Оформлення працівників ФОПом

Доброго дня, цікавить наступне питання, ми разом з сестрою придбали магазин, хочемо продавати продукти в тому в тому числі алкоголь та тютюн, а також будуть продовольчі товари. Я оформився ФОПом на загальній системі і на мені будуть тільки алкогольні напої та тютюнові вироби, увесь інший товар буде продавати сестра яка також оформилась ФОПом на другій групі. У нашому магазині буде працювати один продавець який повинен продавати всі товари 2 ФОПів, також планується що сестра буде також продавцем в даному магазині в підміну. Продавець буде оформлений по трудовому договору на мене. Як правильно оформити взаємовідносини , щоб продавець міг продавати товари двох ФОПів, а сестра могла продавати товари іншого ФОПа без трудового договору. Завчасно Дякую.
07.09.2023 19:03 304

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
147 відгуків (146 +) (1 -)
Консультацій: 737

Вітаю!

ФОП — платник ЄП кооперується з ФОП на загальній системі, який може допов­нити асортимент товарами, забороненими для спрощенців, наприклад алкоголем і тютюновими виробами в продуктовому магазині.

Обидва ФОП регулярно використовуватимуть працю тих самих продавців та касирів. Відповідно, якщо трудові договори будуть укладені тільки з одним ФОП, то фіскали можуть прирівняти «допомогу» другому ФОП до неоформлених трудових відносин.

У фізичних осіб є можливість працевлаштуватися до декількох суб’єктів підприємництва: в одного  за основним місцем роботи (із записом у трудовій книжці), в інших — за сумісництвом.

Сумісництвом вважається виконання працівником, крім своєї основ­ної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому ж або іншому підприємстві, в установі, організації або у громадянина (підприємця, приватної особи) за наймом.

Як бачимо, робота за сумісництвом передбачає виконання іншої регулярно оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час.

Можливо, представники Держпраці при перевірці можуть визнати таке нестандартне сумісництво порушенням. Але я вважю: якщо пряма заборона в законодавстві відсутня, ситуація законодавчо не врегульована, то й порушення немає. Головне, щоб за основ­ним місцем роботи працівник не працював більше, ніж передбачено законодавством (40 годин на тиждень).

Слід пам’ятати, що Положення № 43 регулює умови роботи на держпідприємствах (в установах, організаціях), суб’єкти інших організаційно-правових форм можуть використовувати його лише як орієнтир.

Тому вважаю достатнім, щоб «спільні» продавці та/або касири були оформлені на півдня у кожного ФОП або в одного — повний день, а в іншого — неповний (кілька годин).

На жаль, інших спеціальних норм відносно одночасної роботи у різних роботодавців у КЗоТ немає. Тому варіант з сумісництвом залишається оптимальним. При цьому, на мій погляд, у трудовому договорі в цій ситуації краще вказувати не режим (графік) роботи сумісника «з... по...»., а тільки кількість робочих годин.

Якщо у магазині може буде одне місце розрахунків (каса), то в цьому випадку продавець або касир має окремо прибуткувати кошти кожного ФОП. 

Якщо єдиний продавець (касир) або «спільний» персонал буде працевлаштований в обох ФОП, то він без зайвих питань зможе приймати плату за товари різних суб’єктів.

У Кодексі законів про працю України (КЗпП) значиться, що трудовий договір – це угода між працівником та роботодавцем, яка встановлює обов’язки сторін у рамках трудових відносин. Саме трудовий договір визначає, яку працівник має виконувати роботу та в який час (тобто згідно з трудовим розпорядком), та вказує, що роботодавець зобов’язаний забезпечити працівникові своєчасну виплату заробітної плати та належні умови для праці.

СЕСТРА НЕ МОЖЕ ПРОДАВАТИ ВАШІ ТОВАРИ БЕЗ ОФОРМЛЕННЯ ТРУДОВОГО ДОГОВОРУ.

У заяві про видачу ліцензії на роздрібну торгівлю, зокрема, алкогольними напоями, тютюновими виробами додатково зазначаються адреса місця торгівлі, перелік реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО), програмних реєстраторів розрахункових операцій (далі –ПРРО) (книг обліку розрахункових операцій), які знаходяться у місці торгівлі, а також інформація про них: модель, модифікація, заводський номер, виробник, дата виготовлення; реєстраційні номери посвідчень РРО (книг обліку розрахункових операцій), фіскальні номери ПРРО, які знаходяться у місці торгівлі, та дата початку їх обліку в контролюючих органах.

Програмний реєстратор розрахункових операцій реєструється на окрему господарську одиницю, реквізити якої зазначаються у розрахунковому документі (чеку).

Касир, що здійснює розрахункові операції засобами такого ПРРО, має засвідчувати відкриття зміни, проведення розрахункової операції шляхом накладання на повідомлення про відкриття зміни, розрахунковий документ/Z-звіт свого електронного підпису або електронної печатки суб’єкта господарювання, на якого зареєстровано ПРРО.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram