Чи можуть мобілізувати призовника в 26 років

Чи можуть мобілізувати хлопця в 26 років, не проходив строкову службу та не проходив військову кафедру.
13.08.2023 10:48 1159

Консультація виконавця

Богдан Пересада
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
299 відгуків (298 +) (1 -)
Консультацій: 995
Топ 3 спеціалізації:
  • Військове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Доброго дня.

 

Станом на сьогодні Законопроект № 9281 від 09.05.2023 (3125-IX від 30.05.2023) щодо зміни призовного віку не підписано Президентом України. Закон не набув чинності та не був офіційно опублікований.

Остання інформація на сайті Верховної Ради України: 05.06.2023 Закон направлено на підпис Президенту України.

Також, станом на сьогодні частина перша статті 15 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» діє у редакції: на строкову військову службу призиваються придатні для цього за станом здоров'я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу (далі - громадяни призовного віку).

Відповідно до частини п’ятої статті 94 Конституції України Закон набирає чинності через десять днів з дня його офіційного оприлюднення, якщо інше не передбачено самим законом, але не раніше дня його опублікування.

Тобто, передумовою для набрання Законом чинності – є його офіційне оприлюднення.

Я вважаю, що якщо Закон не було офіційно оприлюднено – він не набрав чинності, й відповідно, діє редакція статті Закону без змін, яка вказана вище.

 

Наразі, мобілізувати чоловіка до 27 років без його згоди не мають права, за умови, що такий чоловік має статус «призовника», якщо ж такий чоловік має статус «військовозобов’язаного» - його можуть мобілізувати.

 

Призов військовозобов’язаних під час мобілізації врегульовано Законами України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та «Про військовий обов'язок і військову службу»

 

Відповідно до статті 39 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу»: «призов резервістів та військовозобов’язаних на військову службу під час мобілізації проводиться в порядку, визначеному цим Законом та Законом України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

На військову службу під час мобілізації призиваються резервісти та військовозобов’язані, які перебувають у запасі і не заброньовані в установленому порядку на період мобілізації.

Призов резервістів та військовозобов’язаних на військову службу під час мобілізації здійснюється для доукомплектування військових посад, передбачених штатами воєнного часу, у терміни, визначені мобілізаційними планами Збройних Сил України та інших військових формувань.

На військову службу під час мобілізації можуть бути призвані особи, звільнені з військової служби у зв’язку із застосуванням заборони, передбаченої частинами третьою або четвертою статті 1 Закону України "Про очищення влади". Такі особи, призвані на військову службу під час мобілізації, призначаються на військові посади, крім посад, щодо яких здійснюються заходи з очищення влади.

Під час дії особливого періоду військова служба (дія контрактів) для військовослужбовців продовжується у порядку, визначеному частиною дев’ятою статті 23 цього Закону.

У разі оголошення демобілізації звільнення з військової служби військовослужбовців, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, здійснюється відповідно до частини четвертої статті 26 цього Закону.».

Відповідно до частини дев’ятої статті 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу»:

призовники - особи, приписані до призовних дільниць;

військовозобов'язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;

резервісти - особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період.

Згідно до частини першої статті 15 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу»: «на строкову військову службу призиваються придатні для цього за станом здоров'я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу (далі - громадяни призовного віку).».

 

Таким чином, призову під час мобілізації підлягають саме «резервісти» та «військовозобов’язані».

 

Я вважаю, що якщо Ви маєте статус «призовника», то вас не можуть мобілізувати без вашої згоди до досягнення вами 27 років, якщо ж Ви маєте статус «військовозобов’язаного» - мобілізувати можуть.

Враховуючи, що Ви не проходили строкову службу та військову кафедру, скоріше за все, у вас статус саме «призовника». Визначити свій статус Ви можете виходячи із записів у вашому військово-обліковому документі.

 

 

Буду вдячний за залишений відгук.

Бажаю Вам всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram