Хто мобілізованого направляє на МСЕК?

Доброго дня,
Я мобілізований, обмежено придатний у військовий час(є висновок ВЛК і запис у військовому квитку стаття 31.б, це було рік назад).
Наднях проходив огляд у місцевого окуліста і він направив в обласну поліклініку де я отримав виписку. З його слів згідно неї мені може бути пизначена група інвалідност на це є обєктивні причини .( ця хвороба з дитинства).
Убд не маю, в будь яких бойових діях участі не приймав, хвороба з службою не повязана. Раніше просто не знав що можу отримати групу.

Чи можу я звернутись до сімейного лікаря за місцем прописки і подати документи на МСЕК?
Чи потрібні якісь направлення з військової частини?

01.10.2023 16:34 533

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
147 відгуків (146 +) (1 -)
Консультацій: 736

Вітаю!

Медико-соціальна експертна комісія (МСЕК) — спеціальний заклад в системі охорони здоров’я, що проводить медико-соціальну експертизу особам, які звертаються для встановлення:

  • групи інвалідності (І,ІІ,ІІІ група);
  • відсотку втрати працездатності;
  • потреби в протезуванні;
  • індивідуальної програми реабілітації особи з інвалідністю;
  • медичних показань на право одержання спеціального автотранспорту.

Вам потрібно пройти МСЕК у випадку, якщо у Вас в наслідок захворювання відбулась значна втрата працездатності та загалом фізичне чи психічне здоров’я зазнало змін. У тому числі, якщо є підозра на набуття групи інвалідності.

Щоб пройти МСЕК, Вам потрібно отримати направлення. Ваші дії:

  1. Якщо Ви проходите стаціонарне лікування, за направленням на МСЕК (ф. 088/0) треба звертатися до свого профільного лікуючого лікаря (якщо лікувався з приводу травми – до травматолога, якщо з приводу поранення – до хірурга або до травматолога (залежно від ураження кісток скелету), якщо з приводу серцево-судинних захворювань – до кардіолога, проблеми з очками - до офтальмолога тощо).
  2. Якщо Ви діючий військовослужбовець, то маєте звернутися з рапортом щодо проходження МСЕК до безпосереднього командира. Після розгляду такого рапорту командир в/ч надасть Вам дозвіл на залишення військової частини для проходження МСЕК.

хххххххх

Зразок рапорту (переробити під себе):

Командиру за безпосереднім підпорядкуванням


Р А П О Р Т
Я, ПІБ, посада, звання, військової частини № згідно постанови військово-лікарської комісії №___ від _______ є непридатним до військової служби, стан мого здоров’я не дозволяє здійснювати обов’язки військової служби. Керуючись Положенням про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 03 грудня 2009 року №1317 та з метою встановлення групи інвалідності/визначення відсотку втрати працездатності/визначення потреби в протезуванні прошу видати мені у встановленому порядку направлення на медико-соціальну експертну комісію.

Додатки
1. Копія постанови військово-лікарської комісії №_____ від_______202_р.
2. Інші підтверджуючі документи (за наявності).
202_ року (підпис) (Прізвище та ініціали)

хххххххх

Для проходження обстеження МСЕК, у тебе мають бути такі документи:

  • Направлення на МСЕК (форма ф. № 088/о);
  • паспорт або ID картка з витягом з Єдиного державного демографічного реєстру щодо реєстрації місця проживання
  • копія ідентифікаційного коду;
  • військовий квиток або посвідчення офіцера (копія);
  • військово-облікові документи (довідка про проходження військової служби, витяг з послужного списку) або їхні копії;
  • свідоцтво про хворобу або довідка ВЛК, або витяг з протоколу засідання штатної ВЛК про встановлення причинного зв’язку захворювань, травм (поранень, контузій, каліцтв);
  • медична документація, оригінали (виписки з амбулаторної карти ф. 025/о, виписки з історії хвороби стаціонарного хворого ф. 027/о, результати лабораторних, інструментальних, променевих обстежень, консультативні висновки профільних обласних спеціалістів тощо) та амбулаторна картка хворого;
  • у випадку, якщо ти є учасником ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС (або особою, яка потерпіла від Чорнобильської катастрофи, чи постраждала від радіоактивного опромінення внаслідок будь-якої аварії):
    • посвідчення учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС (посвідчення потерпілого від Чорнобильської катастрофи або посвідчення учасника ліквідації ядерних аварій відповідної категорії або посвідчення потерпілого від радіаційного опромінення) відповідної категорії;
    • експертний висновок міжвідомчої експертної комісії з установлення причинного зв’язку хвороби, інвалідності та смерті з дією іонізуючого випромінення та інших шкідливих чинників внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС про причинний зв’язок захворювання з Чорнобильською катастрофою.
  • копія витягу з наказу командира військової частини про виключення зі списків особового складу частини / звільнення з військової служби (за наявності);
  • довідка про обставини травми (за потреби);
  • посвідчення УБД (за наявності);
  • копія трудової книжки (за наявності).
    • При проходженні МСЕК потрібно мати з собою оригінали зазначених документів.

      По закінченню обстеження, видається довідка про встановлення групи інвалідності із зазначенням причинного зв’язку інвалідності або зазначається ступінь втрати професійної працездатності.

    ПОТРІБНО ОТРИМАТИ У СВОГО ЛІКАРЯ НАПРАВЛЕННЯ НА МСЕК (форма ф. № 088/о).

    Якщо подобається, тисни кнопку
    Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
    Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
    І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

    Підписатися в Facebook

    Підписатися в Instagram

    Підписатися в Telegram