Документи до ТЦК

Документи до ТЦК
Доброго дня. Куди та які документи для відправки(поштою) до ТЦК слід завіряти нотаріально? Для отримання відстрочки з догляду з батьком (інв. 2ї группи). Дякую

21.08.2023 09:19 1212

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
150 відгуків (150 +) (0 -)
Консультацій: 760

Вітаю!

ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ.

Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

ЗАКОН УКРАЇНИ

Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати;

ЯК БАЧИМО, Є ДВІ ПІДСТАВИ ДЛЯ ВІДСТРОЧКИ, КОЛИ БАТЬКИ ІНВАЛІДИ.

АЛЕ, В ПЕРШОМУ ВИПАДКУ, ПРОСТО НАЯВНІСТЬ ІНВАЛІДНОСТІ, НЕ Є ПІДСТАВОЮ ДЛЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ. В РІШЕННІ МСЕК ПОВИННО БУТИ ВКАЗАНО, ЩО БАТЬКИ ПОТРЕБУЮТЬ ПОСТІЙНОГО ДОГЛЯДУ.

В ДРУГОМУ ВИПАДКУ, ВИ ПОВИННІ ДОВЕСТИ, ЩО ВИ ЄДИНА ПРАЦЕЗДАТНА ОСОБА В СІМ'Ї, КОТРА МОЖЕ УТРИМУВАТИ ОСОБУ ІНВАЛІДА ( у розрахунок потрібно брати тільки родичів першої лінії споріднення по відношенню до інваліда).

ТОМУ, ПЕРЕД ТИМ ЯК ЗВЕРТАТИСЯ ДО ТЦКСП (ВІЙСЬКОМАТ) ІЗ ЗАЯВОЮ ПРО НАДАННЯ ВАМ ВІДСТРОЧКИ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ, ЗВЕРНІТЬ УВАГУ НА НАЯВНІСТЬ УМОВ ПРО ЯКІ Я ВКАЗАВ.

НЕОБХІДНІ ДОКУМЕНТИ:

ваш паспорт та ідентифікаційний код;
 ● паспорт та ідентифікаційний код батька/матері;
● ваше свідоцтво про народження;
● у разі різних прізвищ, документи на підтвердження зміни прізвища;
● довідка МСЕК;
● пенсійне посвідчення;
● довідка з місця проживання батьків (якщо є інші брати і сестри, потрібно додавати їх свідоцтво про народження та документи на підтвердження їх непрацездатності).
Довідку можна отримати в голови ОСББ. В разі відсутності ОСББ, або ж, якщо ви проживаєте без реєстрації, потрібно звернутися до органів соціальної політики з актом опитування сусідів.

ПОРЯДОК ДІЙ ДЛЯ ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ:

  • Щоб отримати відстрочку від мобілізації за наявності для цього підстав, потрібно подати заяву про відстрочку із вказаними паспортними даними громадянина та додати до неї документи, які підтверджують, що громадянин дійсно не підлягає призову.
  • Заява на отримання відстрочки від мобілізації подається до ТЦК за місцем військового обліку або призову. Громадяни можуть подати заяву про відстрочку після отримання повістки ― просто так прийти в ТЦК та написати заяву не можна.
  • До заяви необхідно додати документи, які підтверджують факт наявності відстрочки (наприклад, медичні довідки, висновок МСЕК, свідоцтво про народження дитини або медичні документи, що підтверджують стан здоров’я родичів).

Конкретні вимоги щодо документів (копії чи оригінали) ніде не зазначені. Однак, може трапитись ситуація, коли захочуть подивитись оригінали, бажано їх мати із собою.

  • Заяву зареєструють у журналі вхідної кореспонденції. Після цього її повинна розглянути комісія, яка формується на базі ТЦК.
  • Ви обов'язково проходите військово-лікарську комісію.  
  • Комісія ТЦК розглядає заяву та ухвалює рішення щодо надання відстрочки, з особою зв’язуються та просять прийти забрати довідку про відстрочку.
  • В канцелярії громадянин отримує виписку з книги протоколів (в ній зазначають дані особи, що подавала заяву та претендує на відстрочку, дату народження, безпосередньо саму підставу відстрочки, номер і дату протоколу засідання комісії та підписи членів комісії).

Якщо при особистому візиті в ТЦК не приймають заяву із документами про відстрочку, відмовляються ставити відмітку тощо, документи та заяву можна відправити Укрпоштою цінним листом з описом вкладення.

До листа можна прикласти звичайні копії, можна копії із написом на кожній із копій «Згідно з оригіналом, дата, Прізвище ініціали та підпис», також це можуть бути нотаріально посвідчені копії.

На руках у громадянина залишаться документи, які він надіслав у ТЦК, опис вкладення та чек, які будуть доказами того, що військкомат проінформовано про наявну підставу для звільнення від мобілізації та те, що громадянин просить надати відстрочку.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram