Цільові внески

Доброго дня) я маю 8,4 соток в садівництві Лісовод Полтавської обл. Плачу встановлені членські внески вчасно, але наше правління приймає неправомірні рішення. Вважає що в мене 2 ділянки і я повинна оплачувати наприклад: ремонт бочки 800 грн, а з мене вимагають 1600 грн і це при тому, що я не користуюся поливом- лише вода зі скважини на моїй ділянці, благоустрій кооперативу 100 грн, а мені виставляють 200 і т. д. Як мені на законних піставах довести , що я не повинна сплачувати подвійну оплату і взагалі ці збори коштів не є законними, бо збирають їх лише готівкою, щоб ніде не світити!!! ??????

на які статті в законі України чи кодексі я зможу опиратися, щоб довести цим старим совецьким керівникам, що членство в товаривстві є однооособним і я не повинна платити в подвійному розмірі. Якщо мені прийдеться писати на них позовну заяву, то в якому направлені мені діяти, тобто це буде цивільна справа чи адміністративна?до кого звертатися 

бо вони хочуть писати заяву в суд за начебто "борги"!!!!

01.11.2023 12:27 306

Консультація виконавця

Галина Токмач
Юрист Мирноград
У сервісі: 4 роки
133 відгука (133 +) (0 -)
Консультацій: 461
Топ 3 спеціалізації:
  • Трудове право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

1) Як мені на законних піставах довести , що я не повинна сплачувати подвійну оплату і взагалі ці збори коштів не є законними, бо збирають їх лише готівкою, щоб ніде не світити!!! - я так розумію, Ви є членом кооперативу. Для надання точної відповіді потрібно ознайомитися зі статутом вашого кооперативу та відповідними рішеннями загальних зборів. Оскільки відповідно до статті 8 Закону України "Про кооперацію" статут кооперативу є правовим документом, що регулює його діяльність.

Статут кооперативу повинен містити такі відомості:

права і обов’язки членів та асоційованих членів кооперативу;

порядок встановлення розмірів і сплати внесків та паїв членами кооперативу та відповідальність за порушення зобов’язань щодо їх сплати;

порядок формування, використання та розпорядження майном кооперативу;

порядок обліку і звітності у кооперативі.

Відповідно до статті 12 Закону України "Про кооперацію" основними обов’язками члена кооперативу є:

додержання статуту кооперативу;

виконання рішень органів управління кооперативу та органів контролю за діяльністю кооперативу;

виконання своїх зобов’язань перед кооперативом;

сплата визначених статутом кооперативу внесків.

Згідно статті 15 Закону України "Про кооперацію" до компетенції загальних зборів членів кооперативу належить:

визначення розмірів вступного і членського внесків та паїв;

визначення розмірів, порядку формування та використання фондів кооперативу;

затвердження річного звіту і балансу кооперативу.

Ви можете отримати необхідні документи (статут та рішення загальних зборів), звернувшись з письмовим запитом до голови правління, або шляхом звернення до державного реєстратора за місцем зберігання реєстраційної справи вашого кооперативу. 

Однак, за надання документа в паперовій формі, що міститься в реєстраційній справі, справляється плата в розмірі 0,07 прожиткового мінімуму для працездатних осіб (стаття 36 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань"). 

Якщо це можливо, то напишіть код ЄДРПОУ вашого кооперативу.

2) на які статті в законі України чи кодексі я зможу опиратися, щоб довести цим старим совецьким керівникам, що членство в товаривстві є однооособним і я не повинна платити в подвійному розмірі. - законодавством це чітко не визначено, тому потрібно керуватися статутом вашого кооперативу та рішеннями загальних зборів. 

3) Якщо мені прийдеться писати на них позовну заяву, то в якому направлені мені діяти, тобто це буде цивільна справа чи адміністративна?до кого звертатися - для початку потрібно визначити предмет позову та необхідність його подачі. Це можливо зробити лише після ознайомлення з вищезазначеними документами. Якщо говорити про підсудність, то спори між членами та кооперативом відносяться до господарської юрисдикції.

4) бо вони хочуть писати заяву в суд за начебто "борги"!!!! - скоріш за все Вас просто лякують. Ви можете самостійно відслідковувати наявність відкритого провадження за вашими ПІБ на сайті судової влади (за посиланням https://court.gov.ua/fair/). 

Успіхів!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram