Я ФОП йду в армію на контракт


Чи можу я, працюючи фізичною особою - підприємцем залишити працюючим бізнес і підписати контракт в армії на 3 роки? Мені потрібно щоб мій ФОП був діючий. Що для цього потрібно зробити?

11.10.2023 10:28 787

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
734 відгука (733 +) (1 -)
Консультацій: 1857
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Відповідь на це питання шукаємо в Законі України "Про військовий обов’язок і військову службу".

У відповідності до частини 3 статті 39 Закону, За громадянами України, які призвані на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, або прийняті на військову службу за контрактом, у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану на строк до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію, не припиняється державна реєстрація підприємницької діяльності фізичних осіб - підприємців. У разі непровадження ними підприємницької діяльності у період проведення мобілізації нарахування податків і зборів таким фізичним особам - підприємцям не здійснюється.

Таким чином, Ви можете укласти контракт на три роки, і при цьому залишатися діючим ФОПом. Ви запитуєтеЩо для цього потрібно зробити? - нічого особливого робити непотрібно. Вам не Ви маєте право перебувати на військовій службі за контрактом і одночасно займатися підприємницькою діяльністю - аж до моменту закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію.

В той же час, слід звернути увагу на Закон України "Про запобігання корупції". У відповідності до підпункту "г" пункту 1 частини 1 статті 3 Закону, суб’єктами, на яких поширюється дія даного закону, є також військові посадові особи ЗСУ.  Збройних Сил України. Тобто не можна бути одночасно ФОПом і військовою посадовою особою.

У відповідності до частини 12 статті 6 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу", військові посадові особи - це військовослужбовці, які обіймають штатні посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських обов’язків, або які спеціально уповноважені на виконання таких обов’язків згідно із законодавством. Тобто вам під час перебування на військовій службі не можна здійснювати організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські обов`язки, а якщо Ви їх здійснюте- то вам не можна бути ФОПом.

Що таке організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські обов`язки? У відповідності до рішення Національного агентства з запобігання корупції (НАЗК) від 30.09.2016 року № 57, адміністративно-господарські функції (обов’язки) - це обов`язки з управління або розпорядження державним, комунальним майном (установлення порядку його зберігання, переробки, реалізації забезпечення контролю за цими операціями тощо). Такі повноваження в тому чи іншому обсязі є у начальників планово-господарських, постачальницьких, фінансових відділів і служб, завідуючих складами, магазинами, майстернями, ательє, їх заступників, керівників відділів підприємств, відомчих ревізорів та контролерів тощо. Організаційно-розпорядчі функції (обов`язки) - це обов`язки щодо здійснення керівництва галуззю промисловості, трудовим колективом, ділянкою роботи, виробничою діяльністю окремих працівників на підприємствах, в установах чи організаціях незалежно від форм власності. Такі функції виконують, зокрема, керівники міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, державних, комунальних підприємств, установ або організацій, їхні заступники, керівники структурних підрозділів.

Звідси робимо висновок, що організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські обов`язки в ЗСУ виконує люба посадова особа (наприклад, командир будь-якого підрозділу, чи його заступник). Звичайний військовослужбовець, що не перебуває на посаді командира (заступника командира) - не порушує умови законодавства, визначені Законом України "Про запобігання корупції", а отже має право суміщати службу в армії з зайняттям підприємницькою діяльністю

.

Якщо щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram