Відстрочка у зв’язку з доглядом за інвалідом 1 групи

Доброго дня!
Допоможіть, будь ласка, розібратися в такій ситуації.
Чи може мати право на відстрочку від мобілізації мій чоловік, якщо оформиться по догляду за моєю мамою, яка має 1 групу інвалідності та довідку від МСЕК про потребу постійного нагляду. Мій чоловік ФОП (1 спрощена група), приписаний не з нами, я вагітна, тобто тимчасово рахуюсь непраздатна, а мій батько оформлений по догляду за повнолітнім сином 1 групи інвалідності, який також потребує постійного догляду, тобто раніше мій батько не міг оформитись по догляду і за жінкою і за сином. То чи може мій чоловік оформитись по догляду за мамою, і чи буде мати право на відстрочку у зв’язку з тим що більше немає інших осіб які можуть доглядати за мамою, адже батьку не дають оформитися за мамою, а я не зможу, бо вагітна і буду йти у декретну відпустку за своєю дитиною.
Буду вдячна за консультацію!

04.09.2023 23:02 1265

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
247 відгуків (246 +) (1 -)
Консультацій: 796
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне

Відповідно до абзацу одинадцятого частини першої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати.

Відповідно до абзацу десятого частини першої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не підлягають призову на військову службу під час мобілізації особи, зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду.

Відповідно до абзацу дванадцятого частини першої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не підлягають призову на військову службу під час мобілізації особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

Обов'язок утримувати непрацездатну особу або особу з інвалідністю з числа найближчих родичів покладається на дітей, на другого з подружжя особи з інвалідністю та на її батьків.

Згідно з частиною першою статті 202 Сімейного кодексу України повнолітні дочка, син зобов'язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги.

Згідно зі статтею 75 Сімейного кодексу України право на утримання має той із подружжя, який є непрацездатним та потребує матеріальної допомоги, за умови, що другий із подружжя може надавати матеріальну допомогу.

Відповідно до частини першої статті 198 Сімейного кодексу України батьки зобов'язані утримувати своїх повнолітніх непрацездатних дочку, сина, які потребують матеріальної допомоги.

Тобто, для того аби Ваш чоловік не підлягав мобілізації, потрібно, щоб не було інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону утримувати вашу маму.

Щодо дітей вашого батька - Ви є непрацездатною у зв’язку з вагітністю (з 30-го тижня вагітності), ваш брат є непрацездатним у зв’язку з інвалідністю.

Ваш батько не може здійснювати догляд та утримання своєї дружини з інвалідністю, оскільки вже здійснює постійний догляд за своїм сином.

Щодо батьків вашої матері, то напевно вони також не можуть її утримувати в силу свого віку.

Отже, Ваш чоловік має право на відстрочку від призову під час мобілізації у зв’язку з наявністю у вашої матері інвалідності 1 групи, так як вона не має інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону її утримувати. Тобто, чоловік може отримати відстрочку лише за фактом наявності у вашої матері інвалідності без оформлення за нею постійного догляду (це абзац 11 статті 23 Закону), але, при цьому, може також отримати відстрочку у зв’язку зі здійсненням догляду за вашою матір’ю (це абзац 10 та 12 статті 23 Закону). 

Для того, щоб чоловіку отримати відстрочку у зв’язку з наявністю інвалідності у вашої матері, йому необхідно звернутися до ТЦК із заявою про надання відстрочки та додати до заяви документи, які підтверджують цю підставу (документи по інвалідності, документи, що підтверджують родинні зв’язки, документи, що підтверджують відсутність інших осіб (довідка про вагітність, документи по інвалідності брата, документи по догляду за вашим братом).

Для того, щоб чоловіку отримати відстрочку у зв’язку зі здійсненням догляду за вашою матір’ю, йому необхідно спочатку оформити цей догляд в управлінні соціального захисту. Довідка про отримання компенсації на догляд є основним документом, який підтверджує здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю. Але, при оформленні постійного догляду, беруться до уваги доходи. Розмір компенсації обчислюється як різниця між прожитковим мінімумом на одну особу в розрахунку на місяць, установленим законом на 1 січня календарного року, в якому надаються соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі, та середньомісячним сукупним доходом фізичної особи, яка надає соціальні послуги, за один квартал, який передує місяцю, що є попереднім до місяця звернення із заявою про згоду надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі. Тобто,  потрібно врахувати дохід членів сім’ї за останні 6 місяців  та поділити на 6. Якщо отримана сума більша за прожитковий мінімум 2589 гривень на місяць, то у виплаті компенсації відмовляють, відповідно і у видачі довідки, що підтверджує догляд.

Таким чином, для отримання відстрочки за абз. 11 статті 23 не потрібно оформлювати постійний догляд. Для отримання відстрочки за абз. 10,12 оформлювати постійний догляд потрібно. 

Отже, чоловіку краще отримувати відстрочку по факту наявності у вашої матері 1 групи інвалідності, звісно при наявності підтверджуючих документів про відсутність інших осіб. 

Якщо у Вас є уточнюючі питання, можете написати на електронну пошту pravoizachita@gmail.com

Будемо вдячні за відгук щодо отриманої консультації

Всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram