Відрахування з ВНЗ, повернення коштів

Доброго дня, я поступив на навчання у ВНЗ на контрактній основі з 2 жовтня, за цей час не зміг приступити до навчання, а 10 жовтня мені прислали фото документу про відрахування. Як мені бути і чи можливо повернути кошти які я заплатив за навчання?

13.10.2023 12:05 643

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
245 відгуків (244 +) (1 -)
Консультацій: 789
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне 

Порядок відрахування, переривання навчання, поновлення й переведення осіб, які навчаються чи навчалися в закладах вищої освіти, регулюється чинним законодавством, а саме типовим Положенням про порядок переведення, відрахування та поновлення студентів вищих закладів освіти (наказ Міносвіти України N 245 від 15.07.96). Враховуючи норми зазначеного Положення, вищі навчальні заклади затверджують свої положення, інструкції про відрахування поновлення та переведення студентів.

Відповідно до типового Положення про порядок переведення, відрахування та поновлення студентів вищих закладів освіти (наказ Міносвіти України N 245 від 15.07.96), студент може бути відрахований з вищого закладу освіти:
- за власним бажанням;
- у зв'язку з переведенням до іншого вищого закладу освіти;
- за станом здоров'я на підставі висновку ЛКК;
- за академічну неуспішність. 

Кожний ВНЗ у своєму особистому Положенні також може зазначати додаткові підстави для відрахування, такі як неявка на заняття протягом 10 днів після початку занять і не сповіщення про наявність поважної причини для цього; порушення встановлених Правил внутрішнього розпорядку; порушення умов договору.

Отже, по-перше, потрібно розуміти яка підстава для відрахування була у вашому випадку для визначення ваших подальших дій, якщо Ви маєте бажання продовжити навчання.

Якщо, наприклад, відрахування було за академічну заборгованість, то можна подати заяву на ім’я ректора ВНЗ, в якій пояснити поважні причини такої заборгованості, причини претендування на продовження навчання. Її мають розглянути впродовж двох тижнів. Але, при цьому слід звернути увагу, що поновлення студентів на перший курс вищих закладів освіти забороняється. Ректор (директор) вищого закладу освіти має право поновити на другий курс студентів, які були виключені з першого курсу, за умови ліквідації ними академічної заборгованості до початку навчальних занять.

По-друге, у разі зарахування на навчання за контрактною формою за рахунок коштів фізичних або юридичних осіб  укладається договір між ВНЗ та фізичною або юридичною особою, яка замовляє платну освітню послугу для себе або для іншої особи, беручи на себе фінансові зобов’язання щодо її оплати. При укладанні договору зобов'язання на себе беруть три сторони - Університет, Студент та Замовник. Тобто, ВНЗ зобов'язується забезпечити освіту студенту, студент зобов'язується виконувати програму навчання, замовник зобов'язується своєчасно оплачувати витрати на навчання Студента.

Питання оплати вартості навчання і повернення коштів у разі відрахування регулюються договором, який укладався з ВНЗ при вступі. Тобто в договорі  відображаються умови повернення/неповернення внесених авансових коштів за навчання. 

Якщо в договорі прописано, що плата за навчання в разі відрахування студента з певних причин не повертається, це не буде порушенням з боку ВНЗ, адже такі умови були узгоджені під час підписання договору. Якщо договором передбачені умови повернення коштів в разі відрахування, то гроши Вам повинні будуть повернути у спосіб, який зазначений в пункті договору. 

Отже, Вам слід з’ясувати причину відрахування з ВНЗ, якщо Ви не плануєте переривати навчання,  та ознайомитись з умовами договору щодо можливості повернення коштів за навчання, якщо Ви не маєте намір продовжувати та поновляти навчання. 

Якщо у Вас є уточнюючі або додаткові питання, можете написати на електронну пошту pravoizachita@gmail.com

Успіхів Вам!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram