Допомогти отримати довідку ВЛК.

У лютому цього року проходив ВЛК, та отримав тимчасове посвідчення з відміткою про виключення з військового обліку за станом здоров`я. Але, довідку ВЛК мені тоді не видали, лише тимчасове посвідчення.
Зараз хочу їхати за кордон, але багато чув і кажуть - що для перетину кордону необхідно ще мати довідку ВЛК.

Я два рази цього місяця, ходив до ТЦК, до глав лікаря ВЛК, запросив в нього надати мені копію довідки, на що отримав відмову!
То каже що я отримав коли отримував тимчасове посвідчення, то каже що йому нема коли цим займатись бо є багато важливіших справ.
Короче морозиться!
Можливо хоче щоб йому грошей запропонував.
Так я і не отримав довідку ВЛК.

Чи можливо отримати довідку ВЛК через адвокатський запит?
Та скільки часу займе?

30.08.2023 08:50 1817

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
727 відгуків (726 +) (1 -)
Консультацій: 1902
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

Почну з того, що виключені з обліку можуть перетинати кордон лише при наявності відмітки в військово-обліковому документі (військовому квитку або тимчасовому посвідченні) про виключення з обліку за станом здоров'я.

Згідно з абз. 16 ч. 1 ст. 23  Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: інші військовозобов’язані або окремі категорії громадян у передбачених законом випадках.

Тобто, Ви підпадаєте в категорію "інших громадян", оскільки були виключені з військового обліку.

Згідно п. 2-6 Правил перетинання кордону (див. за посиланням: Про затвердження Правил перетинан... | від 27.01.1995 № 57 (rada.gov.ua), У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", а також пункті 2-14 цих Правил.

Оскільки Ви є виключений з обліку та не підлягаєте мобілізації за абз.16 ч.1 ст. 23 Закону про мобілізацію, Ви маєте право на перетин на підставі п. 2-6 Правил перетиння кордону. Для підтвердження цієї обставини, достатньо мати тимчасове посвідчення з відміткою про виключення.

Довідка ВЛК потрібна на кордоні у разі визнання тимчасової непридатності, за якою надають відстрочку. В такому разі так, довідка ВЛК про тимчасову непридатність є підставою для перетину кордону. У Вас інший випадок.

Крім того, у мене є пояснення ДПСУ на індивідуальний запит виключеного з обліку чоловіка, за якими ДПСУ підтверджують, що для перетину кордону достатньо надати  військово-обліковий документ (з відміткою про виключення). Можу надіслати Вас скрін відповіді для ознайомлення. Для підстрахування (для особистої впевненості), Ви можете також надіслати запит до ДПСУ аби Вам надали письмове підтвердження Вашого права перетину без довідки ВЛК.

Якщо довідка ВЛК Вам потрібна (Ви маєте право її отримати, незалежно від того чи плануєте перетинати кордон). Ви маєте письмово звернутися до ТЦК СП з вимогою про видачу цієї довідки, на письмовий запит вони вже мають відповісти. Для цього адвокатський запит подавати не обов'язково=)

Пропоную такий зразок заяви:

     

                                                                               До ТЦК та СП________

                                                                                Адреса: ____

                                                                                                                         

                                                          ВІД:                 ПІБ

                                                                                 ______ року народження

                                                                                Місце проживання:                

                                                                                E-mail:

                                                                                 Тел.:

 

                                                                    ЗАПИТ

З _______ 2023р. по ________--2023р. за направленням ТЦК СП __________ я проходив військово-лікарську комісію на визначення ступеню придатності до військової служби. За результатами проходження ВЛК я був визнаний непридатним до службу за статтею _______пункт________ розкладу хворою Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міністерства оборони України від  14.08.2008  № 402.

Проте, жодного документу ( Постанови або довідки ВЛК) мені не було надано на руки.

 У зв’язку із чим, керуючись ст. 39 Закону України "Основи законодавства України про охорону здоров'я", ст.ст. 5,6 Закону України «Про інформацію»,  гл. 3,  20, 22, Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міністерства оборони України від  14.08.2008  № 402, прошу  видати мені постанову  або довідку ВЛК, яка визначає ступінь моєї придатності до військової служби.

 

Дата                                                                   підпис                                                        ПІБ  

Запит подавайте в 2х екз., та на Вашому мають проставити відмітку про прийняття. Або надсилайте Укрпоштою рекомендованим листом з описом вкладення.

У разі виникнення додаткових питань або уточнень, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

 

 

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram