ведення обліку військовозобов'язаних

Я роботодавець, на підприємстві працюють військовозобовязані, до цих пір облік не вівся, тобто працівники не надавали військово-облікові документи. З 01 січня прийом здійснюється лише при наявності в/о документів. Певна категорія працівників надала документи, які вже давно працюють. Тепер була перевірка із ТЦК та СП і виявили що хтось не стоїть на обліку комусь потрібно на ВЛК на визначення придатності. Питання як направити працівників до ТЦК та СП. Якщо наказ то яка формуліровка.
18.09.2023 11:43 557

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
146 відгуків (146 +) (0 -)
Консультацій: 742

Вітаю!

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №69/2022

Про загальну мобілізацію:

https://www.president.gov.ua/documents/692022-4141...

8. Місцевим органам виконавчої влади у взаємодії з територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, за участю органів місцевого самоврядування та із залученням підприємств, установ та організацій усіх форм власності, фізичних осіб – підприємців організувати та забезпечити в установленому порядку:

1) своєчасне оповіщення і прибуття громадян, які призиваються на військову службу, прибуття техніки на збірні пункти та у військові частини;

2) здійснення призову військовозобов'язаних, резервістів на військову службу, їх доставки до військових частин та установ Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, інших військових формувань України;...".

ххххххх

Закон дозволяє вручення повістки військовозобов'язаним особам за місцем їхньої роботи. Працедавець має чіткі зобов'язання не тільки сповістити, а й проконтролювати явку працівника до військкомату.

Порядок дій керівника підприємства та взаємодії з державними органами у такому випадку передбачений законодавством, а також урядовою постановою № 1487  від 30 грудня 2022 року.

Військовий облік поділяється на облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів, з урахуванням обсягу та деталізації - на персонально-якісний, персонально-первинний та персональний.

Персональний військовий облік передбачає облік відомостей щодо таких осіб за місцем їх роботи (служби) або навчання та покладається на керівників державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій.

Військовий облік на підприємстві — це система дій, що пов'язана з необхідністю збору, опрацювання та накопичення інформації про військовозобов'язаних і обміну даних із державними органами. Це первинна ланка, яка забезпечує збір інформації, надання її до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації виготовляють друкарським способом правила військового обліку (додаток 2) і вивішують їх на видному місці в загальнодоступних приміщеннях.

Взяття громадян на персональний військовий облік, а також їх виключення з такого обліку здійснюється лише після взяття (зняття, виключення) зазначених громадян на військовий облік (з військового обліку) у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, підрозділах Служби зовнішньої розвідки.

З метою ведення персонального військового обліку підприємства, установи та організації здійснюють оповіщення на вимогу районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки призовників, військовозобов’язаних та резервістів про їх виклик до відповідних районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки і забезпечення їх своєчасного прибуття.

ПІСЛЯ ОТРИМАННЯ ВІД ТЦКСП ПОВІСТКИ НА ПІДПРИЄМСТВО (ПОВИННО БУТИ ВКАЗАНО ХТО ТА НА ЯКИЙ ЧАС ВИКЛИКАЄТЬСЯ) ТРЕБА ЗДІЙСНИТИ НАСТУПНІ КРОКИ:

Першим кроком роботодавця  після отримання повістки на підприємство має стати видання наказу, яким безпосередньо сповіщають осіб про те, що вони зобов'язані з'явитися до Територіального центру комплектування та соцпідтримки (ТЦК СП), тобто колишнього військкомату.

Потім довести цей наказ до відома працівників, на яких він поширюється, і забезпечити їхнє прибуття до військкомату.

Керівник підприємства зобов'язаний проконтролювати прибуття військовозобов'язаного до ТЦК. У разі неявки він має повідомити військомат, що його працівник не з'явився в призначений час.

Алгоритм дій працедавця визначається такими кроками:

  • видати наказ щодо оповіщення призовників і військовозобов’язаних про їхній виклик до ТЦК та СП;
  • довести наказ до відома призовників у частині, що стосується забезпечення їхнього прибуття за викликом до ТЦК та СП;
  • у триденний строк надіслати копію наказу до ТЦК та СП;
  • проконтролювати результати сповіщення та прибуття призовників і військовозобов’язаних до ТЦК та СП.

Якщо працівник відмовляється від підпису на наказі, яким його повідомляють про необхідність явки до військкомату - складається акт про відмову від підпису наказу в присутності трьох осіб і відправляють його до ТЦК.

хххххх

Кодекс України про адміністративні правопорушення

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text

Стаття 210. Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку

Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку -

тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період -

тягнуть за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Стаття 210-1. Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію

Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію -

тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період -

тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Стаття 336. Ухилення від призову за мобілізацією

Кримінальний кодекс України

Ухилення від призову за мобілізацією -

карається позбавленням волі на строк від двох до п'яти років.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram