Облік оренди основних засобів

Доброго дня
Підприємство хоче орендувати основні засоби у фізичної особи, яка є власником і одночасно директором цього підприємства. Як правильно вести бухгалтерський і податковий облік?

22.10.2023 15:24 331

Консультація виконавця

Ігор Бутник (ПП АФ "НІКО")
Аудитор
У сервісі: 5 років
59 відгуків (59 +) (0 -)
Консультацій: 213
Топ 3 спеціалізації:
  • Бухгалтерський облік
  • Податкове право
  • Корпоративне право

     Доброго дня!

    Бухгалтерський облік орендованих ОЗ ведеться на позабалансовому рахунку 01 "Орендовані необоротні активи" за простою системою (без використання подвійного запису), за якою записи про надходження та вибуття  проводяться тільки на одному позабалансовому рахунку з вказуванням змісту і кількісно-вартісних показників операції. Прийняті в оренду основні засоби зараховуються на позабалансовий рахунок 01 "Орендовані необоротні активи" за балансовою (залишковою) і первісною вартістю орендодавця, що зазначається в договорі оренди. Інші первинні документи для визначення цієї вартості, окрім договору оренди, не потрібні. Збільшення залишку рахунку 01 "Орендовані необоротні активи" відбувається при прийнятті на облік основних засобів, а зменшення - при їх поверненні орендодавцю та у випадках перенесення заборгованості перед орендодавцем за орендовані необоротні активи на баланс. Аналітичний облік орендованих необоротних активів ведеться за видами активів. Основні засоби, вартість яких відображена на позабалансових рахунках, підлягають інвентаризації в порядку, що діє для цінностей, відображених на балансових рахунках відповідного класу.

    Що стосується податків, то якщо суб’єкт господарювання (юридична особа або фізична особа - підприємець) орендує майно у фізичної особи, податковим агентом є орендар. Орендар нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, при цьому він зобов’язаний утримувати із суми такого доходу та за його рахунок податок на доходи фізичних осіб 18% та військовий збір 1,5%. Утримані ПДФО та військовий збір сплачуються до бюджету під час виплати оподатковуваного доходу.

    У формі 1ДФ сума виплаченого фізичній особі доходу у вигляді орендної плати за майно відображається суб’єктом господарювання - податковим агентом:

  • у разі оренди нерухомого майна з ознакою доходу «106»*;
  • у разі оренди рухомого майна (транспорт, обладнання, устаткування, тощо) - з ознакою доходу «127».

* У разі оренди нерухомого майна потрібно також врахувати, що об'єкт оподаткування не повинен бути меншим, ніж встановлений місцевою радою розмір, якщо таке рішення відповідною радою було прийнято.

    Підписувати такий договір від імені юридичної особи повинен не сам директор, оскільки він у цій угоді буде також і орендодавцем, а інша особа, уповноважена на це довіреністю юридичної особи.

    Якщо є додаткові питання, пишіть на Вайбер/Телеграм +380674804561

   З повагою, Ігор Бутник.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram