РРО фоп 2 групи

Добрий день, я Фоп 2 групи на спрощеній системі, займаюсь продажем через інтернет.
Практично 99% оплат здійснюються на розрахунковий рахунок IBAN, інколи відправляли післяоплатою новою, але кошти надходили всерівно на рахунок.
Нещодавно був на консультації у бухгалтера стосовно рро, де повідомили, що зараз при відправці наложкой = потрібен чек. Також, при оплаті на Iban чек не потрібен лише якщо об`єкт господарювання сплачує іншому, з рахунку на рахунок. Якщо через карту, термінал = потрібен рро.
Потрібна консультація, оскільки інформація зараз у всіх трохи відрізняється
Чи дійсно потрібно проводити переказ через рро Якщо :
- Оплата через інтернет банкінг з картки покупця ( приват 24, моно, ощад та ін)
- Переказ надходить як транз.рахунок платежі DN,DG,DZ
- Оплата через термінал самообслуговування, і кошти зараховуються ( наприклад від ТОВ ФК КОНТРАКТОВИЙ ДІМ )

І чи буде помилкою, якщо ми встановлено таки рро, але і далі приймати оплату на Iban ?
01.09.2023 11:32 1085

Консультація виконавця

Ігор Бутник (ПП АФ "НІКО")
Аудитор
У сервісі: 5 років
59 відгуків (59 +) (0 -)
Консультацій: 214
Топ 3 спеціалізації:
  • Бухгалтерський облік
  • Податкове право
  • Корпоративне право

    Вітаю!

    Ключовим для визначення потрібен чи не потрібен РРО є не те, звідки кошти надходять на Ваш IBAN (тут варіантів вже зараз є стільки, що легко заплутатись, а буде ще більше, тому цей шлях визначення чи потрібен РРО є хибним), а те, яку саме ВИ, як продавець, надали покупцеві можливість для оплати товару.

    Тобто, якщо Ви, виконуючи Правила продажу товарів на замовлення та поза торговельними або офісними приміщеннями (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1181-07/conv#o19), надаєте покупцеві разом з іншою необхідною інформацією, умову оплати на Ваш IBAN рахунок як про виключний спосіб оплати та реквізити такого рахунку, то як би не сплатив покупець (через банк, фінкомпанію, мобільний додаток, термінал платіжного сервісу, тощо) в будь-якому разі РРО/ПРРО не потрібен, оскільки не відбувається розрахункової операції з точки зору Закону Про РРО: Ви не приймаєте ані готівку, ані картку Вашого покупця. Таким чином, Вам НЕ ПОТРІБНО дивитись, звідки саме надходить переказ. Якщо ж Ви, наприклад, "прикрутите" на свій сайт будь-який інтернет-еквайринг, то ПРРО Вам буде потрібно, оскільки фінкомпанія за Вашим дорученням прийматиме картки Ваших покупців.

    Що ж стосується післяплати від НП, то там розрахункова операція (з точки зору податкової) має місце: Ви доручаєте фінкомпанії НоваПей прийняти від покупця Ваші кошти та зарахувати на Ваш рахунок. А якби при отриманні товару на НП покупець САМОСТІЙНО перераховував на Ваш IBAN кошти за товар (тобто ініціатором платежу була не фінкомпанія НоваПей, а сам покупець), то це вже не було б розрахунковою операцією та не вимагало б РРО. Так само й якби НП самостійно, без НоваПей (як Укрпошта це робить) перераховувала Вам гроші за товар на IBAN, тоді б вони, а не Ви здійснювали б розрахункову операцію, і Вам РРО б був не потрібен.

    Встановлення РРО та його не застосування є помилкою, оскільки штрафи - не за невстановлення РРО, а саме за його незастосування при проведенні розрахункових операції.

    Якщо щось залишилось не зрозумілим, напишіть +380674804561 Вайбер/Телеграм, поясню.

    З повагою, Ігор Бутник.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram