Перехід з пенсії за вислугу років на пенсію за віком в 2023 році

Органи ПФУ не визнають права особи на застосування «нової» середньої заробітної плати при переведенні з пенсії за вислугу років на пенсію за віком і своє право на її застосування доводиться захищати в суді

07.11.2023 11:43 3247

Консультація виконавця

Євген Неверчак
Адвокат Полтава
У сервісі: 3 роки
0 відгуків (0 +) (0 -)
Консультацій: 4

Пенсіонери, яким було раніше призначено пенсію за вислугу років згідно ст.ст. 52, 54, 55 закону України «Про пенсійне забезпечення» або закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», під час призначення пенсії за віком стикаються з тим, що розмір їх пенсії або залишається незмінним, в разі, якщо після призначення пенсії за вислугу років особа не працювала, або збільшується незначною мірою тільки за рахунок набутого після призначення пенсії страхового стажу у випадку, якщо особа після призначення пенсії за вислугу років працювала.

Так відбувається, тому що органи Пенсійного Фонду України розглядають це не як нове призначення, а як переведення особи з одного виду пенсії на інший в межах закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування», тому застосовують для розрахунку показник середньої заробітної плати (доходу) у середньому на одну застраховану особу в цілому по Україні той самий, що було застосовано під час призначення пенсії за вислугу років кілька років тому.

Наприклад: для всіх пенсіонерів, яким пенсію за вислугу років призначено до 31 грудня 2017 року, застосовано проіндексований показник середньої заробітної плати (доходу) у середньому на одну застраховану особу в цілому по Україні за 2014, 2015 та 2016 роки (3764,40 грн х 1,17 х 1,11 х 1,11 х 1,14 х 1,197) в розмірі 7405,03грн (станом на березень 2023р.). При переведенні особи на пенсію за віком цей показник залишається незмінним і, відповідно, для розрахунку розміру пенсії за віком помножується на індивідуальні коефіцієнти заробітної плати та стажу особи.

Натомість, при «новому» призначенні пенсії за віком у 2023 році, застосовують показник середньої заробітної плати (доходу) у середньому на одну застраховану особу в цілому по Україні за 2020, 2021 та 2022 роки в розмірі 12236,71грн.

Методом простого математичного обчислення доходимо висновку, що при незмінних показниках стажу та заробітку особи, якій пенсію за вислугу років було призначено до 31 грудня 2017 року, різниця між розміром пенсії за віком, на який особа має право згідно Закону, та розрахованим органами ПФУ під час переведення з пенсії за вислугу років на пенсію за віком, становитиме 65%.

На жаль, органи ПФУ не визнають права особи на застосування «нової» середньої заробітної плати при переведенні з пенсії за вислугу років на пенсію за віком і своє право на її застосування доводиться захищати в суді.

Численна судова практика (в тому числі рішення Верховного Суду) доводить, що не можна вважати переведення з пенсії за вислугу років на пенсію за віком переведенням з виду на вид в межах одного Закону (“Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування”). Цей Закон передбачає лише три види пенсії: за віком, по інвалідності, по втраті годувальника. А пенсія за вислугу років призначається за нормами іншого закону («Про пенсійне забезпечення», «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб»), тому призначення пенсії за віком необхідно вважати первинним призначенням і, відповідно, застосовувати під час її призначення показник середньої заробітної плати (доходу) у середньому на одну застраховану особу в цілому по Україні за три календарні роки, що передують року звернення за призначенням пенсії за віком. Суди в даному випадку захищають право пенсіонера на отримання пенсійної виплати в більш вигідному розмірі.

Звісно, різниця між розміром пенсії за віком у випадку застосування «старої» або «нової» середньої заробітної плати при переведенні з пенсії за вислугу років на пенсію за віком річ індивідуальна для кожної окремої особи і залежить від страхового стажу і заробітку, набутих після призначення пенсії за вислугу років. Однак, дану різницю можна обчислити, скориставшись даними зі своєї сторінки на вебпорталі Пенсійного фонду України в мережі інтернет, в чому ми готові надати допомогу. Між іншим, через вебпортал ПФУ можна зручно і швидко подати заяву про призначення пенсії за віком, в чому ми також надаємо допомогу і  що, в тому числі, пришвидшує оформлення документів для звернення до суду.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram