Спадкування квартири

Доброго дня!
Як сину отримати спадок - половину квартири, що залишилась після смерті батька. Квартира на деокупованій території, батько помер 1,5 роки тому в окупації, тому свідоцтва про смерть немає. Син знаходиться за кордоном. Чи можливо прийняти спадщину і якщо так то як це зробити не приїжджаючи у країну?

Дякую

04.11.2023 16:24 260

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
150 відгуків (150 +) (0 -)
Консультацій: 765

Вітаю!

 Треба зпочатку оформити Свідоцтво про смерть, а вже потім займатися вступом у спадщину. Прийняти спадщину  без Свідоцтва про смерть спадкодавця неможливо 

Якщо Ви за кордоном,  Вам потрібно дистанційно укласти договір з адвокатом, котрий буде займатися Вашою справою.

Для отримання свідоцтва про смерть особи, що померла на тимчасово окупованій території, слід звернутись до суду за місцем проживання (за межами районів окупації та АТО) з заявою, квитанцією про сплату судового збору та відповідними доказами смерті.

Заява подається з зазначенням факту, який необхідно встановити, та обгрунтуванням звернення до суду. Також додаються докази, якими є оригінали та копії медичних документів, в тому числі складені на окупованих територіях, аудіо- та відеозаписи, пояснення та свідчення осіб, що можуть надати корисну інформацію, та інші документи, що можуть підтвердити час та місце смерті.

За результатами розгляду суд повертає заяву чи відмовляє у винесенні рішення з подальшим роз’ясненням, як оскаржити чи що робити в подальшому, або виносить рішення про встановлення факту смерті. Копія рішення про встановлення факту передається заявникам чи надсилається до органів реєстрації актів цивільного стану.

Для оформлення свідоцтва у разі задоволення звернення та отримання рішення суду потрібно з копією рішення та паспортом заявника звернутись до відділу реєстрації.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram