Щодо встановлення жінок на військовий облік по спеціальності "медична сестра", але я працюю понад 26 років за іншою спеціальністю.

Мені 48 років, жінка. Маю диплом медичної сестри, виданий у 1996 році. З 1997 року працюю спеціалістом на державній службі (згідно диплому за спеціальністю "бухгалтер-фінансист"), тобто понад 26 років. Медичною сестрою пропрацювала з 1996 року півтора роки, більше медичною практикою не займалась. Чи обов`язково мені ставати на військовий облік? Яка відповідальність, якщо я не стану на військовий облік? Якщо обов`язково мені ставати, то до якого терміну?
05.09.2023 11:54 2241

Консультація виконавця

Галина Токмач
Юрист Мирноград
У сервісі: 4 роки
133 відгука (133 +) (0 -)
Консультацій: 462
Топ 3 спеціалізації:
  • Трудове право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

1) Чи обов`язково мені ставати на військовий облік?відповідно до пункту 51 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487, жінки, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю та не перебували на військовому обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (не отримували військово-обліковий документ) до затвердження цього Порядку, можуть працевлаштовуватися як невійськовозобов’язані до кінця 2026 року.

Керівники державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій повідомляють відповідним районним (міським) територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки про жінок, які працюють у зазначених органах, на підприємствах, в установах та організаціях та які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю і не перебувають на військовому обліку у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки.

Непрацевлаштовані жінки прибувають самостійно до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з метою взяття їх на військовий облік військовозобов’язаних.

Висновки: Ви вже працевлаштовані, однак на державну службу згідно диплому за спеціальністю "бухгалтер-фінансист". Якщо за місцем вашої роботи відсутня інформація про те, що Ви здобули освіту за медичною спеціальністю та маєте диплом медичної сестри, то відповідно ТЦК та СП ніяк не стане доступна дана інформація. 

Оскільки це обов'язок роботодавця сповістити ТЦК та СП про прийняття на роботу жінки, яка здобула освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю і не перебуває на військовому обліку.

Самостійно йти до ТЦК та СП, щоб стати на військовий облік, Ви не зобов'язані.

2) Яка відповідальність, якщо я не стану на військовий облік? - наразі ніякої. Якщо все-таки вашому роботодавцю відомо про те, що Ви здобули медичну освіту і маєте диплом медичної сестри, то він зобов'язаний повідомити про це ТЦК та СП. У такому випадку ТЦК та СП зможе викликати Вас через роботодавця. За неявку без поважних причин буде загрожувати адмінстративна відповідальність за порушення правил військового обліку згідно ч.2 ст.210 КУпАП (штраф 850-1700 грн), а за ухилення від військового обліку - навіть кримінальна за ст.337 КК України (ухилення від військового обліку після попередження, зробленого відповідним керівником ТЦК та СП, карається штрафом від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до одного року).

У будь-якому разі, взяття на військовий облік не означає мобілізацію.

Крім того, Ви вже стільки років не працювали медичною сестрою (наприклад, для роботи в лікарні Вам би довелося пройти спеціалізацію на курсах підвищення кваліфікації та отримати відповідне посвідчення).

Тим паче, також не варто забувати про ВЛК (можливо Ви взагалі за станом здоров'я є непридатною до військової служби).

3) Якщо обов`язково мені ставати, то до якого терміну? - наразі такого обов'язку у Вас немає, лише у разі виклику до ТЦК та СП через роботодавця.

Пишіть, якщо виникнуть питання.

Всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram