Виїзд з довідкою про отримання компенсації за здійснення догляду

Вітаю.
Отримав відмову в перетинанні кордону (зняли з потягу) с довідкою про отримання компенсації за здійснення догляду за інв. 1 групи. (90 років)
Причина відмови: відсутність акту здійснення догляду.

Але в постанові 57 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#Text) написано, що мають право на виїзд особи, які здійснюють постійний догляд за особами з інвалідністю I чи II групи і супроводжують таких осіб для виїзду за межі України:

за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації
(допомоги, надбавки) на догляд або
документів, що підтверджують інвалідність, та акта встановлення факту здійснення догляду.

Тобто або те або інше.
Але прикордонники стверждують що акт потрібен и в першому "або".
Спробував перетнути в іншому пп, але отримав таку ж саму відмову.

Спробував отримати акт догляду, але отримав відповідть від держ адміністрації, що факт вже встановленний тим що Я отримаю компенсацію, і не потребує повторного втсановлення. (Прикріпив відповідь).

Підскажіть будь ласка, мої подальші дії, для успішного перетинання кордону.
Звісно можна йти до суду, чи писати скарги. Але че все займе дуже багато часу. То хотілось би варіант найшвидший.
Дякую.
31.08.2023 15:00 401

Консультація виконавця

Галина Токмач
Юрист Мирноград
У сервісі: 4 роки
133 відгука (133 +) (0 -)
Консультацій: 458
Топ 3 спеціалізації:
  • Трудове право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Відповідно до абзацу п'ятого пункту 2-1 Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою КМ від 27.01.1995 № 57 (далі - Правила)у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право особи, які здійснюють постійний догляд за особами з інвалідністю I чи II групи і супроводжують таких осіб для виїзду за межі України, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або документів, що підтверджують інвалідність, та акта встановлення факту здійснення догляду. 

При цьому, згідно абзацу дванадцятого пункту 2-1 Правил виїзд за межі України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, зазначених в абзацах третьому - сьомомудев’ятому і десятому цього пункту та пункті 2-2 цих Правил, може здійснюватися самостійно без осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, осіб, які потребують постійного догляду, чи дітей, визначених пунктом 2-2 цих Правил, на підставі довідки про перебування таких осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, осіб, які потребують постійного догляду, чи дітей, визначених пунктом 2-2 цих Правил, на консульському обліку, документів (їх нотаріально засвідчених копій), що дають право на виїзд, які передбачені відповідно в абзацах третьому - сьомому, дев’ятому і десятому цього пункту та пункті 2-2 цих Правил, та документів, зазначених у пункті 2 цих Правил.

Отже, якщо Ви здійснюєте постійний догляд за особою з інвалідністю I групи і супроводжуєте таку особу за кордон, то потрібно мати наступні документи:

1) паспорти громадян для виїзду за кордон (ваш та особи з інвалідністю I групи);

2) документ (посвідчення, довідка) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд АБО акт встановлення факту здійснення догляду та документ, що підтверджує інвалідність особи, в якому зазначено групу та причину інвалідності (посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Закону України “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, або довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу).

Враховуючи, що у Вас була наявна довідка про отримання компенсації на догляд, вимагання акту встановлення факту здійснення догляду було незаконним, відповідно відмова у виїзді за кордон також. Оскільки в абзаці п'ятому пункту 2-1 Правил чітко вказано "або документів, що підтверджують інвалідність, та акта встановлення факту здійснення догляду", а не "та документів, що підтверджують інвалідність, та акта встановлення факту здійснення догляду".

Якщо керуватися логікою цих прикордонників, то особа з інвалідністю для перетинання державного кордону України повинна надавати весь перелік документів, що підтверджують інвалідність, а не один із них.

Для самостійного виїзду за кордон, окрім закордонного паспорту та довідки про отримання компенсації на догляд, Вам також потрібно мати довідку про перебування особи з інвалідністю I групи на консульському обліку.

Раджу спробувати перетнути кордон ще один раз. Однак, перед цим варто зателефонувати до Адміністрації ДПС України та отримати роз'яснення щодо виїзду за кордон на підставі наявних у Вас документів. Укажіть, що вже двічі отримали відмову, хоча мали із собою довідку про отримання компенсації на догляд. Незважаючи на це, у Вас в обох випадках вимагали акт встановлення факту здійснення догляду. При цьому, Ви також маєте відповідь Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації про те, що факт здійснення догляду у вашому випадку був встановлений та підтверджений шляхом призначення компенсації за надання соціальних послуг з догляду на непрофесійній основі з видачею відповідної довідки.

Телефон гарячої лінії (служба «ДОВІРА») +38 (044) 527-63-63 (для дзвінків із-за кордону), 0-800-218-808, 1598.

Після отримання роз'яснень від Адміністрації ДПС України раджу зателефонувати на відповідний пункт пропуску, через який плануєте виїжджати, та з'ясувати чи достатньо ваших документів для виїзду за кордон. Якщо почнуть говорити, що все одно потрібен і акт встановлення факту здійснення догляду, то посилайтеся на відповідь Адміністрації ДПС України (упевнена, вона буде на вашу користь) та те, що в абзаці п'ятому пункту 2-1 Правил чітко вказано "або документів, що підтверджують інвалідність, та акта встановлення факту здійснення догляду", а не "та документів, що підтверджують інвалідність, та акта встановлення факту здійснення догляду". Те саме потрібно робити при безпосередньому перетині кордону. Однак, окрім закордонних паспортів та довідки про отримання компенсації на догляд, раджу взяти із собою відповідь Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації.

  • (033) 272 09 20 – Волинський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Волинської області – пункти пропуску Ягодин, Устилуг);
  • (032) 239 01 23 – Львівський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Львівської області – пункти пропуску Угринів, Рава-Руська, Грушів, Краківець, Шегині, Смільниця );
  • (067) 181 42 67 – Чопський прикордонний загін (кордон зі Словаччиною, Угорщиною – пункти пропуску Малий Березний, Ужгород, Малі Селменці, Тиса);
  • (031) 313 82 61 – Мукачівський прикордонний загін (кордон з Угорщиною, Румунією – Лужанка, Вилок, Косино, Дзвінкове, Дякове, Солотвино);
  • (037) 259 19 49 – Чернівецький прикордонний загін (кордон з Румунією, Молдовою у межах Чернівецької області – пункти пропуску Порубне, Мамалига, Росошани, Кельменці, Сокиряни);
  • (043) 376 01 41 – Могилів-Подільський прикордонний загін – (кордон з Молдовою у межах Вінницької області);
  • (032) 275 62 90 – Західне регіональне управління.Якщо для перетину кордону обрано якийсь конкретний пункт пропуску, то перед поїздкою рекомендую Вам зв’язуватись з тим підрозділом, в зоні відповідальності якого він знаходиться.

Пишіть, якщо виникнуть питання.

Всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram