Мобілізація

Мені 24 роки раніше не служив у армії недавно була операція на пахові грижі проходив ВЛК у воєнкоматі хірург дав відстрочку 1 місяць потім визнають придатним до служби.
Чи можуть або мають право мене мобілузавати ?

05.08.2023 15:38 675

Консультація виконавця

Неля Романенко
Юрист
У сервісі: 9 місяців
52 відгука (52 +) (0 -)
Консультацій: 147
Топ 3 спеціалізації:
  • Кримінальне право
  • Військове право
  • Розлучення подружжя

Доброго дня! 

У Вашому питанні важливо розуміти чи закінчували Ви військову кафедру.

Якщо ні - то зараз Ви відноситесь до категорії призовників. За законом призовник підлягає призову на строкову військову службу, однак, наразі призов на строкову військову службу не проводиться.

Законодавство в сфері військово обов’язку, мобілізаційної підготовки та мобілізації не містить норму призову чоловіків з категорії призовників на військову службу за загальною мобілізацією, яка була оголошена з початком повномасштабного вторгнення. Тобто мобілізувати призовника не можуть, лише військовозобов'язаного. А статус військовозобов'язаного Ви отримаєте з досягненням 27 років (ст. 37 Закону України "Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку").

Отже, призову підлягають лише військовозобов’язані, про що зазначено як в законі, так і в указі президента України про загальну мобілізацію. Навіть під час воєнного стану призовники можуть бути призвані виключно на строкову службу.

ОДНАК, звертаю Вашу увагу, що народними депутатами нещодавно ухвалено законопроєкт № 9281, який зменшує граничний вік перебування громадян на військовому обліку призовників з 27 до 25-річного вікую

Зниження призовного віку до 25 років означає, що на військовий облік військовозобов'язаних братимуть тим, кому виповнилося 25 та 26 років, що дозволить призивати їх в рамках загальної мобілізації.

05.06.2023 вказаний законопроект направлено на підпис Президенту України, однак на даний час він не підписаний. Президент має право вето (відхилення) цього законопроекту.

У разі виникнення додаткових питань, прошу Вас написати мені t.me/romparts

Буду вдячна за відгук! Гарного Вам дня!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram