Як отримати відсрочку від мобілізації, якщо батько інвалід 2 групи

Питання: Чи маю я право на відсрочку і як отримати її, які документи треба зібрати? Чи треба документи нести самому або можно відправити до ТЦК заказним письмом? Також питання чи можу я виїхати за кордон з батьком, які документи потрібні?

Зараз маю броню від підприємства але в кінці року вона закінчеться і хотілось би підстрахуватися.
В сім`ї нас тороє: я, мати пенсіонер за віком (не працює), батько інвалід 2 групи (не працює). Прописани з батьком по одній адресі, мати по іншій.
Дякую!
08.09.2023 13:37 670

Консультація виконавця

Богдан Пересада
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
299 відгуків (298 +) (1 -)
Консультацій: 995
Топ 3 спеціалізації:
  • Військове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Доброго дня.

 

Щодо виїзду за кордон.

 

Правила виїзду громадян України за кордон регулюються Постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 р. № 57 «Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України» (далі – Правила).

На сьогодні у Правилах є пункт 2-1, яким встановлено наступне (у частині, що стосується Вашого питання):

«2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

 

особи з інвалідністю за наявності посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність);

 

особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд. Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю І чи ІІ групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням;

 

Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, зазначені в абзацах третьому — сьомому, дев’ятому і десятому цього пункту, які супроводжували осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, осіб, які потребують постійного догляду, чи дітей, визначених пунктом 22 цих Правил, для виїзду за межі України, зобов’язані повернутися в Україну не пізніше повернення на територію України осіб, яких вони супроводжували.».

 

Тобто, Ви маєте право на виїзд за кордон як супроводжувач тата з інвалідністю 2ї групи.

 

Будуть необхідні наступні документи:

  1. документи про інвалідність тата (один чи декілька – посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійне посвідчення по інвалідності, посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги по інвалідності, довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу); !для виїзду довідка МСЕК не підходить!
  2. ваше свідоцтво про народження (де тато вписана вашим татом);
  3. якщо були зміни прізвищ чи імен потрібні будуть документи про це (простіше кажучи – щоб усі прізвища та імена сходилися і було зрозуміло, що це точно ваш тато, а ви його син);
  4. документи, що підтверджують спільне проживання (перебування) (зареєстроване/задеклароване, простіше кажучи – спільна прописка) – нотаріальні копії паспортів з однаковою пропискою (чи просто їх оригінали з собою) або витяги з реєстру територіальної громади (https://diia.gov.ua/services/vityag-z-reyestru-teritorialnoyi-gromadi ) з однією пропискою.

АБО

акт встановлення факту здійснення догляду за татом – Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду.

На підставі такого звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі.

Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням.

АБО

документ (посвідчення, довідка) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) за догляд за татом – це якщо оформлено постійний догляд.

 

Тобто, для виїзду за кордон, окрім інших документів, будуть потрібні документи, які підтверджують спільне проживання або Акт встановлення факту здійснення догляду.

Простіше всього, щоб була спільна прописка. Наприклад, Ви можете прописати тата до себе.

Інший варіант, більш складний, це оформлення Акту встановлення факту здійснення догляду. Я би радив його розглядати лише якщо варіант із спільною пропискою неможливий.

 

Документи із собою мають бути в оригіналах або нотаріально засвідчених копіях.

Для виїзду за кордон також будуть потрібні закордонні паспорти.

 

Щодо мобілізації.

 

Відповідно до абзацу одинадцятого частини першої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (далі – Закон), не підлягають мобілізації військовозобов’язані:

«які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати».

 

Тобто, для того аби не підлягати мобілізації, потрібно щоб не було інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону утримувати вашого батька.

Такими особами можуть бути:

  • дружина батька;
  • повнолітні діти батька;
  • батьки вашого батька;

 

Дружина батька.

Відповідно до частини другої статті 75 Сімейного кодексу України право на утримання (аліменти) має той із подружжя, який є непрацездатним, потребує матеріальної допомоги, за умови, що другий із подружжя може надавати матеріальну допомогу.

Згідно до частини третьої цієї ж статті непрацездатним вважається той із подружжя, який досяг пенсійного віку, встановленого законом, або є особою з інвалідністю I, II чи III групи.

Відповідно до частини четвертої цієї ж статті один із подружжя є таким, що потребує матеріальної допомоги, якщо заробітна плата, пенсія, доходи від використання його майна, інші доходи не забезпечують йому прожиткового мінімуму, встановленого законом.

Якщо мама є пенсіонером, то вона вважається не працездатною особою та, відповідно, не входить в коло інших працездатних осіб.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» непрацездатні громадяни - особи, які досягли встановленого цим Законом віку, що дає право на призначення пенсії за віком, у тому числі на пільгових умовах, та дострокової пенсії, або особи з інвалідністю, у тому числі діти з інвалідністю, а також особи, які мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника відповідно до закону.

 

Інші повнолітні діти.

Ви зазначили, що їх немає.

 

Батьки вашого батька.

Якщо вони, наприклад, є пенсіонерами, то теж не вважатимуться іншими працездатними особами.

 

Якщо інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону утримувати вашого батька немає, то Ви маєте право на звільнення від мобілізації.

 

Для оформлення відстрочки потрібно звертатись особисто до військкомату та проходити ВЛК. Документи до військкомату можна подавати як особисто так і надсилати листом (бажано цінним листом із описом вкладення).

 

Для військкомату вам знадобляться наступні документи:

- документи про інвалідність тата (один або декілька – довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою № 157-1/о, посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійне посвідчення по інвалідності, посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги по інвалідності, довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу;

- ваше свідоцтво про народження (де ваш тато вписаний вашим татом);

- якщо були зміни прізвищ чи імен потрібні будуть документи про це (простіше кажучи – щоб усі прізвища та імена сходилися і було зрозуміло, що це точно ваш тато, а ви його син);

- заява (лист у довільній формі) про те, що ви не підлягаєте мобілізації та просите не мобілізовувати вас (у двох примірниках: один для військкомату, другий вам для відмітки про те, що у вас взяли лист з документами).

Також, зараз додатково просять

  • витяг з реєстру актів цивільного стану щодо відсутності працездатних інших дітей у особи з інвалідністю (при чому цей документ РАЦСи не видають і потрібно або ж звертатись до них із листом самостійно, або ж із адвокатським запитом);
  • акт встановлення факту здійснення догляду (можна отримати як при виїзді за кордон).

 

Якщо будуть додаткові питання пишіть в телеграм 0995325351.

 

Буду вдячний за залишений відгук.

Бажаю Вам всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram