Потрібен військовий квиток для університету.

Мені 41. Вступив до університету в магістратуру. Військово-облікових документів немає. Було колись приписне з відміткою знятий з обліку. В університеті взяли розписку, що я принесу їм військовий квиток. Щоб його отримати потрібно звернутися до ТЦК і пройти ВЛК. З університету маю контракт і довідка про те що я є студент денної форми, але за вимогою. В університеті щоб оформити довідку ф-20 потрібен військовий квиток Підкажіть, які є шляхи щоб отримати військовий квиток та оформити в подальшому відстрочку. Оскільки я розумію, що якщо пройти ВЛК, то є великий ризик відразу отримати мобілізаційну повістку і там не дивляться чи ти студент чи ні.

25.09.2023 15:47 710

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
739 відгуків (738 +) (1 -)
Консультацій: 1874
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

Поки не прийняли зміни до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" щодо вікового цензу та обмеження кількості вищих освіт, Ви маєте право на відстрочку. У відповідності до діючих норм законодавства, призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають військовозобов'язані - здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти

Звісно, що без форми-20 вам не видадуть довідку про відстрочку. Але в той же час, законодавством не визначено, що відстрочка надається тільки при наявності форми 20. Тому будь-який документ з ВНЗ, який підтверджує факт навчання на денній формі (в тому числі й контракт та довідка про зарахування на денну форму навчання), надає вам право використати абзац 2 частини 3 статті 23 ЗУ "Про мобілізацію" і уникнути мобілізації.

Алгоритм дій:

1. Написати заяву про надання відстрочки від мобілізації. Заява пишеться своїми словами. 
2. До заяви прикріпити копії наступних документів:
     - контракт;
     - довідка про навчання на денній формі;
     - по можливості студентський квиток;
     - паспорт;
     - код. 
3. Направити в ТЦК цінним листом з описом вкладення, з кур'єрською доставкою.
4. Після отримання підтвердження про вручення листа - взяти оригінали всіх вищеназваних документів і особисто явитись до ТЦК.
5. Пройти ВЛК, отримати штраф за порушення правил військового обліку, і отримати військово-обліковий документ встановленої форми.

Вас не можуть мобілізувати, бо Ви маєте підтвердження щодо навчання на денній формі. В разі виникнення проблем при відвідуванні ТЦК - дзвонити на гарячу лінію Міністерства оборони України. Пояснити всю ситуацію. Додзвонитися важко, але можна. Тел. 0-800-50-04-42 додаткові телефони за посиланням на сайті Міністерства оборони: https://www.mil.gov.ua/kontakti/garyacha-liniya.html

Ваш дзвінок зареєструють, назвуть номер звернення. Запишіть його. Через деякий час (узгоджений при реєстрації скарги) передзвоніть, назвіть номер свого звернення і дізнаєтесь про результати розгляду скарги.

 І не варто затягувати це питання. Бо якщо приймуть зміни до законодавства, то не отримаєте відстрочку навіть за наявності форми-20. А так, принаймні на 6 місяців убезпечите себе від мобілізації.

.

Якщо щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram