її відмову від права власності. У разі відмови від права власності на майно, права на яке не підлягають державній реєстрації, право власності на нього припиняється з моменту вчинення дії, яка свідчить про таку відмову. У разі відмови від права власності на майно, права на яке підлягають державній реєстрації, право власності на нього припиняється з моменту внесення за заявою власника відповідного запису до державного реєстру.

Отже для того, щоб у добровільному порядку припинити своє право власності на нерухоме майно вашому батьку або його представнику потрібно звертатися до суб'єкта державної реєстрації або нотаріуса з відповідною заявою.

Пунктом 76 Порядку реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.2015 № 1127, встановлено, що для для державної реєстрації припинення права власності на закінчений будівництвом об’єкт чи об’єкт будівництва у зв’язку з відмовою власника від права власності подаються:

1) заява власника (співвласників) закінченого будівництвом об’єкта чи об’єкта будівництва, справжність підпису на якій засвідчується відповідно до Закону України “Про нотаріат”. Якщо майно відповідно до закону належить на праві спільної сумісної власності подружжю (колишньому подружжю), заява підписується кожним з подружжя (колишнього подружжя) незалежно від наявності державної реєстрації права власності лише в одного з них;

2) документ, що посвідчує право власності на закінчений будівництвом об’єкт чи об’єкт будівництва (крім випадків, коли право власності на такий об’єкт вже зареєстровано в Державному реєстрі прав або коли такий документ відсутній у зв’язку із втратою, пошкодженням чи псуванням).

Державна реєстрація припинення права власності на об’єкт будівництва, щодо якого відсутня державна реєстрація права власності в Державному реєстрі прав чи в його невід’ємній архівній складовій частині, не проводиться.

Пишіть, якщо виникнуть додаткові питання.

Всього найкращого!​​​

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram