ФОП з пропискою на окупованій території

Добрий вечір.
Плануємо взяти у спрівпрацю ФОП, але з пропискою на окупованій території. Перший платіж був на минулому тижні (ще договір не укладали), треба було провести 68 тис.. Але, банк почав вимагати в мене пояснення що це за платіж. Та одночасно заблокував рахунок цього ФОПа (більше року у цього ФОПа транзакцій не було).
Скажіть як правильно вчинити зараз цьому ФОП, і мені як його контрагенту ( в мене ФОП 3 група), які ризики? Що мені очікувати? Які пояснення надати?
13.11.2023 18:42 228

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
725 відгуків (724 +) (1 -)
Консультацій: 1902
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий вечір.

Почну з того, що ФОП який має реєстрацію на окупованій території  має  отримати статус ВПО (якщо досі цього не зробив), та внести реєстраційні зміни в ЄДРПОУ   за місцем реєстрації ВПО. Адже місце реєстрації ФОП є  податковою адресою, за якою  після реєстрації держ реєстратор надсилає відповідне повідомлення до податкового інспекції за місцем реєстрації ФОП, де його податкова вже приймає на облік платника податків та реєструє платником єдиного податку (якщо обираєте спрощену систему). З реєстрацією платником єдиного податку можуть бути проблеми саме через податкову адресу на окупованій території (вже з таким мали кейси).

Тому так, першим кроком має бути внесення змін до реєстраційних даних ФОП.

Звісно  вже можуть бути проблеми у ФОПа з фінансовим моніторингом,  у вигляді блокуванням транзакцій від контрагентів, блокування рахунків з боку банків. 

Крім  того, згідно до п. 38.9 підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу,  під час нарахування (виплати) фізичним особам - підприємцям, місцезнаходженням або місцем проживання яких є тимчасово окупована територія (незалежно від системи оподаткування), доходу від здійснення ними підприємницької діяльності суб’єкт господарювання та/або самозайнята особа, які нараховують (виплачують) такий дохід, зобов’язані утримати податок на доходи у джерела виплати. При цьому на таких осіб не поширюється дія пункту 177.8 статті 177 та підпункту 2 пункту 297.1 статті 297 цього Кодексу.

Доходи від здійснення підприємницької діяльності, оподатковані відповідно до цього підпункту, не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичної особи - підприємця та/або доходу фізичної особи - підприємця платника єдиного податку.

Це означає, що доходи такого ФОПа (не зважаючи на якій системі оподаткування він перебуває) оподатковуються як доходи ФОПа на загальній системі оподаткування, тобто, по ставці 18% ПДФО та 1,5% Військового збору. 

Контрагент такого ФОПа як податковий агент має утримати з такого доходу податки та сплатити за нього в бюджет.

Тому, аби не мати в подальшому проблем з банками,  податковою, та вирішили працювати з цим ФОП, він має  краще зареєструвати податкову адресу за місцем реєстрації ВПО.

Що стосується заблокованого рахунку в банку, треба надати письмові пояснення, та надати письмову угоду між вами для підтвердження походження коштів на суму 68 000грн., яка буде розкривати суть господарської операції та відповідати обраним КВЕД. При цьому слід пояснити банку що наразі здійснюються зміни реєстраційних даних ФОП. Після проведення змін в реєстрі, надання пояснень та копії договору, банк має розблокувати рахунки, не хвилюйтеся.

Звертайтеся, можу підказати як внести зміни ФОПу через Дію, надам зразок договору та пояснення в банк.

Моя ел. пошта:  marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram