Резидент Дія Сіті.Повернення фіндопомоги від юридичної особи

Резидент Дія Сіті в 2023 році надав поворотну короткострокову фінансову допомогу пов`язаній юридичній особі, строк повернення якої не настав в звітному періоді, з суми фіндопомоги буде сплачено ПнВК 9%, сума фіндопомоги буде повністю повернута від пов`язаної особи в 2024 році в наступному звітному періоді, чи має право резидент Дія Сіті вказати в майбутньому суму повернутої фіндопомоги в податковій декларації в 40 графі і зменшити свої податкові зобов`язання за 2024рік?
18.10.2023 15:32 310

Консультація виконавця

Ігор Бутник (ПП АФ "НІКО")
Аудитор
У сервісі: 5 років
59 відгуків (59 +) (0 -)
Консультацій: 213
Топ 3 спеціалізації:
  • Бухгалтерський облік
  • Податкове право
  • Корпоративне право

     Вітаю!

    Так, Ви маєте таке право. Згідно пп. 137.10.5. п. 137.10. статті 137 Податкового кодексу України, якщо резиденту Дія Сіті - платнику податку на особливих умовах повністю або частково повернуті (у тому числі після завершення 12-місячного строку або 365-денного строку (строку, визначеного у висновку центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику економічного розвитку, на перевищення строків розрахунків, визначених законодавством) кошти або майно, раніше надані платником податку за результатами здійснення операції, за якою резидент Дія Сіті - платник податку на особливих умовах визначив суму податкових зобов’язань та сплатив відповідну суму до бюджету, сплачений податок у відповідній сумі відображається резидентом Дія Сіті - платником податку на особливих умовах як зменшення податкових зобов’язань у податковій декларації за податковий (звітний) період, в якому резиденту Дія Сіті - платнику податку на особливих умовах повернуто кошти або майно.

    Для цілей вказаного вище підпункту повернення резиденту Дія Сіті - платнику податку на особливих умовах коштів або майна включає також: а) погашення заборгованості, що виникла за операціями із сплати резидентом Дія Сіті - платником податку на особливих умовах коштів (надання майна, виконання робіт, надання послуг) особам, які не є резидентами Дія Сіті - платниками податку на особливих умовах, за якими резидент Дія Сіті - платник податку на особливих умовах визначив суму податкових зобов’язань та сплатив відповідну суму до бюджету;б) повернення коштів (майна), що були сплачені (передане) у зв’язку із вкладенням в об’єкти інвестицій, розташовані за межами території України, а також одержання коштів (майна) від продажу (іншого відчуження) таких об’єктів інвестицій або як компенсації (відшкодування) їх вартості, за умови що під час здійснення операцій з вкладення коштів (майна) в такі об’єкти інвестицій резидент Дія Сіті - платник податку на особливих умовах визначив суму податкових зобов’язань та сплатив відповідну суму до бюджету.

    Кошти та/або майно вважаються повернутими резиденту Дія Сіті, якщо кошти зараховані на відкриті в українських банках рахунки резидента Дія Сіті, а майно передане резиденту Дія Сіті на митній території України або ввезене на митну територію України.

    У рядках 40 – 42 Додатку Дія, відповідно, відображається сума повернутої фінансової допомоги, вартість оплачених товарів (робіт, послуг), вартість поставлених товарів (виконаних робіт, наданих послуг) (зі знаком «-») за результатами здійснення операції, за якою резидент Дія Сіті – платник податку на особливих умовах визначив у попередніх звітних періодах суму податкових зобов'язань та сплатив відповідну суму до бюджету, а сума цих рядків переноситься до рядка 39 Додатку Дія.

    Думка ДПС з цього приводу оприлюднена тут: (абз.2 п.16) https://tax.gov.ua/nove-pro-podatki--novini-/658071.html

      З повагою, Ігор Бутник.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram