Питання згідно придатності до військової служби

Добрий день, після отримання третьої кантузії, на МРТ показало 2 арахноїдальні кісти головного мозку, чи є це підставою для отримання обмеження?

14.11.2023 09:54 1387

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
750 відгуків (749 +) (1 -)
Консультацій: 1896
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

У відповідності до п. 6.1. "Положення про військово-лікарську експертизу", Прямі начальники від командира окремої частини, йому рівних та вище мають право направляти підпорядкованих військовослужбовців на медичний огляд ВЛК з метою визначення ступеня придатності до військової служби за рекомендацією лікаря, у разі виявлення у військовослужбовця під час обстеження наслідків  контузії, що можуть обмежувати придатність або зумовлювати непридатність до військової служби.

Таким чином, Ви повинні пройти ВЛК. Якщо вас ще не направили на медкомісію - пишіть рапорт на ім'я командира частини з проханням направити на ВЛК.

У відповідності до п. 6.10. "Положення", Визначений наслідок (результат) контузії - це такий стан здоров'я, коли результати обстеження та лікування дають підстави ВЛК (ЛЛК) винести постанову про ступінь придатності до військової служби (служби за військовою спеціальністю), а подальше лікування не призведе до відновлення придатності до військової служби.

Тобто ВЛК повинна встановити - чи доцільно проводити лікування (надати відпустку).
Якщо доцільно, то вас направлять в медичний заклад на лікування, або дадуть відпустку для лікування.
Якщо не доцільно, то ВЛК повинна винести постанову про ступінь придатності до служби на підставі наявних результатів медичних обстежень, в тому числі і МРТ.

У відповідності до п. 6.12. "Положення", У разі коли є незаперечні дані, що здатність до проходження військової служби за станом здоров'я не відновиться, постанова ВЛК про потребу військовослужбовців у відпустці для лікування у зв’язку з хворобою або відпустці для лікування після контузії не приймається, а вирішується питання про придатність їх до військової служби.

Тепер щодо наслідків контузії:

Стани після контузії описані в статті 75 Розкладу хвороб Наказу МОУ № 402 (наслідки травм від дії повітряної вибухової хвилі (контузія) та інших зовнішніх чинників): 

- Контузія зі значними порушеннями функцій - це стаття 75-а, непридатний до служби з виключенням з військового обліку;
- Контузія з помірними порушеннями функіцй - обмежено придатний до служби;
- Контузія з незначними порушеннями функцій - придатний до служби.

Якщо у вас не встановлено підвищення внутрішньочерепного тиску, то скоріше за все встановлять статтю 75-а: наслідки травм головного мозку, без ознак підвищення внутрішньочерепного тиску.

При підвищенні внутрішньочерепного тиску все буде залежати від конкретних показників: тиск в межах 300-400 мм вод. ст. це стаття 75-б, обмежено придатний; тиск більше 400 мм вод. ст. - стаття 75-а, непридатний до служби.

Отже, висновок: сам по собі діагноз "арахноїдальна кіста" не дає можливості встановити ступінь придатності до служби. Його можна буде встановити тільки після проведення ВЛК та після виміру внутрішньочерепного тиску. 

Всі можливі варіанти постанов ВЛК для вашого випадку я описав вище. Зараз головне - потрапити на ВЛК і пройти повоніцнне обстеження, в тому числі з виміром внутрішньочерепного тиску

Якщо залишились питання, або щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram