Легалізація бізнесу в Україні

Дорого часу доби. Систематично здійснюю продаж різного роду товарів, відправляючи покупцям новою поштою і отримую кошти на власну карту від нова пей.
Хочу зареєструватись як ФОП і легально продавати. Після відкриття мною ФОП, якщо податкова виявить, що я до відкриття ФОП займався продажами і отримував дохід, які для мене наслідки? Чи краще на якогось родича відкрити і не переживати? Хотів в би на себе звичайно.
Дякую.

17.10.2023 22:25 518

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
245 відгуків (244 +) (1 -)
Консультацій: 789
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне

Відповідно до умов законодавства, будь-яка діяльність, за яку людина отримує прибуток, має бути задекларована та оподаткована.  Тобто будь-яка особа, яка займається підприємницькою діяльністю, повинна бути офіційно зареєстрована та оформлена.

За діяльність без державної реєстрації як ФОП передбачений штраф у розмірі 340 грн (п.117.1 ст.117 ПКУ).
За неподання податкової звітності за періоди здійснення такої діяльності — штраф 340 грн, за кожне таке неподання або несвоєчасне подання (п.120.1 ст.120 ПКУ).

Тобто, те, що кожна діяльність, яка має ознаки підприємницької та приносить дохід, має бути належним чином зареєстрована та підлягає оподатковуванню, це зрозумілий факт. 

Що стосується здійснення підприємницької діяльності без належного оформлення за попередні періоди, то слід звернути увагу на наступне.

Відповідно до законодавства України, державні податкові органи не мають повноважень здійснювати перевірку повноти сплати податків з доходів громадян. Таке право податкова може отримати лише у судовому порядку. 

Це також стосується отримання доступу до інформації про рух коштів на  рахунках у банках, оскільки через особливості збереження банківської таємниці фіскальні органи  можуть отримати розширені відомості про наявність та рух коштів на рахунках платника податків у банках лише за рішенням суду, що прямо передбачено положеннями п. 73.4 Податкового кодексу України. Законодавство зобов'язує банки та небанківські установи проводити фінансовий моніторинг, тобто перевіряти суть угоди в момент її здійснення, а також сумісність економічної активності та сум документально підтверджених доходів, але не зобов’язує передавати податковій дані щодо руху коштів фізичної особи.  

Якщо ж жодних перевірок та розслідувань щодо громадянина не ведеться, і його операції за рахунком не викликають питань у фінансового моніторингу банку, то податкова не отримає жодної інформації щодо руху коштів за його картковим рахунком. 

Нова пошта на запити податкової також не надає інформацію щодо здійснених операцій фізичними особами, тільки на підставі рішення суду.

Отже, податкова не може за власною ініціативою Вас перевіряти та дізнатися про те, що до відкриття ФОП Ви займалися продажами і отримували дохід. 

Тож майже єдиним способом для податкової дізнатись про ведення незареєстрованої діяльності є скарга покупця чи клієнта. Тобто, якщо, наприклад, не погодились на повернення товару, надали неякісну послугу і відмовились повертати кошти, виник конфлікт з покупцем, то покупець може звернутися зі скаргою до податкової і це буде приводом на проведення перевірки. 

Тим більше що відповідальність за підприємництво без реєстрації передбачена тільки в тому випадку, якщо факт комерційної діяльності буде доведений. Процедура притягнення до відповідальності передбачає складання протоколу, в якому має бути зафіксовано обставини систематичності та мети отримати прибутку і вказівкою на докази. Всі сумніви тлумачаться на користь особи.

Таким чином, Ви можете спокійно реєструвати ФОП на себе без залучення родичів. Відкриття ФОП саме на Вас ніяк не впливає на виявлення фактів вашої попередньої діяльності без реєстрації. 

Для оформлення ФОП потрібно мати паспорт та ідентифікаційний код. Зареєструватися можна через застосунок  "Дія, маючи електронний цифровий підпис.

Щоб відкрити ФОП онлайн на порталі "Дія" необхідно:

- Авторизуватися в особистому кабінеті на порталі "Дія" за допомогою електронного підпису.
- Знайти послугу "Автоматична реєстрація ФОП".
- Заповнити онлайн-форму на отримання послуги.
- Підписати електронним підписом та надіслати.
Заповнену заяву буде перевірено та автоматично надіслано до ЄДР для проведення державної реєстрації в автоматичному режимі без участі державного реєстратора.

Якщо Ви обрали систему оподаткування (як загальну, так і спрощену), то відповідні позначки проставляються в заяві про державну реєстрацію. Заява автоматично буде направлена до податкової за місцем вашої реєстрації або за місцем провадження господарської діяльності.

На порталі "Дія" можна пройти короткий опитувальник. Він допоможе визначитися з системою оподаткування та одразу покаже відсотки, які Ви будете сплачувати.

Також перед реєстрацією обовʼязково потрібно обрати види діяльності (КВЕД), їх кількість необмежена. Тому можна обирати кілька КВЕД, які максимально підходять до вашого виду діяльності.

Щодо вибору групи, то якщо основний вид діяльності торгівля, то можна обрати ФОП на спрощеній системі 2 групи. ФОП на 2 групі може займатися імпортом товарів (тут обмежень немає). Якщо основний вид діяльності послуги фізособам, можна теж обрати  2 групу. 

Якщо Ви будете надавати послуги юридичним особам та експортувати послуги (наприклад, працюєте із замовниками фізособами з-за кордону), то потрібно відкривати ФОП третьої групи на спрощеній системі оподаткування (5%).

Після появи запису про реєстрацію ФОП в Єдиному державному реєстрі Ви можете впродовж двох робочих днів отримати виписку з реєстру в кабінеті в Дії. Ця виписка є повноцінним документом та свідчить про провдення державної реєстрації. Документ можна буде роздрукувати та використовувати.

Якщо у Вас є уточнюючі або додаткові питання, можете написати на електронну пошту pravoizachita@gmail.com

Будемо вдячні за відгук щодо отриманої консультації.

Успіхів Вам!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram