Виїзд 17-річного юнака за кордон

Доброго дня! Скажіть будь ласка, чи змінились правила виїзду за кордон для 17-річних юнаків? Чи потрібно на сьогодні мати приписне з ТЦК при перетині кордону?

22.11.2023 09:33 437

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
245 відгуків (244 +) (1 -)
Консультацій: 789
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне

Постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487, якою затверджено Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, передбачено, що взяттю на персонально-первинний та персональний військовий облік в державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах та організаціях підлягають громадяни України з числа призовників у віці від 16 (у рік досягнення 17-річного віку) до 27 років.

Тобто, 17 річний юнак повинен вже перебувати на військовому обліку призовників та мати військово-обліковий документ. Для призовників - посвідчення про приписку до призовної дільниці. 

Що стосується виїзду за кордон, то це питання регулюється Правилами перетинання державного кордону громадянами України, які затверджені Постановою КМУ від 27 січня 1995 р. № 57.  У зв'язку з введенням в Україні воєнного стану, тимчасово обмежено виїзд з України для чоловіків віком від 18 до 60 років. Але на 17-річних юнаків ці обмеження не поширюються. 

Відповідно до ст. 313 Цивільного кодексу України, фізична особа, яка досягла шістнадцяти років, має право на вільний самостійний виїзд за межі України.

Пропуск осіб через кордон здійснюється уповноваженими службовими особами прикордонного відомства за дійсними паспортними документами, а у передбачених законодавством України випадках – за наявності інших необхідних документів, що дають право на перетин державного кордону під час воєнного стану.

Державна прикордонна служба України, згідно з Законом України «Про Державну прикордонну службу України», не є органом державної влади, який формує або реалізує державну політику з питань здійснення військового обліку осіб.

Відповідно до статті 2 Закону України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України", документами, що дають право громадянину України на виїзд з України і в’їзд в Україну, є, зокрема, паспорт громадянина України для виїзду за кордон.

З офіційним роз’ясненням Адміністрації Державної прикордонної служби України можна ознайомитись на "Урядовому порталі" (Єдиний веб-портал органів виконавчої влади України) за посиланням https://www.kmu.gov.ua/news/derzhprykordonsluzhba-ne-obmezhuie-vyizd-za-kordon-iunakiv-do-18-rokiv

Отже, сімнадцятирічний юнак повинен перебувати на військовому обліку призовників та мати приписне, але при перетині кордону прикордонники не перевіряють наявність військово-облікового документа, оскільки не мають на це повноважень.

Для перетину кордону юнак повинен мати паспорт громадянина України для виїзду за кордон, оскільки обмеження щодо перетину кордону до нього не застосовуються та, відповідно, йому не потрібно мати ніяких інших необхідних документів, що дають право на перетин державного кордону під час воєнного стану. 

Якщо у Вас є уточнюючі питання, можете написати на електронну пошту pravoizachita@gmail.com

Будемо вдячні за відгук щодо отриманої консультації.

Успіхів Вам!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram