Приватизація квартири

Як її приватизувати квартиру? Ордер отримав покійний батько у 1979 році. Від самого народження я зареєстрована в цій квартирі. Під час оформлення спадщини мені стало відомо, що квартира не приватизована, ордер на службове житлове приміщення виданий підприємством, що нині перебуває у комунальній власності. Квартира виведена з балансу цього підприємства, на якому вона перебувала. Тобто вона вже не службова. Які мої подальщі кроки, аби приватизувати цю квартиру?
13.10.2023 12:17 270

Консультація виконавця

Неля Романенко
Юрист
У сервісі: 9 місяців
52 відгука (52 +) (0 -)
Консультацій: 143
Топ 3 спеціалізації:
  • Кримінальне право
  • Військове право
  • Розлучення подружжя

Доброго дня!

Статтею 1216 Цивільного кодексу України визначено, що .

 усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (стаття 1218 ЦК України).

За змістом статей 1, 3, 8 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» приватизація державного житлового фонду 

Наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України № 396 від 16 грудня 2009 року затверджено Положення про порядок передачі квартир (будинків), жилих приміщень у гуртожитках у власність громадян, яким визначено порядок передачі квартир багатоквартирних будинків, одноквартирних будинків, жилих приміщень у гуртожитках, кімнат у квартирах та одноквартирних будинках, де мешкають два і більше наймачів, які використовуються громадянами на умовах найму, у власність громадян. Таким чином, для проведення процедури приватизації 

У свою чергу, у частині п`ятій пункту 13 постанови Пленуму Верховного Суду України від 22 грудня 1995 року № 20 «Про судову практику у справах за позовами про захист права приватної власності» зазначено, що  спадкоємці вправі вимагати визнання за ними права власності на неї лише в тому разі, коли наймач звертався з належно оформленою заявою про це до відповідного органу приватизації або власника державного чи громадського житлового фонду, однак вона не була розглянута в установлений строк або в її задоволенні було незаконно відмовлено за наявності підстав і відсутності заборон для передачі квартири наймачеві.

 У разі, коли громадянин, який висловив волю на приватизацію займаної ним квартири, помер до прийняття компетентним органом рішення про приватизацію, але не пізніше місяця з дня одержання заяви, до його спадкоємців у порядку спадкування переходить право вимагати визнання за ними права власності на таку квартиру.

  1. на час відкриття спадщини квартира була місцем постійного проживання спадкодавця або він зберігав право користування нею;
  2. спадкодавець подав у встановленому порядку заяву про її приватизацію, однак квартира безпідставно не була передана йому у власність
  3. спадкодавець подав у встановленому порядку заяву про її приватизацію, однак помер до прийняття компетентним органом рішення про приватизацію.

З метою прийняття спадщини на неприватизовану квартиру після смерті спадкодавця, який за життя встиг звернутися до органу приватизації з належно оформленою заявою, але помер до вирішення питання відповідним державним органом про її приватизацію, необхідно 

Оскільки відсутні правовстановлюючі документи на квартиру (розпорядження органу приватизації та свідоцтво про право власності на житло), 

Отримавши відмову нотаріуса, спадкоємцю необхідно  з позовною заявою про визнання права власності на майно в порядку спадкування.

Відповідачем по цій справі виступатиме орган місцевого самоврядування, третьою особою можна залучити орган приватизації, до якого спадкодавець звертався з належно оформленою заявою.

Які потрібні документи

  1. паспорт та ідентифікаційний номер Позивача;
  2. свідоцтво про смерть спадкодавця;
  3. заяву про прийняття спадщини;
  4. витяг про реєстрацію в спадковому реєстрі;
  5. ордер на право зайняття квартири;
  6. постанову нотаріуса про відмову у вчиненні нотаріальних дій;
  7. докази звернення спадкодавця до органу приватизації (зокрема, належним чином оформлена заява на приватизацію, технічний паспорт на квартиру і т.д.)
  8. квитанцію про сплату судового збору.

У випадку неможливості надати заяву спадкоємця до органу приватизації, до позовної заяви необхідно надати 

Судова практика з даного питання.

Один з належних доказів є звернення до органу приватизації з належно оформленою заявою, тобто процедура приватизації квартири повинна бути розпочата.

Про це зазначає 07 жовтня 2019 року Верховний Суд, переглядаючи рішення у справі № 752/6593/18.

У цій справі Верховний суд пояснив, що, якщо  громадянин, який висловив волю на приватизацію займаної ним квартири, помер до прийняття компетентним органом рішення про приватизацію, але після збігу встановленого частиною третьою статті 8 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» строку, до його спадкоємців у порядку спадкування переходить право вимагати визнання за ними права власності на таку квартиру.

Аналогічна правова позиція була раніше викладена у постанові ВСУ від 11 грудня 2013 року у справі № 6-121цс13, у Постанові ВСУ від 09.02.2018 р. у справі № 719/179/17  та у Постанові ВСУ від 27 березня 2019 року у справі № 669/629/16-ц.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram