Документи для виїзду за кордон з бабусею

Я військовозобов`язаний, чи можливо виїхати з бабусею за кордон? В неї група інвалідності (1 чи 2). І які документи для цього потрібно? Чи обов`язково має бути прописка в одному будинку чи сусідні будинки теж підійдуть? Чи потрібне оформлене опікунство і що має бути якщо його не треба
01.09.2023 21:58 443

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
750 відгуків (749 +) (1 -)
Консультацій: 1896
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий вечір.

Питання виїзду за кордон військовозобов'язаних врегульовано постановою КМУ № 57 під назвою "Правила перетинання державного кордону громадянами України".

У відповідності до абзацу 5 пункту 2-1 "Правил", У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право особи, які здійснюють постійний догляд за особами з інвалідністю I чи II групи і супроводжують таких осіб для виїзду за межі України, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або документів, що підтверджують інвалідність, та акта встановлення факту здійснення догляду. 

Таким чином, вам необхідно отримати Акт встановлення факту здійснення догляду.

"Правилами" зазначено, що Акт встановлення факту здійснення догляду за особою з інвалідністю I чи II групи складається на підставі звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської (міської) ради із заявою про здійснення особою такого догляду.

Якщо бабуся є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця її проживання.

На підставі такого звернення районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської (міської) ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі.

Акт складається комісією із виходом за місцем проживання. Комісія маєправо під час встановлення факту догляду витребувати від заявника документи, які підтверджують потребу особи в постійному догляді, пояснення причин, мети та потреби для виїзду за межі України разом із особою, за якою здійснюється догляд, отримувати та використовувати свідчення сусідів тощо. До складу комісії можуть входити представник виконкому, працівники департаменту соцзахисту, територіального центру соціального обслуговування, медичний працівник закладу охорони здоров’я та представники управителя будинку або ОСББ.

Документи що підтверджують потребу в постійному догляді - наприклад, довідка ЛКК (або МСЕК) про необхідність постійного стороннього догляду.

Спільна прописка не вимагається. Але якщо під час візиту комісії до місця проживання бабусі Ви будете відсутні, то вам відмовлять у видачі Акту. Тому після реєстрації заяви і до моменту перевірки комісією, необхідно постійно перебувати разом з бабусею.

До заяви додаються копії таких документів:
- паспорт і код - ваш і бабусі;
- довідка ВПО (якщо є);
- довідка МСЕК про інвалідність;
- пенсійне посвідчення;
- висновок ЛКК про необхідність догляду;
- документи що підтверджують родинний зв'язок.

Разом з копіями при поданні заяви необхідно пред'явити оригінали документів

.

Якщо залишились питання, або щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram