Отримання Довідку про безпосередню участь у бойових діях (Додаток 6)

Доброго дня. Ситуаія наступна: чоловік 5 роки, був призваний до лав ЗСУ. В тому році отримав поранення і Довідку про обставини травми (поранення) (додаток 5).
В серпні 2023 року через МСЕК отримав інвалідніть - 3тя группа, з перекомісією через 1 рік.
Зараз чоловік проходить лікування на стаціонарі у травматолога і звернувся до СоБезу для отримання виплат та призначення вонної пенсії.
Собез вимагає наступний перелік документів (див.файл) в який входить Додаток 6 (Довідку про безпосередню участь у бойових діях), і кажуть що отримати її мона у своїй військовій частині, де зараз числиться цей військовий.
Але військова частина відмовляється видавати цю довідку.
Документи надаю в прикріплених файлах.

Питання: мені необхідно зрозуміти механізм і текст листа (звернення тощо), щоб отримати цю Довідку (додаток 6) для призначення військової пенсії.
20.09.2023 14:20 2960

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
150 відгуків (150 +) (0 -)
Консультацій: 751

Вітаю!

1.

ЯКЩО ВАШ ЧОЛОВІК ЩЕ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЕЦЬ, ТО ВІН ДО ЗВІЛЬНЕННЯ З ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ НЕ МАЄ ПРАВА НА ПЕНСІЮ.

ЯКЩО ВІН ВЖЕ ЗВІЛЬНЕНИЙ:

Таких понять, термінів як "інвалід армії" або "інвалід Збройних Сил" в законодавчих актах України не існує. Відповідно до статті 20 Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" залежно від причини інвалідності інваліди з числа військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ поділяються на такі категорії:

а) інваліди війни – при настанні інвалідності внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, одержаних під час захисту Батьківщини, виконання обов’язків військової служби (службових обов’язків) чи пов’язаних з перебуванням на фронті, у партизанських загонах і з’єднаннях, підпільних організаціях і групах та інших формуваннях, визнаних такими законодавством України, в районі воєнних дій, на прифронтових дільницях залізниць, на спорудженні оборонних рубежів, військово-морських баз та аеродромів у період громадянської та Великої Вітчизняної воєн або з участю у бойових діях у мирний час, а також інші особи, визначені у статті 7 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту";

б) інші інваліди з числа військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ – при настанні інвалідності внаслідок каліцтва, одержаного в результаті нещасного випадку, не пов’язаного з виконанням обов’язків військової служби (службових обов’язків), або внаслідок захворювання, пов’язаного з проходженням служби.

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2262-12#Text

ххххххх

Пенсія по інвалідності особам, звільненим з військової служби, згідно із Законом України від 09.04.1992 № 2262-ХІІ “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осібˮ призначається у разі настання інвалідності:

  • в період проходження служби;  
  • або не пізніше трьох місяців після звільнення зі служби; 
  • або пізніше тримісячного терміну після звільнення зі служби, але внаслідок захворювань, які виникли в період проходження військової служби. 

Розмір пенсії по інвалідності залежить від причини інвалідності.

Особам з інвалідністю внаслідок війни – пенсія призначається у розмірах:

  • група – 100 %  сум грошового забезпечення;
  • II група – 80 %  сум грошового забезпечення;
  • III група – 60 % сум грошового забезпечення.

хххххххххх

Постанова Правління Пенсійного фонду України від 30 січня 2007 року № 3-1 "Про затвердження Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб"

Для призначення дострокової пенсії необхідно подати до відповідного управління Пенсійного фонду такий пакет документів:

  • паспорт (інший документ, що засвідчує особу, її місце проживання (реєстрації та вік) та ідентифікаційний номер;
  • письмова заява про призначення дострокової пенсії (додаток 1.1);
  • документ про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків;
  • документи, які підтверджують страховий стаж;

Документами, які підтверджують трудовий стаж, можуть бути трудова книжка, диплом (в разі навчання за денною формою), військовий квиток, довідки, видані за місцем роботи, служби, навчання; свідоцтва про народження дітей для жінок, які не працювали і здійснювали догляд за дітьми до 3-річного віку; документи, що підтверджують догляд за особою з інвалідністю 1 групи, дитиною з інвалідністю або пристарілим; документи, що підтверджують періоди здійснення особою підприємницької діяльності.

  • посвідчення учасника бойових дій/довідку про безпосередню участь в антитерористичній операції;
  • довідку про заробітну плату за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд (додаток 1.2).

Згідно Порядку № 3-1 для призначення пенсії за вислугу років і по інвалідності подаються такі документи:

  • заява про призначення пенсії (додаток 1);
  • грошовий атестат,  або  довідка  про  розмір  грошового забезпечення, і довідка про додаткові види грошового забезпечення, які заявник отримував протягом останніх 24 місяців підряд перед місяцем звільнення з військової служби;  
  • військово-медичні документи про стан здоров'я  звільненої особи (за винятком осіб, які не проходили військово-лікарську комісію);
  • документи про страховий стаж (при призначенні пенсії згідно з пунктом "б" статті 12 Закону ( 2262-12 );  
  • довідка МСЕК про визнання особи особою з інвалідністю;  
  • копія  документа  про  присвоєння  реєстраційного номера облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для  фізичних  осіб,  які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний орган державної податкової служби і мають відмітку у паспорті);
  • довідка ВАТ "Ощадбанк" або інший документ, що підтверджує відкриття рахунку, назву та номер відділення ВАТ "Ощадбанк";
  • копія  паспорта.

Перелік та зразки документів є індивідуальними та потребують уточнення в органах ПФУ.

хххххххх

ВАШ ЧОЛОВІК ПОВИНЕН ОТРИМАТИ СТАТУС УЧАСНИКА БОЙОВИХ ДІЙ:

Згідно Постанови КМУ

від 20 серпня 2014 р. № 413
Київ

Про затвердження Порядку надання та позбавлення статусу учасника бойових дій осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення чи у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України

Підставою для надання особам статусу учасника бойових дій є такі документи ... для осіб, які брали участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, - довідка за формою згідно з додатком 6.

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/413-2014-%D0%BF/paran10#Text

хххххх

Для отримання статусу УБД потрібно зібрати чимало документів, один з яких довідка про участь у бойових діях. 

Розповідаю детально, для чого необхідна така довідка та як її можна отримати:

Саме ця довідка є головною підставою для надання особі статусу УБД. Вона формується командиром військової частини, начальником органу або військового підрозділу.

Також командир (начальник) військової частини (органу, підрозділу) через відповідні підрозділи служб персоналу (кадрових центрів) організовує оформлення та видачу військовослужбовцю таких документів:

  • витяги (копії) бойових донесень;
  • витяги (копії) журналів бойових дій (оперативних завдань, ведення оперативної обстановки);
  • витяги (копії) вахтових журналів;
  • витяги (копії) польотних листів;
  • витяги з наказів про підпорядкування керівнику оперативного штабу з управління війною та про прибуття/вибуття до/з районів бойових дій;
  • витяги (копії) матеріалів спеціальних (службових) розслідувань за фактами отримання поранень, контузій, каліцтв, що були зазнані під час бойових дій.

Своєю чергою, командири військових частин або інші керівники підприємств, установ та організацій впродовж місяця після завершення військового виконання служби зобов’язані подати на розгляд комісії довідку за формою згідно з додатком та документи, передбачені пунктом цього Порядку, які є підставою для надання особам статусу учасника бойових дій.

Тобто довідка про безпосередню участь особи у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією РФ проти України, формується командирами та є підставою для надання особі статусу УБД.

У разі якщо командир не подав документи, військовий може самостійно звернутися до відповідної комісії, а саме: 

  • Міноборони;
  • МВС;
  • Мін’юст;
  • Національна поліція;
  • Національна гвардія;
  • СБУ;
  • Служба зовнішньої розвідки;
  • адміністрація Держприкордонслужби;
  • адміністрація Держспецтрансслужби тощо.

Для цього потрібно зібрати усі документи та взяти у свого командира довідку про участь у бойових діях. Саме такий пакет документів допоможе людині отримати статус учасника бойових дій.

Усі ці документи потрібно надсилати рекомендованим листом з повідомленням або особисто зареєструвати звернення у відповідній комісії.

Відомча комісія ухвалює рішення про надання статусу УБД протягом місяця з дня отримання документів. Посвідчення УБД видають у військовій частині. Якщо подали особисто — у відповідній комісії.

ххххххххх

Перелік документів, які є підставою для надання особі статусу учасника бойових дій (Наказ Міністерства оборони України від 10 листопада 2022 року № 369 “Про затвердження Положення про комісії Міністерства оборони України з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій, учасниками війни та вирішення спірних питань щодо зарахування окремих періодів служби до вислуги років та Інструкції про порядок видачі в Міністерстві оборони України посвідчень учасника бойових дій, нагрудних знаків “Ветеран війни – учасник бойових дій” та листів талонів на право одержання ветеранами війни проїзних квитків з 50-відсотковою знижкою їх вартості“, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 21 листопада 2022 року за № 1441/38777, за № 1441/3878.):

  • довідка про безпосередню участь особи в заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України;
  • не менш як один з таких документів:
    • витяги (копії) бойових донесень;
    • витяги (копії) з журналів бойових дій (оперативних завдань, ведення оперативної обстановки);
    • витяги (копії) з вахтових журналів;
    • копії польотних листів;
    • копії матеріалів спеціальних (службових) розслідувань за фактами отримання поранень, контузій, каліцтв.

Для осіб, які перебували в полоні – матеріали спеціальних (службових) розслідувань за фактом потрапляння в полон або в заручники.

Також до документів додається згода на збір та обробку персональних даних, дві кольорові фотокартки розміром 3×4 см на матовому папері, зображення обличчя має займати 65-70 % фотокартки.

До зазначених документів можуть додаватись інші документи, які містять докази та підтверджують факт виконання особою особисто або в складі військової частини (органу, підрозділу), установи та закладу бойових (службових) завдань.

2.

Держава гарантує виплату одноразової грошової допомоги за будь-яке ушкодження здоров’я (контузія, поранення, обмороження, мінно-вибухова травма, вивих, струс, розтягнення, розрив, перелом, отруєння тощо), отримане при виконанні обов’язків військової служби, зокрема під час захисту Батьківщини, якщо таке ушкодження призвело до встановлення групи інвалідності, або його наслідком стала часткова втрата працездатності без установлення інвалідності (Стаття 16 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей»).

Варто зазначити, що виплата одноразової грошової допомоги можлива як під час проходження служби, так після звільнення зі служби. При цьому врахуй, що виплата одноразової грошової допомоги в разі часткової втрати працездатності без установлення інвалідності здійснюється за умови, якщо ступінь втрати працездатності у відсотках встановлено органами МСЕК протягом трьох місяців після звільнення з військової служби. Часові обмеження щодо встановлення групи інвалідності відсутні (крім військовослужбовців строкової служби, у яких також існує обмеження тримісячним терміном), терміни виплати одноразової грошової виплати законодавчо не визначено.

Виплата допомоги здійснюється після розгляду документів Комісією Міністерства оборони України з розгляду питань, пов’язаних із призначенням і виплатою одноразової грошової допомоги та компенсаційних сум та прийняття рішення щодо призначення одноразової грошової допомоги.

На розмір одноразової грошової допомоги впливає ступінь втрати працездатності, який визначається у відсотках або встановлена група інвалідності, а також причинний зв’язок травми/поранення із військовою службою (пов’язана з виконанням обов’язків військової служби, зокрема із захистом Батьківщини, чи з проходженням військової служби).

  • Якщо ВЛК визначила, що травма, захворювання, поранення чи контузія отримані при «захисті Батьківщини», то одноразову грошову виплату можна отримати як при втраті працездатності, так і при встановленні групи інвалідності.
  • Якщо ВЛК визначила, що травма, захворювання чи поранення отримані при «виконанні обов’язків військової служби», то одноразову грошову допомогу можна отримати як при втраті працездатності, так і при встановленні групи інвалідності.
  • Якщо ВЛК визначила, що травма, поранення, контузія, пов’язані з «проходженням військової служби» (наприклад, нещасний випадок), то одноразову грошову допомогу можна отримати тільки в разі встановлення інвалідності. При встановленні часткової втрати працездатності у відсотках (без встановлення інвалідності) виплату не передбачено.

Розмір виплат залежно від ступеня втрати працездатності та групи інвалідності:

  1. У випадку встановлення ступеня втрати працездатності у відсотках (без установлення інвалідності):
    • розмір допомоги визначається у відсотках, які встановлено органами МСЕК, від 70-кратного прожиткового мінімуму для працездатних осіб;
    • на 1 січня календарного року відповідно до дати, зазначеної в довідці МСЕК (на 1 січня 2023 року прожитковий мінімум становить 2 684 грн.).
      Наприклад, 25 % × 70 × 2 684 = 46 970 грн.
  2. У випадку встановлення групи інвалідності:
    • Розмір допомоги визначається залежно від групи інвалідності та її причинного зв’язку (з виконанням обов’язків військової служби, зокрема із захистом Батьківщини, чи з проходженням військової служби), виходячи з розміру прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на 1 січня календарного року.
    • У 2023 році одноразову грошову допомогу в разі встановлення інвалідності, що пов’язана із захистом Батьківщини чи виконанням обов’язків військової служби визначено в таких розмірах:
      • 1 група інвалідності 400-кратний прожитковий мінімум (1 073 600 грн);
      • 2 група інвалідності 300-кратний прожитковий мінімум (805 200 грн);
      • 3 група інвалідності 250-кратний прожитковий мінімум (671 000 грн).
    • У 2023 році одноразову грошову допомогу у разі встановлення інвалідності, що пов’язана з проходженням військової служби визначено в таких розмірах:
      • 1 група інвалідності 120-кратний прожитковий мінімум (322 080 грн);
      • 2 група інвалідності 90-кратний прожитковий мінімум (241 560 грн);
      • 3 група інвалідності 70-кратний прожитковий мінімум (187 880 грн).

Порядок дій для отримання одноразової грошової допомоги

  1. Пройди МСЕК для визначення ступеня втрати працездатності та/або встановлення групи інвалідності.
  2. Подай до ТЦК та СП, в якому ти перебуваєш на обліку (якщо тебе звільнено зі служби), чи до військової частини (якщо ти продовжуєш службу) наступні документи:
    • заяву для виплати одноразової грошової допомоги у зв’язку з установленням інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності (Додаток 19);
    • завірену копію довідки МСЕК про встановлення групи інвалідності або відсотка втрати працездатності із зазначенням їхнього причинного зв’язку;
    • згоду на обробку персональних даних.
  3. До заяви додай копії:
    • постанови ВЛК щодо встановлення причинного зв’язку поранення (контузії, травми або каліцтва), захворювання;
    • документа, що свідчить про причини та обставини поранення (контузії, травми або каліцтва), зокрема про те, що воно не пов’язане із вчиненням особою кримінального чи адміністративного правопорушення або не є наслідком вчинення нею дій у стані алкогольного, наркотичного чи токсичного сп’яніння, або навмисного спричинення собі тілесного ушкодження. Таким документом може бути акт службового розслідування, довідка про обставини отримання травми, поранення, контузії, яка видається військовою частиною. При встановленні відсотка втрати працездатності або групи інвалідності у зв’язку з захворюванням, такий документ не подається;
    • документа, що посвідчує особу (паспорт громадянина України, тимчасове посвідчення громадянина України, посвідка на постійне проживання, посвідка на тимчасове проживання, посвідчення біженця, посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту), з даними про прізвище, ім’я та по батькові (за наявності) особи і про реєстрацію місця проживання (за наявності);
    • документа, що засвідчує реєстрацію фізичної особи у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, виданого органом доходів і зборів (для фізичної особи, яка через свої релігійні переконання відмовляється від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, офіційно повідомила про це відповідний орган доходів і зборів та має відмітку в паспорті громадянина України, – копію сторінки паспорта з такою відміткою);довідка про банківські реквізити для зарахування коштів.
  4. Вказані документи подаються особисто до центру комплектування та соціальної підтримки (особами, звільненими з військової служби) чи до військової частини (діючими військовослужбовцями). При собі необхідно мати оригінали вказаних документів для засвідчення копій посадовими особами. У разі, якщо немає можливості особистої подачі документів, заяву разом з додатками необхідно направити через найближче відділення «Укрпошти» цінним листом з описом вкладення.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram