Призивають. Відмова служби на підставі опікунства над пораненим членом сім’ї.

В сімʼї військового сталось так що одного чоловіка забрали служити, 30.08.2022 отримав вогнепальні поранення обох верхній і нижніх кінцівок. Неповна ампутація лівого плеча. Вогнепальний перелом кісток правого передпліччя, перелом кістки правої гомілки. Шок 2 ступеня. (Був у засобах захисту). Був втрачений військовий квиток. Групу ще досі не дали. Зараз призивають рідного брата , який на підставі травм брат хотів би оформити над ним опікунство, але в зв’язку з відсутністю військового квитка (ще поки не відновлено) і групи не може цього зробити. Всі необхідні документи прикріплюю нижче.

07.08.2023 17:23 576

Консультація виконавця

Неля Романенко
Юрист
У сервісі: 9 місяців
52 відгука (52 +) (0 -)
Консультацій: 144
Топ 3 спеціалізації:
  • Кримінальне право
  • Військове право
  • Розлучення подружжя

Доброго дня!

З Вашого питання важливо розуміти, чи проходить зараз Ваш брат військову службу або був звільнений.

Якщо проходить військову службу і знаходиться в цей час на постійному лікуванні у медичному закладі (при цьому рахується у штаті військової частини) - на жаль, шанси на відстрочку за наведених обставин невеликі. 

У разі, якщо Ваш брат був звільнений з військової служби, то у даному випадку як підставу для відстрочки від призову на військову службу можна розглядати підставу, яка визначена ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", а саме:

опікуни особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

По першому пункту - недієздатність особи встановлюється судом і потім призначається вже опікун. Не думаю, що це саме Ваш випадок, оскільки фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними (ч. 1 ст. 39 Цивільного кодексу України).

У разі, якщо у Вашого брата наявна інвалідність 1 групи - доводити відсутність інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд не потрібно. У цьому випадку необхідно підтвердити, що Ви зайняті постійним доглядом за такою особою, що підтвердується актом встановлення факту здійснення догляду.

Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у м. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю I чи II групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням.

Якщо Ваш брат не має інвалідності, але потребує постійного догляду, то Вам необхідно мати висновок МСЕК або ЛКК про потребу постійного догляду та акт встановлення факту здійснення догляду за іншою особою, яка потребує постійного догляду, який складається на підставі звернення особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа, яка потребує постійного догляду, є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням.

Відсутність інших осіб, які можуть здійснювати вказаний догляд підтверджується наступним чином (перелік документів не є закріпленим і чітко визначеним, але нижченаведеного у вичерпному випадку достатньо) акту обстеження місця проживання, яким буде встановлено, що Ви двоє мешкаєте в одному житлі, Ви здійснюєте постійний догляд за братом і відсутні інші особи, які можуть здійснювати такий догляд. Такий акт робиться представниками селищної, сільської або місцевої адміністрації (у тому числі це можуть бути представники органів соціального захисту населення).

У разі виникнення додаткових питань - прошу обов'язково звертатись t.me/romparts

Також можемо спробувати перебрати інші варіанти, за якими Вам може бути надана відстрочка від призову, але все залежить від конкретних обставин.

Буду вдячна за відгук! Гарного Вам вечора!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram