Чи можна виїхати чоловіку закордон на підставі того що тітка потребує догляду?

Як виїхати закордон чоловіку на підставі того що тітка потребує догляду? (Тітка одна без дітей, догляд ще не оформлювали)

07.08.2023 11:27 413

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
246 відгуків (245 +) (1 -)
Консультацій: 793
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня! 

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне

Питання перетину кордону під час дії воєнного стану регулюється Правилами перетинання державного кордону громадянами України, які затверджені Постановою КМУ від 27 січня 1995 р. № 57.

Відповідно до зазначених Правил, під час дії правового режиму воєнного стану можуть виїхати за кордон військовозобов’язані, які супроводжують особу, яка потребує постійного догляду, та є членом сім’ї першого ступеня споріднення. Членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені. Членами сім’ї фізичної особи другого ступеня споріднення вважаються її рідні брати та сестри, її баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки.

Отже, на підставі того, що тітка потребує догляду виїхати наможливо, так як вона не є членом сім’ї першого ступеня споріднення з чоловіком. 

Якщо у тітки є інвалідність I чи II групи, то в цьому випадку можна оформити постійний догляд. 

Згідно з Правилами перетинання кордону, виїхати можуть особи, які здійснюють постійний догляд за особами з інвалідністю I чи II групи і супроводжують таких осіб для виїзду за межі України, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або документів, що підтверджують інвалідність, та акта встановлення факту здійснення догляду. Акт встановлення факту здійснення догляду за особою з інвалідністю I чи II групи складається на підставі звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, до держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю I чи II групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням.

Таким чином, якщо тітка має інвалідність, чоловік може оформити постійний догляд за нею і з цієї підстави виїхати за кордон. 

Для оформлення постійного догляду необхідно звернутися до управління соціального захисту населення. Якщо є підстави для оформлення догляду, то приймається рішення про встановлення догляду і про отримання компенсації. Саме довідка про отримання компенсації і є доказом встановлення постійного догляду.

Для того, щоб виїхати за кордон як супроводжуюча особа інваліда 1-2 групи, за яким оформлено постійний догляд, необхідно мати:

- документи по інвалідності;

- довідку про встановлення догляду та отримання компенсації;

- акт встановлення факту здійснення догляду. 

Якщо у Вас є уточнюючі питання, можете написати на електронну пошту pravoizachita@gmail.com

Успіхів Вам!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram