Офіційний продаж технічно простих товарів без первинних документів за наявності технічно складних товарів

ФОП 2 група, єдинщик
Продаємо технічно складні товари в інтернет-магазині, на них маємо документи і видаємо чеки
Також продаємо не технічно складні товари, і в таких товарах не на всі товари маємо первинні докумети

Питання: чи можемо ми видавати чеки та отримувати кошти на рахунок за реалізацію не технічно складних товарів на які не маємо первинних документів?
також як нам вести книгу обліку таких товарів?
за деякі продажі кошти приходять нашому постачальнику (який не може видати чек), а клієнт просить чек в нас. Як ми можемо видати чек якщо кошти за товар ми не отримували і наш постачальник, який отримав кошти не може видати чек?
16.11.2023 16:27 220

Консультація виконавця

Ігор Бутник (ПП АФ "НІКО")
Аудитор
У сервісі: 5 років
59 відгуків (59 +) (0 -)
Консультацій: 213
Топ 3 спеціалізації:
  • Бухгалтерський облік
  • Податкове право
  • Корпоративне право

    Вітаю!

   При здійсненні розрахункових операцій з продажу ВСІХ товарів, якщо у Вас у продажу є технічно складні згідно переліку https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/231-2017-%D0%BF#n12 на Вас поширюються вимоги й щодо видачі фіскального чеку покупцю й щодо ведення обліку товарних запасів: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1411-21#n15 , а оскільки облік здійснюється виключно на підставі первинних документів (яких у Вас нема), то при перевірці до Вас може бути застосований штраф згідно ст. 20 Закону https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/265/95-%D0%B2%D1%80  у розмірі вартості таких товарів, які не обліковані у встановленому порядку, за цінами реалізації, але не менше десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170 грн). Якщо ж Ви не видаватимете чек на розрахункову операцію, то штраф буде за невидачу фіскального чека (ст. 17 вищевказаного Закону).

    Тож, у ситуації, що склалася, вважаю єдиним правильним виходом з ситуації буде продаж НЕ технічно складних товарів, на які відсутні документи, від ІНШОГО ФОПа, в якого нема продажу технічно складних товарів і відповідно відсутній обов'язок ведення обліку товарних запасів.

   Що ж стосується видачі фіскального чека, коли "кошти приходять нашому постачальнику (який не може видати чек), а клієнт просить чек в нас. Як ми можемо видати чек якщо кошти за товар ми не отримували і наш постачальник, який отримав кошти не може видати чек?" то чек повинен видавати той, хто здійснює розрахункову операцію, у даному випадку - це Ваш постачальник (якщо кошти покупця заходять до нього не від Вас). Тут потрібно з'ясувати більше деталей, чому саме постачальник не може видавати чек, аби щось порадити. З цього приводу можете написати мені на Вайбер/Телеграм +380674804561, спробуємо розібратись. В будь-якому разі, якщо Ви не отримуєте ніякої компенсації за ці продані товари, то Вам чек видавати нема на що. Наприклад, чи можна организувати проходження грошей на постачальника через Вас, тоді буде на що видавати чек )

   З повагою, Ігор Бутник.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram