Придатність до війської служби з рядом захворювань

У чоловіка постійні болі у попереку, 2-3 рази на місяць у нього запалення і він не може без допомоги розігнутися, тягне ліву ногу. Були на обстежені та робили МРТ. Чи при наявності такого діагнозу придатний чоловік до військової служби:
1) Поперековий відділ хребта має збережений лордоз.
2) В тілі L1 хребця виявлено округлу ділянку з гіперінтенсивним сигналом на T2WI, T1WI, T2fs діаметром 5,6 мм (гемангіома). В тілі L5 хребця виявлено округлу ділянку з гіперінтенсивним сигналом на T2WI, T1WI, гіпоінтенсивним сигналом на T2fs діаметром 4,0мм (гемангіома).
3) Міжхребцеві диски:
На рівні L3-L4 дифузна з форамінальним акцентом ліворуч протрузія глибиною до 3,0мм.
На рівні L4-L5 дифузна з форамінальним акцентом ліворуч протрузія, з надривом фіброзного кільця глибиною до 3,0мм.
На рівні L5-S1 на фоні крайових остеофітів визначається дифузна з форамінальним акцентом ліворуч протрузія глибиною до 3,3мм, котра компремує дуральний мішок, нервовий корінець ліворуч, звужує лівий м/х отвір.
4) Дуговідросткові суглоби: з ознаками артрозу.
Висновок: МР-ознаки дегенеративно-дистрофічних змін поперекового відділу хребта, ускладнених протрузіями L3-L4, L4-L5, L5-S1 м/х дисків. Гемангіома тіла L1 хребця. Артроз дуговідросткових суглобів. Субхондральні зміни структури тіл L5-S1 хребців за типом Modic І-II.
16.10.2023 19:19 2478

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Адвокат Київ
У сервісі: 4 роки
763 відгука (762 +) (1 -)
Консультацій: 1943
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий вечір.

ВЛК визначає ступінь придатності до військової служби на підставі порівняння існуючих у військовозобов'язаного захворювань з Розкладом хвороб Наказу МОУ № 402. Тому будемо також порівнювати наявні проблеми з тими визначеннями, що наведені у Розкладі хвороб. При цьому переважна більшіть статей Розкладу хвороб поділяється на такі пункти:

а) - Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку;
б) - Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально;
в) - Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально;
г) - Придатні до служби.

При цьому, як зазначено в пункті 20.4., За статтями (пунктами статей) Розкладу хвороб, що передбачають індивідуальну оцінку непридатності до військової служби або обмежену придатність осіб, які пройшли медичний огляд за графами II, III, ВЛК приймає одну з таких постанов:
- "непридатний до військової служби в мирний час, обмежено придатний у воєнний час";
- "обмежено придатний до військової служби".

У воєнний час за статтями (пунктами статей) Розкладу хвороб, що передбачають індивідуальну оцінку придатності або обмежену придатність до військової служби осіб, які пройшли медичний огляд за графами II, III, ВЛК приймає постанову "придатний до військової служби".

Таким чином, в воєнний час за статтями з пунктом "б" ВЛК встановить обмежену придатність, а за статтями з пунктом "в" ВЛК встановлює повну придатність до служби.

Тепер по порядку:

1. Лордоз - це фізіологічний або патологічний вигин хребта, при якому його опуклість звернена вперед. Це стаття 64 Розкладу хвороб. У відповідності до "Пояснень щодо застосування статей Розкладу хвороб", до пункту «в» статті 64 належить міжхребцевий остеохондроз з больовим синдромом. Ознаками клінічного прояву остеохондрозу є порушення статичної функції ураженого відділу хребта - випрямлення шийного (поперекового) лордозу або утворення кіфозу, поєднання локальних лордозу та кіфозу замість рівномірного лордозу. Больовий синдром повинен бути підтверджений неодноразовими зверненнями по медичну допомогу та лікуванням

Таким чином, лордоз - це стаття 64-в, тобто придатний до служби.

2. Гемангіоми тіл хребців - це доброякісне новоутворення. Більшість гемангіом хребців розташовані або в грудному (85% випадків) та поперековому відділах хребта. У вас вони виявлені саме в поперековому відділі. За активністю існує два типи гемангіоми хребців: агресивна та неагресивна. Агресивна форма діагностується, якщо новоутворення швидко розростається, приводячи до компресійного синдрому, викликаючи біль та переломи хребців. Неагресивні пухлини хребта розвиваються дуже повільно, а симптоми проявляються рідко. Якщо утворення невелике, то з часом воно може зникнути само по собі. Вважається, що розмір гемангіом до 1 см не є небезпечним для організму і не підлягає спеціальному лікуванню.У вас дві гемангіоми 5,6 мм. та 4 мм., тобто поодинокі гемангіоми.

Формально, доброякісне утворення (в тому числі і гемангіоми) - це стаття 10 Розкладу хвороб, при цьому до пункту "б" відносяться гемангіоми розміром 1 см. та більше, а також ті новоутворення які ускладнюють носіння військової форми одягу, взуття або спорядження.  До пункту "в" відносяться новоутворення при яких симптоми захворювання не прогресують. При цьому поодинокі гемангіоми, що не ускладнюють носіння військової форми одягу, взуття або спорядження, не дають підстав для застосування цієї статті.

Тому за діагнозом "гемангіома" вам або встановлять статтю 10-в, тобто придатний до служби, або взагалі проігнорують це захворювання і нічого не запишуть в постанові.

3. Протрузії - це стаття 64 Розкладу хвороб. У відповідності до "Пояснень щодо застосування статей Розкладу хвороб", до пункту «г» статті 64 належать протрузії міжхребцевих дисків. Тобто протрузії - це стаття 64-г, що означає "придатний до служби".

4. Артроз дуговідросткових суглобів. Артроз - це стаття 61 Розкладу хвороб. Але у вас лише з ознаками артрозу, тобто навіть без визначення ступеню артрозу. Це означає початкову стадію захворювання, і фактично унеможливлює застосування Розкладу хвороб. Навіть при застосуванні Розкладу хвороб скоріше за все буде встановлено пункт "г" статті 61: "за наявності об’єктивних даних без порушень функцій". Як відомо, стаття 61-г означає винесення постанови ВЛК "придатний до служби". При цьому саме артроз дуговідросткових суглобів є причиною постійних больових відчуттів.

5. Дегенеративно-дистрофічні зміни поперекового відділу хребта. У відповідності до "Пояснень щодо застосування статей Розкладу хвороб", до пункту «б» статті 23 належать поєднання виражених дегенеративно-дистрофічних змін у хребті з незначно вираженими неврологічними розладами. У вас ніде не вказано про наявність неврологічних розладів, проте це єдиний шанс отримати хоча б обмежену придатність. Тому можна спробувати отримати консультацію та обстеження у невролога. Але при цьому слід зауважити, що статтю 23-б можна буде застосувати тільки в тому випадку, якщо у вас діагностують виражені дегенеративно-дистрофічні зміни. А у вас поки що лише ознаки дегенративно-дистрофічних змін. Тому можливо слід повторно звернутися до тієї медичної установи, яка видала вам цей діагноз, і задати питання: наскільки близько ваші зміни в хребті до того щоб їх визнали "вираженими". Можливо, слід звернутися до ще однієї медичної установи для проведення повторного МРТ поперекового відділу хребта. 

Отже, загальний висновок:  за всіма захворюваннями з пункту 1 по пункт 4 включно вердикт ВЛК буде однозначний: придатний до служби. Невеличкий шанс на отримання висновку про обмежену придатність я вбачаю лише за діагнозом "дегенеративно-дистрофічні зміни хребта". Але для цього необхідно провести певні дії, про які я вказав в пункті 5 консультації

.

Якщо щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram