Виїзд за кордон

Добрий вечір, у мене така ситуація, я чоловік 19 років вчусь в універі на денній формі навчання, у мене є молодший брат якому 14 років, хочу виїхати за кордон в якості супроводжуючого молодшого брата, в інтернеті дуже розпливчаста інформація тому мені потрібно дізнатись чіткі дані про мою можливість виїзду за кордон, алгоритм дій та потрібні документи для виїзду. (якщо потрібні додаткові дані запитуйте)
14.11.2023 23:37 444

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
734 відгука (733 +) (1 -)
Консультацій: 1857
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий вечір.

Всі можливі варіанти для виїзду за кордон можна оглянути в постанові Кабміну № 57 "Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України".

У відповідності до абзацу 13 пункту 2-3 Правил, Виїзд за межі України дітей, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків, баби, діда, повнолітніх брата, сестри, мачухи, вітчима або інших осіб, уповноважених одним з батьків письмовою заявою, завіреною органом опіки та піклування, здійснюється без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків та за наявності паспорта громадянина України або свідоцтва про народження дитини (за відсутності паспорта громадянина України)/документів, що містять відомості про особу, на підставі яких Держприкордонслужба дозволить перетин державного кордону. При цьому в разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану рішення щодо надання дозволу на виїзд за межі України особі чоловічої статі, яка супроводжує дитину, яка не досягла 16-річного віку, приймається з урахуванням приналежності супроводжуючої особи до переліку категорій осіб, які звільнені від військової служби та мобілізації, за наявності у неї підтвердних документів.

Таким чином, виїзд за кордон разом з 14-річним братом можливий лише в тому випадку, якщо Ви належите до категорій осіб, які не підлягають мобілізації.

Перелік осіб, які не підлягають мобілізації, наведений в статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". У відповідності до вищезгаданої статті, не підлягають мобілізації військовозобов’язані, які здобувають вищу освіту на денній формі навчання.

Отже, на підставі статті 23 ЗУ Про мобілізацію, Ви не підлягаєте мобілізації, а тому на підставі абзацу 13 пункту 2-3 Правил, Ви маєте можливість вихати за кордон разом з молодшим братом.

Які документи вам необхідно пред'явити в пункту перетину кордону:
- закордонний паспорт;
- довідка з ТЦК про відстрочку від мобілізації в зв'язку з навчанням;
- ваше свідоцтво про народження;
- свідоцтво про народження вашого брата.

Але перед виїздом за кордон вам необхідно звернутися до територіального відділення Національної соціальної сервісної служби України (колишня Державна соціальна служба) з заявою про надання дозволу на виїзд дитини за кордон. Адресу територіального відділення Нацсоцслужби можна знайти на сайті за посиланням https://nssu.gov.ua/terytorialni-orhany-natssotssluzhby

Нацсоцслужба протягом трьох робочих днів після погодження дозволу на виїзд дитини за межі України повідомляє про це МЗС із зазначенням держави остаточного перебування дитини.

Після прибуття до держави остаточного перебування Ви зобов’язані протягом семи робочих днів звернутися до закордонної дипломатичної установи України в державі перебування для постановки на тимчасовий консульський облік.

Закордонна дипломатична установа України протягом одного робочого дня зобов’язана через МЗС поінформувати Мінсоцполітики та Нацсоцслужбу про взяття дитини на консульській облік

.

Якщо залишились питання, або щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram