Виїзд та виїзд закордон, подвійне громадянство (Німеччини та України).

Проживаю закордоном - у Німеччині близько 8 років. У моєму закордоному паспорті стоїть печатка про моє постійне місце проживання у Німеччині.
Також за ці роки я вже набув німецьке громадянство, тобто по факту на даний момент у мене два громадянства (українське/німецьке).
У свою чергу, я планую приїхати в Україну та відвідати своїх рідних.
Чи не буде мене у мене проблем на зворотньому шляху....чи не зупинять мене на кордоні як громадянина України та заборонять виїхати за кордон (назад в Німеччину)?
На гарчій лінії держ. прикороної служби мені сказали, що мене ніхто не випустить назад, навіть якщо я буду заїжати та виїжати як громадянин Німеччини, тому що я являюся українцем (від громадянства не відмовлявся) і у мене має бути ще одна печатка у закордоному паспорті - "про постійний консульський облік".
У свою чергу в цій печатці мені відмовляє генконсульство України у Німеччні тому що я маю уже німецький паспорт (для консульства я громадянин німеччини). Виходить якийся замунутий круг...(
Я не розумію, що мені робити в даній ситуації і як правильно із юридичної точки зору?
Кого слухати, щоб було все правильно і я зміг приїхати в Україну і повернутися без проблем в Німеччину!?
Як правильно діяти в даній ситуацї? І як правильно заїхати в Україну та виїхати назад в Німеччину маючи німецький паспорт!?
18.09.2023 18:55 558

Консультація виконавця

Галина Токмач
Юрист Мирноград
У сервісі: 4 роки
133 відгука (133 +) (0 -)
Консультацій: 462
Топ 3 спеціалізації:
  • Трудове право
  • Військове право
  • Цивільне право

Добрий вечір!

Чи не буде мене у мене проблем на зворотньому шляху....чи не зупинять мене на кордоні як громадянина України та заборонять виїхати за кордон (назад в Німеччину)? - згідно з роз’ясненнями Державної прикордонної служби України (https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які постійно проживають за кордоном, можуть виїжджати за наявності відповідних відміток в паспортному документі, а саме відповідно до ст. 4 ЗУ "Про порядок виїзду з України й в’їзду громадян України" такими відмітками є:

  • для осіб які виїжджають вперше – штамп про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання("Постійне проживання (країна)/печатка "Оформлено виїзд на постійне проживання" (назва країни та дата);
  • для осіб, які постійно проживають за кордоном – штамп про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання та відмітка (штамп) про взяття на постійний консульський облік у закордонній дипломатичній установі України ("Постійне проживання (країна)/"Прийнятий на консульський облік") або перебування такого громадянина на постійному консульському обліку підтверджується довідкою про перебування на консульському обліку, яка формується з використанням засобів відомчої інформаційної системи Міністерства закордонних справ України.

Отже, Вам потрібно стати на постійний консульский облік та отримати відповідну довідку або штамп у паспорті (наразі у вашому паспорті стоїть лише штапм про виїзд на ПМЖ). Без цього виїхати з України Ви не зможете.

Відповідно до Порядку ведення обліку громадян України, які проживають за межами України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 січня 2020 р. № 85, консульський облік — вчинення уповноваженими посадовими особами закордонних дипломатичних установ України комплексу дій з реєстрації інформації про місце проживання або перебування громадянина України на території іноземної держави шляхом внесення даних до відомчої інформаційної системи МЗС.

Види консульського обліку: постійний, тимчасовий, облік усиновлених дітей.

постійний – для громадян України, які оформили в установленому законодавством порядку документи для виїзду за кордон на постійне проживання за кордон або документи для залишення на постійне проживання за кордоном;

тимчасовий – для громадян України, які тимчасово перебувають за кордоном;

облік усиновлених дітей – для дітей віком до 18 років - громадян України, які були усиновлені іноземцями або громадянами України та постійно проживають або тимчасово перебувають за кордоном.

Про перебування на консульському обліку та зняття з консульського обліку закордонними дипломатичними установами України видаються довідки за встановленою формою (додатки 1-2), яка в залежності від способу подання заяви підписуються особисто уповноваженою посадовою особою закордонної дипломатичної установи України та скріплюється малою гербовою печаткою установи або підписується кваліфікованим електронним підписом.

За видачу довідок консульський збір не справляється.

У разі відсутності технічної можливості внесення даних до відомчої інформаційної системи Міністерства закордонних справ України на момент отримання заяви про взяття на консульський облік або зняття з консульського обліку до дипломатичного паспорта України, службового паспорта України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон вноситься відповідна відмітка (проставляється штамп) (пункт 6 Порядку).

Раджу ознайомитися - https://munich.mfa.gov.ua/konsulski-pitannya/4081-...​, https://germany.mfa.gov.ua/konsulski-pitannya/kons...

Як правильно діяти в даній ситуацї? І як правильно заїхати в Україну та виїхати назад в Німеччину маючи німецький паспорт!? - оскільки Ви досі маєте українське громадянство, то в'їжджати до України повинні по паспорту громадянина України для виїзду за кордон, а не по німецькому паспорту. Інакше це буде вчиненням адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст.204-1 КУпАП. Для прикладу судові рішення https://reyestr.court.gov.ua/Review/113091269https://reyestr.court.gov.ua/Review/112950284https://reyestr.court.gov.ua/Review/112570734.

Раджу звернути увагу на інші підстави для перетинання державного кордону України під час дії воєнного стану (https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...).

Якщо таких немає, то потрібно звертатися в консульство, ставати на постійний консульский облік та отримувати відповідну довідку або штамп у паспорті. У разі відмови через німецьке громадянство можете посилатися на наступне.

Відповідно до статті 4 Конституції України в Україні існує єдине громадянство. Підстави набуття і припинення громадянства України визначаються законом. Статтею 2 Закону України «Про громадянство України» передбачено, якщо громадянин України набув громадянство (підданство) іншої держави, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України. Разом з тим, відповідно до пункту 1 статті 19 Закону України «Про громадянство України» добровільне набуття громадянином України громадянства іншої держави, якщо на момент такого набуття він досяг повноліття, є підставою для втрати громадянства України. Добровільним набуттям громадянства іншої держави вважаються всі випадки, коли громадянин України для набуття громадянства іншої держави повинен був звертатися із заявою чи клопотанням про таке набуття відповідно до порядку, встановленого національним законодавством держави, громадянство якої набуто. Не вважаються добровільним набуттям іншого громадянства такі випадки:

  1. одночасне набуття дитиною за народженням громадянства України та громадянства іншої держави чи держав;
  2. набуття дитиною, яка є громадянином України, громадянства своїх усиновителів унаслідок усиновлення її іноземцями;
  3. автоматичне набуття громадянином України іншого громадянства внаслідок одруження з іноземцем;
  4. автоматичне набуття громадянином України, який досяг повноліття, іншого громадянства внаслідок застосування законодавства про громадянство іноземної держави, якщо такий громадянин України не отримав документ, що підтверджує наявність у нього громадянства іншої держави.

Положення пункту 1 частини першої статті 19 Закону України «Про громадянство України» не застосовуються, якщо внаслідок виходу з громадянства України громадянин України стане особою без громадянства. Датою припинення громадянства України у випадках, передбачених цією статтею, є дата видання відповідного указу Президента України. Громадянин України, щодо якого оформляється втрата громадянства, до видання указу Президента України про припинення громадянства України користується всіма правами і несе всі обов’язки громадянина України. 

Пишіть, якщо виникнуть питання.

Всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram