Право на відстрочку від мобілізації коли один з батьків має інвалідність II групи

Доброго дня. Чи має право на відстрочку від мобілізації чоловік, якщо мати має інвалідність ii ступеня ( цукровий діабет), батько пенсіонер, рідних братів та сестер немає, повнолітніх дітей ( онуків) немає, але є дружина.
13.10.2023 13:05 500

Консультація виконавця

Богдан Пересада
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
299 відгуків (298 +) (1 -)
Консультацій: 995
Топ 3 спеціалізації:
  • Військове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Доброго дня.

 

Відповідно до абзацу одинадцятого частини першої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (далі – Закон), не підлягають мобілізації військовозобов’язані:

«які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати».

 

Тобто, для того аби не підлягати мобілізації, потрібно щоб не було інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону утримувати вашу маму.

Такими особами можуть бути:

  • чоловік мами;
  • повнолітні діти мами;
  • батьки вашої мами.

 

  1. чоловік мами (ваш батько)

 

Ви зазначили, що він є пенсіонером.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» непрацездатні громадяни - особи, які досягли встановленого цим Законом віку, що дає право на призначення пенсії за віком, у тому числі на пільгових умовах, та дострокової пенсії, або особи з інвалідністю, у тому числі діти з інвалідністю, а також особи, які мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника відповідно до закону.

Тобто, в даному випадку він не є «іншою працездатною особою».

 

  1. повнолітні діти мами

 

Ви зазначили, що братів та сестер немає.

 

  1. батьки вашої мами

 

У певних випадках, вони можуть бути зобов’язані утримувати її, однак, якщо, наприклад, вони є пенсіонерами, то вони не входять в число «інших працездатних осіб».

 

Наявність у вас дружини не перешкоджає отриманню відстрочки.

 

Як правило, військкомати наразі окрім довідки МСЕК/пенсійного особи з інвалідністю та свідоцтва про народження (вашого), просять також документи про відсутність інших працездатних повнолітніх дітей у особи з інвалідністю: «витяг з реєстру актів цивільного стану щодо відсутності інших працездатних дітей у особи з інвалідністю» та акт встановлення факту здійснення догляду (можна отримати як при виїзді за кордон, в тому ж порядку).

Проблема в тому, що РАЦСи таких витягів не видають.

Для отримання такого витягу потрібно звертатись до РАЦСу із листом у якому просити надану таку інформацію або ж із адвокатським запитом з вимогою надати таку інформацію.

Бажано підготувати:

  • заяву на відстрочку
  • свідоцтво про народження ваше
  • документи щодо інвалідності мами
  • відповідь РАЦСу щодо відсутності у мами інших повнолітніх дітей
  • документи на підтвердження отримання пенсії батьком (його пенсійне)
  • акт встановлення факту здійснення догляду**

 

**Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю І чи ІІ групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням.

Такий порядок складення Акту передбачено Постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 р. № 57 «Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України».

Акт, як правило, використовується при виїзді за кордон, якщо не однакове місце реєстрації проживання, але військкомати також просять цей акт. За можливості його краще отримати.

 

На мою думку, за описаних вами обставин у вас є право на отримання відстрочки від мобілізації.

 

Якщо будуть додаткові питання чи уточнення пишіть в телеграм 0995325351.

 

Буду вдячний за залишений відгук.

Бажаю Вам всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram